Hoewel industry 4.0 redelijk bekend is bij het grote publiek, heeft deze trend geen prioriteit bij organisaties. Uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value blijkt dat twee op de drie respondenten redelijk tot zeer bekend is met industry 4.0, maar nog niet één op de drie respondenten geeft prioriteit aan deze trend. De achterblijvende prioriteit resulteert dan ook in de negende plek in het IT Trendsonderzoek 2021.
Industry 4.0 groeit langzaam in bekendheid en prioriteit, maar krijgt nog geen extra belang van organisaties. Het neemt daarmee plaats 9 in het IT Trendsonderzoek van Supply Value in en zal nog even moeten wachten op de grote doorbraak.
Momentum
Organisaties in een productieomgeving nemen de huidige it-trends en opkomst van technologie serieus. Zij nemen daarbij relevante ontwikkelingen mee om hun productieprocessen te optimaliseren. Daarom zitten we in de vierde industriële revolutie, namelijk ‘industry 4.0’, die ook wel smart industry genoemd wordt. Door de covid-pandemie wordt het des te meer zichtbaar hoe belangrijk digitalisering is. Allerlei toepassingen van digitale technologie leken nauwelijks op gang te komen en kregen plots het momentum. Binnen een paar weken vonden bijvoorbeeld medische consulten online plaats . Uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value blijkt dat industry 4.0 als minder belangrijk wordt gezien dan andere it-trends, wat dit jaar resulteert in de negende plaats.
Industry 4.0 is de trend waar automatisering en digitalisering van de industrie op een nieuwe manier samen komen. Waar traditioneel samenwerking over menselijke handelingen gaat, worden tegenwoordig aan de hand van data, productiesystemen aan elkaar gekoppeld om processen makkelijker te laten verlopen.
Werelden komen samen
Verschillende technologieën, zoals internet of things en virtual reality, worden gecombineerd om efficiënte processen te creëren en voorspelbaar te maken, maar ook door correct gebruik van data kunnen de wensen van de consument beter nageleefd worden. Weinigen zullen beseffen dat er tegenwoordig al door elke consument van industry 4.0 gebruik wordt gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer een consument een product koopt in een webshop, ziet diegene meestal meteen of het product op voorraad is en wanneer het geleverd kan worden. Bovendien kan de consument hierna de bestelling realtime tracken. Hierbij komen duidelijk de digitale en fysieke werelden samen en is daarom een goed voorbeeld van de vierde industriële revolutie.
Industry 4.0 wordt toegepast in verschillende vormen. Robotic process automation en digital twins zijn twee toepassingen die het meest in het oog springen; de eerste blijkt een hoge mate van toepasbaarheid te kennen, de tweede wordt door respondenten bestempeld als de opkomende toepassing.
Robotic process automation
Tegenwoordig kunnen wij computers niet meer wegdenken uit onze maatschappij. Zij zullen ook in toenemende mate werk overnemen van mensen. Dit kan gedaan worden door een specifieke computer; de robot, waarbij robotic process automation (rpa) een duidelijk voorbeeld is van deze ontwikkeling. Net zoals mensen, kunnen robots dingen op een scherm begrijpen, door systemen navigeren en data identificeren. Echter kan de inzet van een goed geprogrammeerde rpa repetitieve taken sneller en consistenter uitvoeren voor een langer aaneengesloten periode zonder dat ze een pauze nodig hebben. Rpa is een van de recente ontwikkelingen waarbij de nieuwste technologieën worden toegepast om efficiëntere processen te creëren. Bovendien is rpa te zien als de meest laagdrempelige trend van alle trends in het IT Trendsonderzoek.
Rpa kan gebruikt worden om menselijke handelingen binnen softwareapplicaties na te bootsen zonder dat de software moet worden aangepast. De medewerker zal ondersteund worden, omdat repetitieve taken overgenomen kunnen worden door een script met multifunctionele macro’s gebaseerd op regels. Dit noem je ook wel een ‘softwarerobot’ die inlogt in een systeem en menselijke handelingen, zoals bewerkingen met de muis en toetsenbord, simuleert. Rpa is het beste toe te passen voor processen die vaak moeten gebeuren met hetzelfde voorspelbare proces. Bijvoorbeeld terugkerende administratieve handelingen, of gegevens die overgenomen moeten worden vanuit het ene naar het andere ict-systeem. Hierbij heeft de robot geen begeleiding nodig van de medewerker en kan volledig op de achtergrond werken.
Daarnaast hoeven robots zich niet aan de normale werktijden te houden. Zij zijn namelijk 24/7 beschikbaar en kunnen met bepaalde werkzaamheden ook in de nacht doorwerken. Ook vergroten robots de efficiëntie, waarbij robots soms tot drie keer sneller kunnen verwerken. Op deze wijze kan rpa de werkdruk verlichten, bijvoorbeeld door het automatisch aanvullen van registraties in patiëntendossiers in de zorg.
