De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) virtualiseert zijn gebruikersprofielen met het oog op een soepele migratie van Windows XP naar Windows 7. Gezien de omvang van dit project, in eerste instantie de virtualisatie van bijna drieduizend, maar op termijn van 32.000 gebruikersprofielen, heeft systeemintegrator Brain Force geadviseerd Immidio- en App-DNA-software te gebruiken.
De HAN verzorgt vanuit de campussen in Arnhem en in Nijmegen voor meer dan 29.000 studenten meer dan 85 bachelor- en masteropleidingen. Er werken ongeveer 2800 mensen. Om soepel naar Windows 7 te migreren, heeft HAN besloten gebruikersprofielen en applicaties te virtualiseren.
Mobiliteit medewerkers
De Service Unit ICT van de HAN is, met ondersteuning van systeemintegrator Brain Force, verantwoordelijk voor de migratie naar Windows 7. Gerrit-Jan van Hinthum, hoofd Frontoffice: ‘Het beoogde doel is om in 2012 alle achtduizend pc's (2500 notebooks, 5500 desktops) op Windows 7 te hebben draaien. De redenen hiervoor zijn simpel: wij willen onze medewerkers en studenten een frisse en krachtige werkomgeving aanbieden. Studenten krijgen op de arbeidsmarkt ook met deze nieuwe technologie te maken en zijn zo beter voorbereid. Verder werkt veel nieuwe hardware en randapparatuur niet meer samen met Windows XP. Daarnaast ondersteunt Windows 7 de toenemende mobiliteit van onze medewerkers en studenten goed.'
Ter voorbereiding op de migratie moeten de gebruikte applicaties getest en de gebruikersprofielen gevirtualiseerd worden. Met software van App-DNA, een partner van Brain Force, wordt de werking van applicaties op Windows 7 geautomatiseerd getest. Inmiddels hebben al achthonderd applicaties deze test doorstaan. App-DNA werd eind oktober 2011 overgenomen door softwareleverancier Citrix en is een softwareplatform waarmee it-afdelingen hun applicatieportfolio kunnen analyseren en testen en ontdekken waar er problemen zijn. Van Hinthum: 'App-DNA is een programma waar je je applicaties instopt. Ze komen eruit met een rood, oranje of groen stoplichtje, dat de mate waarin het draait op Windows 7 aangeeft.'
Immidio Flex Profile
Bij het virtualiseren van gebruikersprofielen worden de voorkeursinstellingen van gebruikers, zoals favorieten, handtekeningen en voorkeuren van applicaties, losgekoppeld van het besturingssysteem. Van Hinthum: ‘Er werken relatief veel flexwerkers bij ons. Omdat wij gefaseerd op Windows 7 overstappen, kan het voorkomen dat een onderwijzer ‘s ochtends met een Windows XP-computer op een locatie in Arnhem werkt en ‘s middags in Nijmegen een presentatie op een Windows 7-werkstation verzorgt. Voor deze gebruikers is het handig dat ze hun voorkeursinstellingen zowel op Windows 7 als op Windows XP kunnen gebruiken. Aanvankelijk waren we bezig om zelf een hulpmiddel te ontwikkelen om dit profielprobleem te ondervangen, maar toen Brain Force voorstelde om de Flex Profile-software van Immidio in overweging te nemen, kwamen we tot de conclusie dat we het beter niet zelf verder konden ontwikkelen. Prijs was daarbij een belangrijke overweging.'
Flex Profile maakt het mogelijk om de gebruikersprofielen te virtualiseren. HAN heeft een groot aantal ambulante medewerkers, die zowel in Arnhem als in Nijmegen lesgeven. De hogeschool heeft afgelopen zomer een Immidio-licentie gekocht. In eerste instantie heeft Brain Force een proefopstelling gemaakt die uitgebreid getest is. Toen de HAN tevreden was met de resultaten, is de oplossing in productie genomen. Hierdoor zijn de gebruikersprofielen nu op alle werkplekken beschikbaar, op XP en Windows 7. ‘Immidio maakte de profielen dynamisch, terwijl ons eigen script alleen statisch werkte', aldus Van Hinthum.
