Windows-smartphones vallen weg en dat wordt toch een gemis. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Het smartphone-avontuur van Microsoft lijkt wel zo’n beetje voorbij te zijn. Natuurlijk, de Windows-maker laat de mobiele wereld zeker niet gaan. Ceo Satya Nadella zet de door zijn voorganger aangekondigde focus op cloud én mobiel stevig door. Waar Steve Ballmer het al had over devices en services, doet Microsoft tegenwoordig minder zelf aan devices. Het heeft de kostbare overname van Nokia afgeschreven en de overgebleven Finse foon-tak is dan ook gesloten.
De mobiele platformen van de toekomst lijken dus Apple’s iOS en Google’s Android te zijn. Eerstgenoemde is qua marktaandeel de kleinere, maar qua directe winst de grotere. Het tweede platform is qua marktaandeel de Goliath, zoals Windows ooit was, en levert Google indirect forse winsten op. Gebruikers kunnen klem komen te zitten tussen deze twee dominante platformen en de leveranciers ervan. Windows Phone (tegenwoordig weer Windows Mobile geheten) had een tegenwicht kunnen vormen. Het zal nog gemist worden. Wat vind jij?
@ Pa Va Ke
Goede toevoeging!
@Louis Kossen
Dataverzamelaars knopen graag dingen aan elkaar. Telefoonnummers, telefoons, werk pc, thuis pc, iPad, … Dus als je op al deze apparaten bv Facebook gebruikt, en overal met dezelfde gegevens inlogt, dan weet FB heel veel over jou. Hetzelfde geldt natuurlijk voor LinkedIn, Google, … Ergens mee stoppen of beperken tot één apparaat helpt.
@Rest
Je kunt alles monitoren. Processen, netwerkverkeer, … Maar wie doet dat? Niemand.
En is open source software veilig? Het heeft de naam veilig te zijn, maar niemand controleert de source, zelfs niemand compileert Linux vanaf de source, iedereen installeert een van tevoren bijeengeraapt pakket code. Een Linux distributie heet dat. Het is een kwestie van vertrouwen, net als bij closed source.
Open source werkt goed voor ontwikkeling, er is een hele community voor bug fixing, maar er zijn hele stukken code waar al jaren niemand aan is gekomen en welke al jaren in gecompileerde vorm worden doorgegeven.
On topic: ik denk dat we collectief een derde mobiele platform gaan missen.