Hoewel het slotkwartaal achterbleef, is in 2021 opnieuw een record aantal deals op de Nederlandse ict-overnamemarkt gesloten: 556 tegenover 476 deals in 2020. Het blijft daar onverminderd druk. Er is nog steeds veel geld beschikbaar onder (internationale) investeerders én er bestaat stevige concurrentie. Dit drijft de prijzen op.
Dat stelt financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI) vast naar aanleiding van de overzichten van het derde en vierde kwartaal 2021 dat het heeft samengesteld in samenwerking met Computable. Het overzicht van het derde kwartaal telt 155 geregistreerde transacties; het vierde kwartaal kwam uit op 138 deals. Met de 139 en 124 overeenkomsten uit respectievelijk het eerste en tweede kwartaal zijn er in 2021 in totaal 556 investeringsdeals gesloten, een nieuw record op de Nederlandse ict-markt.
Het vele beschikbare kapitaal is hierbij een terugkerend element, zegt Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI, gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames. Dat geld moet in beweging worden gezet en gezien de nog steeds lage rente zoeken investeerders hun heil in het ondersteunen van veelbelovende groeibedrijven, zoals uit de ict-sector. Dat blijkt ook het toetreden van kapitaalkrachtige partijen die van oudsher in andere sectoren actief zijn maar hun vizier in de afgelopen tijd ook op de ict richten. Die sector is door de Covid 19-pandemie, met het massale thuiswerken en toegenomen ict-bestedingen tot gevolg, in de kijker gezet.
Prijsopdrijving
Een ander repetitief aspect is de groeiende belangstelling van Angelsaksische (lees Amerikaanse en Britse) investeerders die meer te besteden hebben en scherper op de wind varen dan hun Europese tegenstrevers. Dat drijft de prijzen op, stelt De Visser. ‘Partijen bieden tegen elkaar op.’ Hij wijst op overname-multiples (vermenigvuldiger) van 10x tot 20x de ebitda van een bedrijf om het eigendom te verwerven (ebitda = operationele winst vóór de aftrek van belastingen, rentekosten en afschrijvingen). Heeft een overnamekandidaat een negatieve ebitda dan kijken kopers/investeerders naar de terugkerende (recurring) omzet op basis van (langdurige) contracten, zoals voor managed services of software-as-a-service (saas). Ook hier variëren de multiples sterk, afhankelijk van de grootte en de groei van de recurring omzet.
Dat de markt uit het lood is geslagen, vindt Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, nog te vroeg om te stellen. Daarvoor gaat het de meeste it-bedrijven nog voor de wind. Maar hij erkent dat de druk op het rendement toeneemt door de stijgende overnamesommen. Partijen willen hun investering over een aantal jaren wel terugverdienen. Dat geldt zeker voor partijen die geld ophalen bij pensioenfondsen en private investeerders en dat vervolgens beleggen in bijvoorbeeld it-bedrijven.
Grotere pot met geld
De Angelsaksische overname-appetijt betekent niet dat er geen ruimte meer is voor Nederlandse danwel investeringsmaatschappijen uit andere landen, nuanceert Schuitevoerder. ‘Maar die hebben dan wel een grotere pot met geld nodig om hun slag te kunnen slaan.’ Hij wijst op de Nederlandse investeringsmaatschappij Main Capital die de daad bij het woord voegde en vorig jaar oktober met twee nieuwe softwarefondsen 1,2 miljard euro ophaalde. Ook de Noorse Visma Groep versterkte zich in 2021 door drie nieuwe investeerders aan te trekken en extra kapitaal los te peuteren bij een bestaande investeerder in ruil voor een groter belang.
Beide bedrijven lieten zich sowieso niet onbetuigd in het derde en vierde kwartaal van 2021. Visma nam de Nederlandse softwarebedrijven iAsset, Synaxion, Therapieland, My OnlineStore en Dialog over. Main liet zich gelden met maar liefst veertien transacties. De investeringsmaatschappij kocht in Nederland en daarbuiten de softwarebedrijven Björn Lundén, Qics, Oribi Id-solutions, Zig Websoftware en Textkernel en versterkte een aantal eerdere overgenomen bedrijven met add-on-acquisities: CPM4Care, Infent en Kindplanner Software (voor SDB Ayton), Way2Connect (voor Relyon), Zaurus (voor Enovation) Spendency (voor Onventis), Tog en Inforing (voor Exxellence, inmiddels omgedoopt tot Xxllnc) en People Test Systems (voor Assessio).
Kinderopvang
Volgens Schuitevoerder zijn die laatste soort transacties voorbeelden van de ‘buy & build’-strategie die veelvuldig wordt gehanteerd. Daarbij stapt een investeerder in bij een bedrijf waarna een riedel aan overnames volgt. Doel is om in een marktsegment een toonaangevend platform op te bouwen met een breed portfolio aan software en/of diensten. Een sprekend voorbeeld vindt hij de kinderopvangbranche. ‘Dat is een relatief jonge vertical met de nodige ‘papa-en-mama-bedrijven’. De laatste jaren zie je daar serieuzere softwareoplossingen verschijnen met aandacht voor wet- en regelgeving, personeelsplanning, facturering, oudercommunicatie en ketenprocessen. Dat trekt op een gegeven moment de aandacht van investeerders die instappen en middels acquisities een platform opbouwen.’
Schuitevoerder wijst op Main dat zorgautomatiseerder SDB Ayton ook wil laten groeien in de kinderopvang. SDB beschikte al over software voor salarisadministratie en business intelligence in deze sector; het overgenomen Kindplanner voegt daar software voor kindplanning en facturatie aan toe.