Digital twin
De ‘digital twin’ werd in 2002 geïntroduceerd en betekent letterlijk de digitale verbeelding van een fysiek systeem. Het representeert alle aspecten van het systeem. Er zijn drie componenten om een digital twin te realiseren: een fysiek systeem, een virtueel systeem en data- en informatieverbindingen die deze twee systemen verbinden.
Digital twins worden steeds meer gebruikt, omdat het de complexiteit van iot-ecosystemen vermindert en tegelijkertijd de efficiëntie verhoogt. Normaliter zou er met elke gegevensontvanger afzonderlijk gecommuniceerd worden, maar in dit geval worden alle gegevens verstuurd naar de digital twin. Alle bedrijfsonderdelen die bepaalde informatie nodig hebben, kunnen verbonden worden aan een digitale tweeling en hebben toegang tot deze gegevens.
Belangrijke toepassingen van digital twins zijn te vinden in onroerend goed, maar ook bij de overheid. De digital twin helpt gemeentes om veiligheid in de openbare ruimte te plannen of overstromingssimulaties in te zetten. Uit het IT Trendsonderzoek blijkt dat tijdswinst en kostenbesparingen belangrijke redenen zijn om te werken met digital twins.
Goed kunnen samenwerken
De trend ndustry 4.0 is ontstaan door een aantal ontwikkelingen in de industrie. Dit startte met het ontstaan van de stoommachine, gevolgd door de lopende band, de komst van de computer en uiteindelijk industry 4.0. De grenzen vervagen tussen de fysieke, digitale en biologische wereld. Door industry 4.0 verandert de manier van produceren drastisch, door toepassingen zoals iot, cloud computing en datascience. Fabrieken veranderen in slimme zelfregulerende fabrieken en produceren meer data dan fysieke producten. Dit betekent dat hier minder mensen voor nodig zijn om processen te sturen en problemen op te lossen. Het is hierbij van belang dat medewerkers goed kunnen samenwerken met de volledig geautomatiseerde systemen zoals bijvoorbeeld softwarerobots.
Het is een uitdaging om dit te realiseren, maar het kan in potentie veel waarde opleveren zoals efficiëntie, flexibiliteit en duurzaamheid. Op dit moment zijn hier nog veel stappen in te maken. Alhoewel bijna twee op de drie respondenten redelijk tot zeer bekend is met industry 4.0, geeft nog niet één op de drie respondenten prioriteit aan deze trend, blijkt uit het IT Trendsonderzoek. De achterblijvende prioriteit resulteert dan ook in de negende plek in het IT Trendsonderzoek. Tegelijkertijd zien we ten opzichte van een jaar geleden dat respondenten meer kennis van industry 4.0 beginnen te krijgen en er ook gestaag meer prioriteit aan geven. Op basis van deze ontwikkeling en het toepassingspotentieel verwacht Supply Value dat Industry 4.0 de komende jaren verder zal stijgen in bekendheid en prioriteit.
Verdienen aandacht
‘De vierde industriële revolutie, beter bekend als industry 4.0, is in volle gang’, aldus Afien Ploeg, consultant bij Supply Value. ‘Organisaties verkennen de mogelijkheden om hun productieprocessen verder te optimaliseren door diepgaande automatisering. Fabrieken produceren zelfregulerend (en produceren ook meer en meer data), maar ook repetitieve en voorspelbare processen buiten industriële omgevingen lenen zich voor verdere automatisering met industry 4.0. Ondanks dit potentieel en het feit dat veel van de respondenten redelijk tot zeer bekend zijn met industry 4.0, zien we de prioriteit voor deze trend achterblijven ten opzichte van de andere it-trends. Met name de toepassingen van deze trend verdienen dan ook de nodige aandacht.’
Industry 4.0 is volgens Ploeg op veel plaatsen relatief eenvoudig toe te passen in de vorm van robotic process automation. ‘Door toepassing van rpa zijn de meest traditionele branches in staat om hun processen te versnellen en mankracht te besparen, juist op plaatsen waar dit met name administratieve handelingen betreft. Hiermee ontstaat meer ruimte om te werken aan de innovaties die creativiteit en menselijke denkkracht vereisen. Een andere opkomende toepassing is de digital twin, die organisaties helpt om vanuit het digitale object reallife machines aan te sturen. In samenwerking met andere it-trends zoals cloud en iot wordt het mogelijk om unieke objecten en prototypes in minder tijd en tegen een lagere prijs te produceren. Gecombineerd met de stijgende prioriteit die industry 4.0 krijgt van respondenten, verwachten we dat deze toepassingen van industry 4.0 de komende jaren vaker zullen worden gezien.’