Chrome OS krijgt Android-apps en delft alsnog het onderspit. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Webapps waren ooit de weg voorwaarts wat Google betreft. De apps-aanpak van Apple voor diens iPhone zou volgens de webapp-filosofie slechts een tussenstap zijn. De realiteit blijkt nu toch anders te zijn. Dit is wel bewezen door het huidige succes van Android en de vele apps daarvoor, plus het gebrek aan succes voor Windows Phone (tegenwoordig Windows 10 Mobile geheten), dat door app-tekort niet is aangeslagen.
Tel daar nog bij op het kleine, niet bepaald marktveroverende Chrome OS van Google, dat aanvankelijk alleen webapps draaide. Later heeft de internetgigant zijn browserbesturingssysteem meer lokale app-mogelijkheden gegeven en nu krijgt Chrome OS (op bepaalde computermodellen) compatibiliteit met Android-apps. Het Chrome OS-experiment is mislukt. Wat vind jij?
Alles op Google betekent er voor kiezen een glazen mens te zijn.
Dat Henri Linux vergeet is opvallend, draait zijn geliefde cloud toch ook op Linux . . .
ChromeOS wordt het niet, na Snowden is men toch wat voorzichtiger geworden.
Jan, ChromeOS is een Linux variant en ik vergeet Linux zeker niet (heb nu zelfs ook een Raspberry Pi), maar de voorbeelden die ik noemde hebben een grotere *consumenten* impact.
Ik zie echt wel een plaats voor ChromeOS en ik denk dat het aantal instanties van ChromeOS onderschat word.
@Henri
Google zit achter Chrome OS, dus heeft het een lange adem. Ik denk dat het gebruik van Chrome OS zwaar overschat wordt, ik ken niemand die het gebruikt, terwijl ik verschillende mensen ken die bv Linux op de desktop draaien.
Daarbij heeft Jan een goed punt, het dataverzamelende Google gaat met een geheel OS net een stapje te ver; met Chrome OS kun je helemaal niks meer doen zonder dat Big Brother het weet!
http://www.theverge.com/2016/5/19/11711714/chromebooks-outsold-macs-us-idc-figures
Just sayin’
Ik voel me uiterst comfortabel om Google (for Work) te gebruiken naast de zoekmachine. Google is niet de Big Brother waar we voor op moeten passen. Wees dan eens concreet.
Beste Henri, Google er eens op, of beter, gebruik nu eens Bing als zoekmachine: Google is meer Big Brother dan Big Brother in ‘1984’! Het is dat ze een andere agenda hebben dan overheden (ze willen je niet bespioneren, ze willen alleen jouw gegevens te gelde maken), maar als de schakelaar omgaat (of als ze door NSA FBI CIA … gedwongen worden of door NSA FBI CIA Mossad KGB … gehackt worden), dan ben jij een open boek.
IDC cijfers hebben altijd kleine lettertjes, en hun voorspellingen zijn gesponsord. Maar mogelijk zijn deze cijfers waar.
De VS is een totaal ander land dan Nederland, en Amerika lijkt in vele opzichten niet op Europa. In Amerika rijden veel benzineslurpende auto’s met 3 liter motoren of groter. In Europa betekent “3 liter motor” dan ook iets anders, dat is niet een motor met een cilinderinhoud van 3 liter, maar een auto die op 3 liter brandstof 100 km kan rijden. In Europa hebben zelfs grote auto’s een kleine en zuinige motor met een cilinderinhoud van 1,6 liter of minder.
Als ik om me heen kijk, dan zie ik veel MacBooks en veel laptops van HP, Dell, Lenovo en nog een paar anderen. Ik zie ook (Windows) 2-in-1 convertibles. Alleen ik zie nergens in mijn omgeving ChromeBooks. Ja, ik heb ze bij de MediaMarkt zien staan, maar ik ben ze niet buiten de winkel in het wild tegengekomen.
En eigenlijk is dat vreemd. De gemiddelde ChromeBook is goedkoper dan de gemiddelde telefoon. Voor de prijs van 1 MacBook koop je 3 ChromeBooks, je verwacht dus dat er heel veel van verkocht worden. En dat is dus niet het geval! Misschien denken Nederlanders na, en betalen ze liever met euro’s dan met privégegevens, of kijken ze naar gemak, nut, kwaliteit, de software die ze willen draaien, …, en kiezen ze toch voor Apple of HP als ze een laptop nodig hebben.
Waarom zou ik (we – of enkele gebruikers) met Chrome OS moeten / willen werken en waarom zou het derhalve mislukt (moeten) zijn?
Chromebooks – prima hoor, maar niet bij mij (ons) zeuren als iets niet werkt.
We hebben enkele werknemers (5) met Chromebooks rondrennen, nooit iets vernomen dat het niet werkt, maar zo ook met onze Linux gebruikers.
Windows is een ander verhaal, maar dit terzijde – het gaat om Chrome OS.
Helaas werkt Chrome OS niet samen met ons ERP pakket.
Ja en dan blijft het beperkt tot mail, beetje surfen en google docs..
Dat is dus professioneel voor ons te beperkt.
Begrijp er niets van…
Frank,
Heel flauw om met de suggestie te komen van Big Brother en vervolgens geen echte voorbeelden te geven. Big Brother in 1984 ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Brother_(George_Orwell) ) is evil. Om Google dus als evil te bestempelen vind ik nogal wat. Dan vraag ik me af of jij een smartphone hebt en zoja met welk OS erop. Wat schijnheiligheid en hypocrisie vieren nogal hoogtij voor mensen die allemaal kwade dingen toedichten aan de providers en er vervolgens zelf wel gebruik van blijven maken. Wat maakt dat jou?
Het is heel populair om Google als Big Brother te bestempelen en hoewel de beinvloeding van de PageRank (vernoemd naar Larry Page) naar onraad riekt of in ieder geval de suggestie geeft van belangenverstrengeling, vertrouw ik Google meer mijn data toe dan een NL overheid.
Dat je geen ChromeOS in het wild tegenkomt hoeft er totaal niet op te duiden dat het OS dus maar marginaal is. Ik hoor zelden technohouse om me heen, dus het zal wel marginaal beluisterd worden?
Of ChromeOS nu wat is of ziet zal mij overigens biet wezen, maar in 2011 schreef ik al op Computable een artikel hierover en vooralsnog staat dat verhaal als een huis. Een slow starter die zijn plaats gaat veroveren en in mijn ogen al verovert heeft.
Ik weet niet of het mag – het draagt niets bij, maar ik wil Henri wel een compliment geven! Hoewel de laatste alinea – met name de laatste zin voor ons niet opgaat.