In de geschiedenisboeken van de automatisering komt de Engelse Augusta Ada Byron terug als de eerste programmeur in de historie. Lady Lovelace, zoals zij na haar huwelijk met de graaf van Lovelace heette, voorspelde in 1841 de mogelijkheden van de computer.
Zij deed dit naar aanleiding van een artikel over de analytische machine. Charles Babbage was de ontwerper van deze voorloper van de computer.
In haar commentaar op dit artikel gaf Ada aan dat de machine van Babbage ooit in staat moet zijn muziek te componeren en afbeeldingen te produceren. Bovendien schreef ze een plan om de machine Bernoulli-getallen te laten berekenen. Dit plan staat te boek als het eerste computerprogramma in de geschiedenis.
Wiskunde
Lady Lovelace groeide op in een intellectueel gezin. Haar vader was de bekende dichter George Gordon, beter bekend als Lord Byron. Haar moeder Anna Isabella Milbanke ging vanwege haar interesse voor wiskunde door het leven als ‘Prinses van de parallellogrammen’. De interesse van Augusta Ada voor de mathematica kwam tot bloei door haar vriendschap met Mary Sommerville een prominent wiskundige.
Ada moest haar werk ondertekenen met haar initialen, omdat het voor een vrouw in die tijd ongepast was om zich met wiskunde bezig te houden. Ze kampte al snel met ernstige gezondheidsproblemen en stierf op 36-jarige leeftijd.
Lezersoproep verkiezingen
In het kader van de verkiezing van de IT-persoonlijkheid van dit millennium, zet Computable de komende weken een aantal kandidaten op deze pagina in de schijnwerpers. Uiteraard hoeft u zich niet aan onze selectie te houden.
U kunt uw keuzes voor zowel de internationale als Nederlandse verkiezingen doorgeven, met de restrictie dat elk maar eenmaal wordt geregistreerd.
Wij verzoeken u in enkele zinnen de keuzes te motiveren. De tien meest originele en spraakmakende inzendingen worden beloond met een boekenbon. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Het is mogelijk te stemmen via onze internetsite www.computable.nl. U kunt ook uw stem en motivatie sturen naar:
Redactie Computable
Postbus 9194, 1006 CC Amsterdam. Onder vermelding van ‘verkiezingen’. E-mail: computable@bp.vnu.com. (subject:verkiezingen).