Met één pakket secundaire arbeidsvoorwaarden maak je niet iedereen gelukkig. Daarom startte Inter Access begin oktober de introductie van een alternatief voor de zes bestaande pakketten. Het bedrijf hoopt dat de helft van het personeel snel overstapt, al is dat volgens hrm-directeur Robert van Gasteren niet de hoofdreden. "Het is wat duurder, maar als het de band tussen medewerkers en bedrijf hechter maakt, is het de moeite waard."
Vrijheid bindt. Hoe meer keuze je de medewerkers geeft, hoe meer ze zich aan het bedrijf gebonden voelen, stelt Van Gasteren. Dat wil zeggen: "Je moet wel iets regelen. Geef je de medewerkers alleen een zak geld, dan kan het fout gaan. Huilende weduwes aan de poort wil je niet. En als je zaken collectief inkoopt, is het ook goedkoper."
Om zijn bedrijf sneller te laten groeien, nam mede directeur-oprichter Gerard Willemse de afgelopen jaren diverse ict-bedrijven over. Zo groeide het aantal personeelsleden in rap tempo naar ongeveer 1300. Groei door overnames is nog steeds beleid, vertelt Van Gasteren. Over de ooit wel geplande beursgang hoor je hem niet: "Voor toekomstige groei hebben wij de beurs niet nodig. Gelukkig maar, eigenlijk. Daar gaan nu gezonde bedrijven voor bijna niets over de toonbank."
De nieuwe loten, het Enschedese V&L-informatica, de Cens Software Groep uit Gouda en Interprom uit Veenendaal werden niet overhaast geïntegreerd. De nieuwste tak, Nccw-Casa in Almere, wordt zelfstandig gelaten. Het mensen niet in een nieuwe bedrijfscultuur dwingen kan een goede strategie zijn. Zo voorkom je dat medewerkers of afnemers zich afkeren van de nieuwe structuur. Aan de andere kant is het goed om de medewerkers te laten delen in de schaalvoordelen die de groeiende organisatie biedt.
Toverwoord
Inter Access kende tot 1 oktober zes sets secundaire arbeidsvoorwaarden, twee van Cense, één van zichzelf en één voor ieder van de andere overgenomen bedrijven. De automatiseerders worden niet tot een keuze verplicht, stelt Van Gasteren. Hij rekent er wel op dat uiteindelijk de helft van de 1300 medewerkers overstapt naar het jongste pakket. Hoofdreden voor de introductie daarvan is volgens hem het binden van personeel.
Dat lijkt een onderwerp waar Van Gasteren zich erg druk over maakt. Of het nou het uitbreiden van een regeling is waarmee een medewerker meer vrije tijd kan kopen of de lease-auto, binding is het toverwoord. "Als een ander mobiliteitsbudget niet meer geld kost dan het huidige en de grotere keuze in auto’s het bedrijf voor de medewerker aantrekkelijker maakt, dan is een beslissing toch gauw genomen? Het wagenpark is weliswaar vele malen duurder, maar door slimme inkoop is dit deel toch kostenneutraal gebleven."
Het alternatieve pakket, Interflex, is niet geïntroduceerd met als doel administratiekosten te besparen. Wel is minder administratieve rompslomp voor Van Gasteren weer een argument voor personeelsbinding. "Fouten in de administratie is bij grote bedrijven één van de dingen waar medewerkers door gefrustreerd raken." De medewerkers van Inter Access beheren daarom in de nabije toekomst zelf hun persoonlijke gegevens; je voert zelf je adreswijziging in. "Het is toch jou informatie? Beheer het dan ook zelf."
Versimpeling van de arbeidsvoorwaarden maakt het managen makkelijker. Dat is geen hoofdreden, maar wel handig, vindt de directeur. "Het is voor het management eenvoudiger wanneer iedereen voor Interflex kiest, dan hoeven ze niet van alle pakketten de voorwaarden te onthouden."
Verloop
Meer keuzes in arbeidsvoorwaarden is wel een middel om het personeelsverloop in te dammen. Het huidige verloop, zo’n 12 procent, vindt Van Gasteren niet hoog. (Het gemiddelde in Nederland op � procent.) De directeur lijkt er bijna trots op: "Wat bij de exit-gesprekken steeds terugkomt, is dat men het eigenlijk wel jammer vindt om weg te gaan. Dat zegt 80 procent van de vertrekkende medewerkers."
Het verloop is niet te hoog, maar moet wel omlaag. "Een vertrekkende medewerker kost je tonnen per jaar. Iedere nieuwe medewerker moet je opnieuw inwerken en de bedrijfscultuur leren kennen. Ieder procent dat je het verloop terugdringt is winst."
Van Gasteren is daarom erg tevreden over de pensioenregeling die het nieuwe pakket biedt. Zoals het een ict-bedrijf betaamt is er een pensioenplanner op cd-rom. "Je kan zelf alle modules kiezen en het eindresultaat zie je meteen. De planner geeft je ieder kwartaal een overzicht." Ook op de mogelijkheid om tot maximaal vijftien extra vrije dagen te kopen is Van Gasteren trots. "In de tweede versie van het pakket, die in maart volgend jaar uitkomt, verhogen we dit misschien tot twintig."
Van Gasteren weet zeker dat het gros van de medewerkers snel kiest voor Interflex, ook al zijn de andere regelingen niet slecht. "Natuurlijk houdt een enkeling vast aan de bestaande regeling. Mengen van de bestaande regeling Interflex kan echter niet."