Oracle heeft zijn licentiebeleid voor multicore-processoren gewijzigd, maar dat levert gebruikers in de praktijk weinig op. De databaseproducent rekent elke chipkern als driekwart processor, maar rondt daarbij wel naar boven af.
“Voor het tellen van het aantal processoren waar licenties voor nodig zijn, zal een multicore-chip met ‘n’ kernen berekend worden door ‘n’ te vermenigvuldigen met een factor van 0,75. Alle breuken worden afgerond naar het eerstvolgende gehele getal”, meldt Oracle’s nieuwe licentie-overeenkomst.
1,5 = 2
Een dualcore-processor wordt dus gezien als anderhalve processor en dat wordt afgerond naar twee. Oracle weigerde tot op heden zijn licentiebeleid aan te passen en zag een dualcore-chip dus als twee processoren. De nu gedane wijziging levert de gebruiker met een lichtere server niets op. De besparing begint pas wanneer Oracle-software op twee dualcore x86-chips draait; dan is het vier keer 0,75 wat dus één processor voordeel betekent.
Eerder hebben Microsoft en IBM al laten weten dual- en multicore-chips als enkele processoren te zien voor licentiedoeleinden. Middleware-leverancier BEA koos eind vorig jaar een middenweg; het factureert de tweede kern als slechts een kwart processor. Oracle lijkt zich nu dus te richten op enerzijds inkomstenmaximalisatie en anderzijds op de bovenkant van de markt. De concurrentiestrijd op het gebied van databases en middleware kan hierdoor fors oplaaien.
x86
Dit alles geldt overigens voor de x86-processoren van Intel en AMD. IBM levert al sinds 2001 dualcore-chips; de eigen Power4-processoren. In mei vorig jaar verscheen opvolger Power5 die ook twee chipkernen heeft. Intel komt komend jaar met dualcore-uitvoeringen van zijn Itanium 2-processor. Het is nog niet bekend of Oracle’s nieuwe licentiebeleid ook van toepassing is op die chips.