Vier Computable-lezers geven op persoonlijke titel hun mening over het recent verschenen boek 'Practical Risk-Based Testing: The Prisma Approach' van Erik van Veenendaal. In dit boek beschrijft de oprichter van testbedrijf Improve Quality Services de Prisma-methode voor productrisico-analyse die hij binnen zijn onderneming ontwikkelde. Het Engelstalige boek verscheen onlangs bij uitgeverij Tutein Nolthenius.
Han Toan Lim (Logica)
In het boek 'Practical Risk-Based Testing: The Prisma Approach', wordt op een heldere manier beschreven hoe er kan worden omgegaan met product risico's. Bij deze aanpak worden het proces en de bijbehorende tool beschreven.
Grote voordeel van het boek is, dat de voorbeelden snel zijn op te pakken en ook goed uit te leggen aan de stakeholders. Het biedt tevens goede handvatten om een uitgebalanceerde risicomatrix te maken. De circle rule of het omgaan met productrisico's, die gemiddeld zijn in kans en impact, was voor mij een waardevolle tip. De link naar testtechnieken is overzichtelijk.
De Prisma-aanpak is toepasbaar in projecten van verschillend formaat en verschillende ontwikkelmethodieken zoals agile. Hiervoor moet de lezer wel vooruit en achteruit bladeren. Uit de details blijkt, dat Prisma gebaseerd is op ervaringen in de praktijk. Dit boek hoort thuis in de boekenkast van de professionele tester.
Gertjan ter Harmsel MBA (Saemen Testen & de TestCoach)
Het boek vormt een flinke uitbreiding op de whitepaper uit 2009 over hetzelfde onderwerp. Wat me bezighield is de verhouding van de Prisma-methode ten opzichte van theorieën over productrisico-analyse uit bijvoorbeeld TMap Next. Na het lezen is mijn mening dat Prisma een heel eigen en praktisch karakter heeft ten opzichte van andere methodes. De methode is flexibel in te richten voor alle denkbare testtrajecten, er is zelfs een ultralight-variant beschreven. Veel toegevoegde waarde levert de uitvoerige beschrijving van Prisma in agile/scrum-omgevingen.
Van Veenendaal biedt een gestructureerde leidraad voor toepassing van Prisma, met als resultaat een gedifferentieerde testbenadering die is gebaseerd op werkelijke productrisico's. Motto: gelimiteerde testresources zo effectief mogelijk inzetten, met een cruciale rol voor business-experts bij de beslissing om een systeem live te zetten.
Het boek biedt een nuchtere kijk op de methode, wat ik positief heb ervaren. Van Veenendaal legt goed uit dat de inspanning om Prisma te gaan hanteren in gezonde verhouding moet staan tot de testinspanning die het project dient te leveren. Inrichting van een pilot-project is een aanrader, stelt de auteur. Die nuchtere kijk vind ik eveneens terug in het advies om naast testinspanning op productrisico's bijvoorbeeld exploratory-testen uit te voeren. Tevens nuttig en interessant: de lessons learned bij de methode, en de resultaten van enkele marktonderzoeken rondom nut en gemak van de methode.
Maarten Oberman (Oberman Telecom Management Consultants)
Alleen maar denken ‘het werkt' is tegenwoordig niet voldoende, je weet pas dat het werkt als het getest is en daarmee is testen een vak geworden. Daardoor zijn er processen en procedures nodig. Het boek gaat daar duidelijk en helder op in, zoals dat is neergezet door Erik van Veenendaal.
Het boek geeft een praktische insteek, dat geeft ook weer dat de auteur zijn vak goed kent. Het boek geeft voldoende insteekmomenten om meer vorm en inhoud in projecten aan testen van tussen- en eindresultaten te geven. Dat maakt het boek goed bruikbaar. Wederom een indringende oproep om testen in het totale ontwikkelingsproces op te nemen. Kwaliteit van het geheel dus. Prisma wordt hier prima neergezet.
Het boek is in het Engels geschreven, duidelijk en vooral goed leesbaar. Niet onbelangrijk, omdat voor degene die niet native Engels is er een taalbarrière kan zijn. Het is geen handboek testen, daar is de omvang van 130 pagina's niet naar. Wel geeft het de inhoudelijkheid die nodig is om in een project een goed getest eindresultaat af te leveren.
Sieto Zuierveld (KPN Mobile)
Het formaat van het boek ‘Practical Risk-Based Testing: The Prisma Approach' is goed. Het is niet te dik en daarmee mooi handzaam. Het is geschreven in het Engels en sluit daarmee aan op andere, internationaal georiënteerde testmethodieken zoals bijvoorbeeld ISTQB, die ook in deze taal worden gepresenteerd.
Het testen van die systeemonderdelen die het meeste risico vormen, is een logische gedachte en zou de basis moeten vormen voor elk testtraject. Het boek laat zich gemakkelijk lezen en heeft een duidelijke opbouw in vier hoofdstukken. Eén van de hoofdstukken is gewijd aan productrisicomanagement, het uitgangspunt bij de Prisma-methode, met onder andere een goede beschrijving van technieken voor risico-identificatie.
Centraal staat het thema van de productrisicomatrix, waarmee snel en overzichtelijk productrisico's in de matrix kunnen worden gepositioneerd. De methode zelf, een productrisicobeoordeling, bestaat uit een achttal stappen, die in de praktijk waarschijnlijk tamelijk pragmatisch zullen worden uitgevoerd. Bij het bepalen van de geschikte testtechniek(en) in de laatste stap, toont het boek een zeer handige en bruikbare matrix, waarin de meest gangbare technieken in de Prisma-kwadranten zijn geplaatst. Het laatste hoofdstuk bevat praktijkervaringen, waarbij vooral de ultralight-aanpak zeer aanspreekt en praktisch gezien vrijwel altijd goed toepasbaar is.
De drie appendices geven een overzichtelijke opsomming voor factoren voor het bepalen van impact en waarschijnlijkheid, en een rekenvoorbeeld. De bij het rekenvoorbeeld gebruikte tabellen zijn snel en eenvoudig in te vullen. Concluderend is Prisma een goed bruikbare methode, die met wat logisch nadenken op een efficiënte en effectieve manier tot resultaten kan leiden.
'Practical Risk-Based Testing: The Prisma Approach'
Erik van Veenendaal
136 pagina's, paperback
Uitgeverij Tutein Nolthenius
ISBN: 9789490986070
Prijs: 19,90 euro