In een opiniebijdrage constateert Computable-expert Henri Koppen dat Microsoft steeds vaker een concurrent wordt van aanbieders van virtual desktop infrastructures (vdi). Via Windows Azure en Office365 wordt steeds meer software als dienst aangeboden en komt Microsoft zijn eigen dienstverleners als concurrenten tegen. Onzin volgens Microsoft Nederland, hun cloudstrategie is er juist om partners te helpen.
Door Remote Desktop Services (RDS), voorheen Terminal Services, aan te bieden via Windows Azure kan Microsoft nu ook een desktop als dienst aanbieden. Volgens Koppen gaat Microsoft daarmee op vdi-vlak de concurrentie met partners aan. Microsoft erkent dat er overlap is, maar ziet vooral voordelen voor partners. Computable stelde Microsoft Nederland verschillende vragen over de recente ontwikkelingen op het dienstenvlak.
Waarom wordt RDS nu ineens via Azure aangeboden terwijl dit voorheen niet was toegestaan?
RDS is sinds deze zomer al toegestaan voor Service Provider License Agreement (SPLA)-licenties zodat serviceproviders al diensten op basis van Azure en RDS kunnen leveren. Hier komen de overige licentievormen bij zodat eindklanten dat ook zelf kunnen doen met de licenties die ze bezitten.
Azure was eerst alleen toegankelijk voor beheerders en softwareontwikkelaars, maar nu ook ineens voor eindgebruikers. Waarom?
Windows Azure blijft een infrastructure en platform as a service-omgeving. RDS is software die je daar net als andere software op kan draaien. Klanten en serviceproviders kunnen hiermee dus software aanbieden vanaf Windows Azure die niet web-enabled is. Azure biedt voor deze workloads grote financiële voordelen omdat je flexibel bent in capaciteit en alleen betaalt voor gebruik.
Waarom verzorgen jullie steeds meer zelf de services?
Microsoft biedt steeds meer platformservices omdat de markt vraagt om commodityservices, kostenbesparing, meer flexibiliteit, snelle time to market van oplossingen en wereldwijde on-demand schaalbaarheid. Door het gebruik van commodityplatformservices kunnen organisaties fors besparen op onderhoud, worden investeringen in ontwikkeling sterk gereduceerd en kunnen zeer schaalbare omgevingen on-demand, wereldwijd voor ieder device aan- en uitgezet worden op het moment dat dit nodig is. Dit wordt gedreven door de noodzaak van kostenbesparing in organisaties en het steeds sneller moeten kunnen inspelen op marktontwikkelingen.
Wat vinden jullie dienstverleners van deze ontwikkelingen?
Dienstverleners in Nederland zijn zeer enthousiast over de enorme snelheid waarmee Microsoft met services en functies uitkomt. Juist door de nieuwe mogelijkheden, de veel lagere kosten van het cloudleveringsmodel, is er veel meer ruimte voor het leveren van toegevoegde waarde aan de business, de klant.
Hoe voorkomen jullie deze onderlinge concurrentie met de dienstverleners of hoe verdelen jullie dit werk?
Microsoft speelt in met nieuwe diensten op de marktontwikkeling waarin it zich bevindt. It-diensten ontwikkelen zich naar sterk gestandaardiseerde commoditydiensten. Microsoft helpt partners met speciale cloudadoptieprogramma’s de stap naar de snel groeiende cloud services-markt te maken en daarmee hun business te laten groeien. Dat kunnen traditionele of geheel nieuwe partners zijn.
Willen jullie uiteindelijk alle services zelf gaan doen? Welke wel en welke niet?
Voor alle software die Microsoft ontwikkelt geldt een cloud first-strategie. Echter ligt de keuze altijd bij de gebruiker of serviceprovider hoe technologie en services worden ingezet. Microsoft zorgt dat it-workloads zowel on-premises in klantdatacenters kunnen draaien, als in de datacenters van serviceproviders, als in de Windows Azure-datacenters. Klanten hebben daarmee keuzevrijheid en kunnen eenvoudig en ieder moment van model switchen. Ervaringen en technologie die wordt ontwikkeld in de Microsoft-cloud, brengen we vervolgens naar de on-premises omgeving. Server 2012 R2, System Center en het Windows Azure Pack zijn daar voorbeelden van.
Waarom komen jullie met jullie eigen services en communiceren jullie hier nauwelijks over?
Alle nieuwe services van Windows Azure worden via de Windows Azure-blog of via de blogs van de andere cloudservices bekendgemaakt.
Welke services gaan er nog meer komen onder de Microsoft-vlag?
Services die it-gebruik over het cloud service- en device-landschap verder optimaliseren en onze klanten en partners nieuwe kansen gaan bieden.
Worden jullie een vdi-concurrent?
Nee, Windows Azure kan platformcapaciteit leveren op basis waarvan vdi-providers diensten kunnen leveren met de voordelen van de Microsoft-cloud. Dit zijn betalen naar gebruik, on-demand schaalbaar, overal beschikbaar, minimaal beheer en kostenreductie.
Microsoft als VDI-concurrent
Lees ook de volledige opiniebijdrage van Henri Koppen: ‘Microsoft als VDI-concurrent’.
Misschien nog een vraag: Een cloudpartner is bereid om samen met haar klant een aangepast SLA en dienstverleningcontract op te stellen. Tot hoeverre is Microsoft bereid om in haar cloudstrategie naar de behoeftes van haar klanten te luisteren? Misschien is dit juist doorslaggevend voor een klant om toch voor een andere partner te kiezen dan MS!
Dat we met RDS niet geschikte applicaties op deze manier via het web kunnen ontsluiten is niet nieuw, terminal principe gebruiken we al een aantal jaren om op deze manier functionaliteiten uit de back-office te ontsluiten. Dit omdat de ‘legacy’ in de back-office niet geschikt is voor delen door onopgeloste problemen met patchen, ‘hardening’ en toewijzen van rechten om wat uitdagingen te noemen.
Kostenreductie van IT resources zorgt dan ook niet voor een lagere TCO maar enkele een verschuiving in de boekhouding, zeker als de lagen van de architectuur op verschillende snelheid draaien. Kijkend naar bedrijfsprocessen ligt uitdaging ook meer in regie, de geintegreerde kijk op de gehele architectuur en niet een deel ervan zodat de inzet van IT niet alleen efficient wordt maar ook blijft.
En aangezien Microsoft eerder voor veel hoofdpijn gezorgd heeft door een ‘server sprawl’ te faciliteren is enige scepsis op zijn plaats om straks een ‘service sprawl’ te voorkomen. Voor wie zich Microsoft IO model nog herinnert, ondertussen aangepast naar hun eigen cloud propositie, begrijpt dat de uitkomst van dit soort programma’s en tools erg eenzijdig is.
Dat is geen verwijt maar gewoon de aard van het beestje want Microsoft heeft er geen belang bij om klanten te ondersteunen in de migratie naar een ander platform. En natuurlijk biedt de cloud mogelijkheden maar wonderen zitten in de strategie die gehanteerd wordt en niet het portfolio van de leverancier. Het gaat tenslotte niet om de kosten van de IT workload maar de waarde die ze geven aan bedrijfsproces.