Microsoft heeft pas laat cloud omarmd, maar de omslag is toch nog op tijd. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De cloudomslag van Microsoft is laat ingezet. De maker van computerbesturingssysteem Windows en lokaal productiviteitspakket Office heeft zijn eerste cloudstappen schoorvoetend gezet. Via internet samenwerken aan Office-documenten kon aanvankelijk ‘om de beurt’, terwijl concurrent Google Docs toen allang gelijktijdige bewerking van één enkel document toestond. In vervolgstappen heeft Microsoft nog lange tijd software voorrang gegeven boven SaaS (software as a service).
Maar Microsoft is nu serieus met zijn cloudomarming en scoort daar goed mee. Het slaat grote klanten aan de haak en investeert flink in eigen cloudinfrastructuur voor de langere termijn. Microsoft neemt een nieuwe gedaante aan. Net zoals MicroSoft (met een hoofdletter s) ooit van programmeertalenbedrijf is getransformeerd tot applicatiebouwer en daarna tot platformmaker. De cloudomslag is laat ingezet maar gebeurt toch nog op tijd. Wat vind jij?
Microsoft heeft een sterke cloud propositie met Azure en Office 365 Online en laten stevige groei zien, dus te laat is het niet. Waar het in mijn ogen nog wel mis gaat is dat ze het juiste nog net niet goed doen. Je hebt nog offline office installatie nodig, facturatie gaat niet geautomatiseerd, Azure portal is vrij traag en rommelig, Windows voor mobiel is redelijk gefaald. Windows Apps wil ook maar niet doorbreken en nu lijkt XBOX ook achterstand op te lopen ten opzichte van de Sony Playstation (en ook die heeft een cloud propositie).
Microsoft is een bedrijf van formaat en ze zijn groot en groeiende maar in mijn ogen is het allemaal wat rommelig al kun je zeker wel spreken van een cloudomslag en ik denk dat ze het ook wel redden hoor.
Inderdaad, op tijd en met Azure waren ze al aanwezig. Begrijp nog steeds niet waarom het hen niet lukt op de mobiele markt door te breken. Het zou makkelijker zijn moest het windows 10 platvorm daar ook wat meer potten breken. Las alvast dat ze van plan zijn om ook gewone applicaties toe te laten op het mobile platvorm.
Ik weet niet waar de stelling op gebaseerd is. Ik zie Microsoft als de eerste die zich groots op de zakelijke markt heeft gericht mbt Cloud. Google richt zich al te lang op de consument of MKB. Amazon is voor de startups van cruciaal belang, maar eindigt toch ook ergens bij het groot MKB als het gaat om passend aanbod. Bovenop Amazon is wel veel aanbod voor bedrijven.
Al Microsoft’s rekencentra bij elkaar hebben, volgens Microsoft (ok, ik heb geen onafhankelijke bron), meer capaciteit dan Google en Amazon bij elkaar.
Leen, ik denk dat de stelling gebaseerd is op dat MS bijvoorbeeld te laat instapte met mobiel en daarmee dus faalde en later dan Google de Office echt “cloud” gebaseerd heeft gemaakt. Ook waren zij (veel) later dan Amazon met het aanbieden van virtuele servers en was het nog brak ook, S3 bestond feitelijk al ruim voor 2006 (cloud storage). Dus de stelling an sich is prima te verdedigen. Ja, dat ze zich als eerste (nouja, valt nog wel op af te dingen) op de grootzakelijke markt gestort hebben is niet per se onderdeel van de stelling. Als we de magic quadrant van Gartner over IaaS van 2015 erbij pakken dan staat er:
“It is the overwhelming market share leader, with over 10 times more cloud IaaS compute capacity in use than the aggregate total of the other 14 providers in this Magic Quadrant.”
Vrij vertaald: tien keer zo groot als de 14 andere concurrenten in het quadrant (waaronder Microsoft) bij elkaar.
In mijn ogen richt Google zich wel degelijk op de Enterprise markt en laat daar zien dat ze dit prima aan kunnen met behoorlijk wat grote bedrijven (20.000 accounts+).
MS heeft een unieke positie in de enterprise markt en lijkt deze inderdaad goed te benutten, dus te laat is het niet.
Eigenlijk is het zo dat Microsoft altijd laat is met het betreden van nieuwe markten. Denk aan Internet, Mobiel, Gameconsoles, Hardware….En in veel gevallen is het allemaal goedgekomen.
Door de dominantie in de Enterprise markt met Office en de daaraan gerelateerde back-end producten zal Microsoft in deze markt nog op tijd zijn om de positie te verstevigen. Daar komt bij dat Microsoft steeds meer open wordt met zijn producten, zoals SQL op Linux en Powershell voor Linux en OSX. Deze devirsificatie zal gaan leiden tot een groter momentum, waarbij ook andere worksloads naar Azure kunnen worden gehaald.
Het platform heeft als voordeel dat Microosft nu ook zelf zijn eigen producten moet installeren en upgraden en dat zorgt voor een verbetering van de kwaliteit.
Amazon is echter wel de grootste leverancier met 10x de capaciteit van alle andere primaire aanbieders (zie commentaar Henri) en is niet gericht op startups…@Leen de grootste ondernemingen ter wereld maken gebruik van Amazon, zelfs die waarvan je het niet zou verwachten.