Sun Microsystems’ plannen voor algemene servers met het open source besturingssysteem Linux zijn uitgelekt. Het bedrijf had deze strategiewijziging in februari aangekondigd, maar liet nog geen details los.
De Unix-leverancier levert Linux al enige tijd middels het overgenomen Cobalt, producent van taakspecifieke servers met een eigen variant van het open source besturingssysteem. De Cobalt-machines gebruiken AMD’s x86-compatibele K6-processoren.
Sun doet de rol van Linux in deze computers af als onbelangrijk; het gaat niet om het besturingssysteem, maar om de functie. Toch komt de firma met servers voor algemene doeleinden die draaien op Linux. President Scott McNealy wil deze Cobalt LX50-machines, codenaam Big Bear, onthullen in zijn toespraak op de Linuxworld-conferentie in augustus. Deze computers gebruiken Intels 1,4 GHz Pentium III-chips.
De omarming van Linux buiten de taakspecifieke niche zorgde begin dit jaar voor beroering doordat hiermee de eigen Unix-variant Solaris niet langer het enige Sun-platform was. De computerproducent spreekt dit tegen en benadrukt dat een platform breder is dan alleen het besturingssysteem.
Linux op x86 afdoende
Het nieuws dat chips van aartsrivaal Intel zitten in de aanstaande Cobalt is opmerkelijker. Tot voor kort stelde Sun dat Solaris, draaiend op zijn eigen Risc-processor Ultrasparc, een beter prestatieniveau biedt dan concurrerende systemen. De x86-uitvoering van Solaris is eerder dit jaar in de ijskast beland.
Nu is volgens Sun Linux op x86-chips afdoende voor lichtere taken aan de rand van netwerken, zoals e-mail en het doorsturen (streamen) van video. De LX50-machines krijgen later nog softwarepakketten voor andere taken. Hieronder bevinden zich Sun One, voor internettoepassingen als applicatieservers, en de Grid Engine, voor omvangrijke rekenprojecten uitgevoerd door meerdere servers.
Toch positioneert het bedrijf, net zoals andere Unix-leveranciers eerder al deden, Linux aan de onderkant van de servermarkt. Bij deze indeling nemen ook x86-processoren een lagere positie in. Intel bestrijdt dit en komt met zijn zwaardere Xeon-chips en de 64-bit Itanium-reeks hoger in de markt.
Ultrasparc-versterking
Ondertussen versterkt Sun zijn Ultrasparc-chips met de overname van Sparc-kloonfabrikant Afara Websystems voor een onbekend bedrag. Dit privébedrijf heeft volgens geruchten een Sparc-variant met meerdere ingebouwde processorkernen ontwikkeld, vergelijkbaar met de dubbele kern in IBM’s Power4 Risc-chip. De nu in huis gehaalde technologie komt in toekomstige versies van de Ultrasparc.
Jasper Bakker