Een programmeur ontwerpt en bouwt op basis van het technisch ontwerp programmatuur. Soms stelt de programmeur ook de programmaspecificaties en de applicatiestructuur op in samenwerking met een (technisch) ontwerper. Een programmeur voert programmatesten uit. Ook voert hij het onderhoud op programmatuur uit en draagt zorg voor het optimaliseren van de prestatiekenmerken van de applicatie.
Petra Eckhart (44)
Werkgever: Coolprofs
Opleidingen:
Scheikunde
.Net
"Ik heb het vak vooral geleerd door zelfstudie en door vragen te stellen."
Carrièrepad: "Na mijn studie scheikunde kwam ik in een vergaderbaan terecht. Ik vond het leuk om met mensen te werken, maar miste daadkracht in mijn werk. Zo ben ik in de jongerenhulpverlening gerold en heb de webgeoriënteerde hulpverlening geïntroduceerd door middel van een website met veel op jongeren gerichte informatie en de mogelijkheid om hulpverleners per email te benaderen. Hulpverleners vonden dat raar. Er werd nog gedacht dat je geen hulp kon geven als je elkaar niet in de ogen kan kijken. Doordat ik bezig was met de website, maar ook database applicaties maakte en een partner had die ook in het programmeerwerk zat, raakte ik geïnteresseerd in programmeren. Het fascineerde me hoe je een diarree van getallen in een applicatie kan gieten zodat op die manier onderzoeksresultaten ontsloten kunnen worden en de doelgroep ermee kan werken. Ik ben toen boeken gaan lezen en heb op internet tutorials bestudeerd en heb mezelf leren programmeren."
Leuk: "Het is een combinatie van factoren. Ik vind het leuk om puzzels op te lossen. Je gebruikt jouw kennis om computerproblemen van anderen op te lossen.
Het is niet alleen computerwerk, maar ook praten met klanten. Soms is hun doelstelling niet helemaal duidelijk, het is een uitdaging om die doelstelling wel duidelijk te krijgen."
Minder leuk: "Computers doen soms niet wat jij denkt dat ze zouden doen. Dat kost veel tijd en past niet in de werkstroom."
Carrierewensen: "Ik werk nog niet zo lang als programmeur. Ik wil alle kanten van het vak proeven, maar ik denk dat ik uiteindelijk meer met klanten wil praten.
Ik heb weinig behoefte om manager te worden. Mensen stomen vaak naar die functie door, omdat het aanzien heeft. Tijdens mijn eerste baan zag ik veel oudere collega's een hartaanval krijgen. Dat wil ik niet. Het voordeel van een goede opleiding is dat je een baan kunt doen die je leuk vindt en goed betaald. Ik wil mijn werk blijven combineren met mijn hobby contrabas spelen. Dat doe ik nu half om half. De muziek en het denkwerk houden me in balans."
Beloning
Totale beloning: 41.831 euro
Jaarsalaris junior: 32.581 euro
Jaarsalaris senior: 50.497 euro
Jaarbeloning naar werkervaring (bij een 40-urige werkweek):
3 – 4 jaar: 37.049 euro
5 – 9 jaar: 41.844 euro
10 – 14 jaar: 48.808 euro
15 – 19 jaar: 48.677 euro
20 – 24 jaar: 51.039 euro
Jaarbeloning naar opleidingsniveau (bij een 40-urige werkweek):
Academisch: 44.224 euro
HBO: 40.384 euro
MBO: 37.013 euro
Secundaire arbeidsvoorwaarden:
Bedrijfsauto: 46 procent
Meest gereden leaseauto: Seat Leon
Laptop van de zaak: 46 procent
Telefoon van het bedrijf: 31 procent
Studierichtingen
Hogere informatica
Bedrijfskundige informatica
Informatica (ir.)/Technische informatica (ir.)
Bedrijfsinformatica
Elektro-/telecommunicatie-/informatietechniek
Top 15 cursussen
.NET (21 procent)
Objectgeoriënteerd Ontwerpen (16 procent)
Java (15 procent)
Databasemodelleertechnieken (14 procent)
UML (13 procent)
SQL (12 procent)
C/C++ (11 procent)
MS SQL Server (9 procent)
Cobol (8 procent)
Ambi (8 procent)
Itil (7 procent)
XML (7 procent)
Functioneel ontwerp (7 procent)
Visual Basic (6 procent)
MCP (6 procent)
Functies
Eerdere functies:
Systeembeheerder
Helpdeskmedewerker
Ict consultant
Informatieanalist/functioneel ontwerper
Doorgroeien naar:
Applicatiebeheerder
Applicatieontwerper
Database-/gegevensbeheerder
ERP/SAP/BAAN specialist
Informatie analist/Functioneel
ontwerper
Security specialist
Systeembeheerder
Systeemontwerper
Tester