Een nog sprekender voorbeeld is Kidskonnect, een Nederlandse leverancier van software voor de kinderopvangbranche. Dat is eind vorig jaar doorverkocht aan een nieuwe investeerder, Five Arrows Growth Capital. Dat betekende een exit van BB Capital Investments, de Haagse kapitaalverschaffer die sinds 2018 in het bedrijf zat en de financiering van diverse daaropvolgende overnames ondersteunde, en co-investeerder Vortex Capital. In de tweede helft van vorig jaar ondersteunden de twee investeerders nog de overnames door Kidskonnect van Social Schools, Rosa en de Belgische branchegenoot Deona. Onder de paraplu van de nieuwe eigenaar Five Arrows zet Kidskonnect nu een Europese expansie in.
Platforms
De overname-overzichten bieden een waaier aan it-bedrijven uit allerlei deelsectoren. De Visser ziet er wel een paar uitspringen. Zo zijn er al het gehele jaar door deals op het vlak van digitale marketing, fintech, hosting/clouddiensten en SAP- en Microsoft Dynamics-specialisten.
Het valt hem op dat verscheidene investeerders grote platforms aan het bouwen zijn, zoals bij Techone (Nedvest Capital) en de Interstellar Group (Quadrum Capital). Die bouwen beide via overnames aan platforms voor it-infrastructuur en -dienstverlening. ‘In 2021 bleef het onverminderd druk en onze verwachting is dat dit in 2022 blijft’.
Derde kwartaal 2021
Een greep uit de lijst van transacties in het derde kwartaal van 2021:
JULI:
– Het Franse Vinci Energies koopt low-code-specialist Gillz (Alphen aan den Rijn). Doel ervan is zijn ict-tak Axians te versterken met kennis van low-code-applicatie-ontwikkeling.
– Zylab, een Amsterdams bedrijf dat zich toelegt op forensisch dataonderzoek, wordt overgenomen door branchegenoot Ipro uit Arizona.
– De Amsterdamse ict-groep Broad Horizon kondigt de overname aan van GAC Business Solutions. Dit is een Microsoft-dienstverlener uit Oirschot.
– Drieënhalf jaar na zijn eerste investeringsronde heeft Friss 55 miljoen euro vers kapitaal opgehaald. Het bedrijf is specialist op het gebied van geautomatiseerde detectie van verzekeringsfraude.
AUGUSTUS:
– Treinbouwer Siemens Mobility heeft het Enschedese softwarebedrijf Sqills overgenomen. Sqills maakt reserveringssystemen voor spoorwegbedrijven.
– In zijn derde investeringsronde heeft no-code-ontwikkelplatform Betty Blocks 28 miljoen euro (33 miljoen dollar) vers kapitaal veiliggesteld.
– Softwaredistributeur Cadmes Benelux komt in handen van de Bechtle Groep. Het bedrijf uit Den Bosch levert cad/cam- en plm-oplossingen en is een partner van Dassault Systèmes.
SEPTEMBER:
– EclecticIQ, de dienstverlener in cybersecurity, kan zijn groei versnellen. De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een financiering van vijftien miljoen euro verstrekt.
– Ordina neemt honderd procent van de aandelen van IFS Probity over, een Nederlandse it-dienstverlener gespecialiseerd in complexe massa facturatieprocessen (subscription billing).
– Enreach heeft Oss Networks ingelijfd. Dit is een in Letland gevestigde aanbieder van cloudgebaseerde unified communications (uc)-services voor de Baltische staten
Vierde kwartaal 2021
Een greep uit de lijst van transacties in het vierde kwartaal van 2021:
OKTOBER:
– Het Amerikaanse Bentley Systems heeft OXplus, leverancier van asset management software voor rollend materieel uit Veghel, gekocht en geplaatst bij het onderdeel The Cohesive Companies.
– Yenlo uit Schiphol-Rijk neemt het Tilburgse it-bedrijf Datacon over. Met deze krachtenbundeling verwachten beide api- en integratiespecialisten op de markt een steviger positie in te nemen.
– KPMG Nederland verkoopt zijn Microsoft Dynamics-activiteiten aan Conclusion. De adviesreus neemt na acht jaar afscheid van het bedrijfsonderdeel Crimsonwing.
NOVEMBER:
– IBM wil Reaqta overnemen, een aanbieder van ict-beveiligingssoftware die bedreigingen kan detecteren en aanpakken. Oorspronkelijk komt het bedrijf uit Malta maar in 2018 verhuisde Reaqta naar Amsterdam.
– VanderSat, gespecialiseerd in satelliettechnologie, wordt gekocht door de Amerikaanse branchegenoot Planet. Het Haarlemse bedrijf haalde in 2020 nog miljoenen op bij Social Impact Ventures.
– Isah Software Group, een leverancier van enterprise resource planning (erp)-software voor de maakindustrie, komt in handen van het Duitse familie-investeringsbedrijf Bregal Unternehmerkapital.
DECEMBER:
– Keensight Capital verwerft de meerderheid in de Nederlandse online-betaalverwerker Buckaroo. De Franse privé-investeerder neemt dit belang over van het eveneens Franse Blackfin Capital.
– Het fintechbedrijf Bunq kan 193 miljoen euro ophalen bij Pollen Street Capital. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft haar fiat verleend aan deze recent aangekondigde investeringsronde.
– De Zweedse investeringsmaatschappij Partinc Capital koopt voor drie miljoen euro aandelen in Tie Kinetix. Partinc is een vennootschap van Per Nordling, lid van de raad van commissarissen van Tie.
– MonetDB Solutions krijgt opnieuw een kapitaalinjectie van ServiceNow. Het Amsterdamse bedrijf kan daarmee duurzame serverless data warehouse-oplossingen bouwen.