Storagemogelijkheden
In de gehele migratie worden drie verschillende profielen gebruikt: Windows XP-profielen, Windows 7-profielen en Immidio-profielen. Immidio wordt ingezet als profielmigratieproduct om van Windows XP naar Windows 7 te komen, met inachtneming van een set instellingen die voor de gebruiker interessant zijn. Flex Profile is ook nodig voor de migratie van vitale gebruikersinstellingen als applicaties, snelkoppelingen en favorieten. In eerste aanzet worden de drieduizend profielen van de medewerkers gevirtualiseerd. Beide Windows- en Immidio-profielen zijn opgeslagen op Windows 2003- en 2008-servers die verbonden zijn met het storage area network. Elk profiel is beperkt tot een omvang van 30 MB, zodat er snel opgestart en ingelogd kan worden.
De HAN onderzoekt momenteel de storagemogelijkheden van de andere dertigduizend profielen. ‘Voor studenten worden de Immidio-profielen waarschijnlijk ook op aparte servers met storage neergezet, specifiek voor dit migratieproject', aldus Van Hinthum. ‘Binnen afzienbare tijd wordt de knoop hierover doorgehakt. Dit zal een tijdelijke oplossing zijn: zo gauw de migratie voor studenten is verlopen en ze op Windows 7 zijn aangemeld, wordt Immidio Flex Profile voor studenten uitgeschakeld. Zodra de migratie is afgerond, wordt de infrastructuur verwijderd. Dat kan makkelijk omdat het om een virtuele infrastructuur gaat.'
Brain Force en HAN
Brain Force heeft vanaf 2004 diverse projecten bij de HAN gerealiseerd. Zo verzorgde de systeemintegrator de geautomatiseerde uitrol van Windows XP. Ook heeft Brain Force Packaging Robot bij de HAN geïntroduceerd. Dit wordt gebruikt voor het grootschalig packagen en testen van software. Inmiddels is alle HAN-software met de Packaging Robot verwerkt. HAN is zelfs ontwikkelpartner van Packaging Robot.
Het veranderen van user workspace heeft niet alleen te maken met profielen van de gebruikers. Van tevoren nadenken over veel zaken op OS niveau, client device, applicatie niveau, beveiliging, naast de benodigde flexibiliteit, lage beheerlasten en visie voor komende 2-3 jaar is zeer essentieel in dit soort trajecten.
Als naast imidio nog 2-3 andere tools ingezet moeten worden(nu of in de toekomst) om de overige zaken te regelen dan is de vraag of in het begin over alles goed nagedacht was of de aantrekkelijke licentiekosten van Imidio zijn werk goed gedaan heeft.
Voor de duidelijkheid, ik vind dat FlexProfile een mooie tool is. Maar ik kijk ook naar de mogelijkheden van AppSense of RES waar Imidio (op dit moment) geen antwoord op heeft! Deze mogelijkheden heb je zeker in dit soort trajecten nodig. Als de behoefte nu niet zichtbaar is, dan zal dit zeker in de toekomst wel het geval zijn. (dit is gebaseerd op mijn ervaring)
Die mening was ik tot voor kort ook toegedaan. Een paar weken geleden echter een uitgebreide demo gezien van Immidio en het is absoluut geen profiel management oplossing meer. Ze hebben enorme stappen gemaakt en zijn een volwassen user virtualization solution geworden. Ze zijn AppSense op somige punten zelf voor en komen dicht in de buurt van RES terwijl de prijs nog steeds een fractie is.
Beste Peter:
Imidio heeft afgelopen tijd veel verbeteringen meegemaakt. Maar er zijn genoeg zaken die nog verbeterd moeten/kunnen worden.
Als je al een tijdje in de ict-wereld rondloopt dan zou je moeten weten dat AppSense qua technologie en ontwikkeling heel verder is dan RES.
Opmerkelijk dat je aangeeft:
“Ze zijn AppSense op somige punten zelf voor en komen dicht in de buurt van RES”!! Dit is omgekeerde ontwikkeling! Is Imidio spookrijder geworden?
Weer voor de duidelijkheid:
1-Afhankelijk van hoe je huidige omgeving nu ingericht is, wat je ICT-visie is voor de komende 2-3 jaar (VDI, BYOD, laptop/desktop, cloud etc), waar je CAPEX, OPEX en ROI moeten komen liggen en nog meer kun je verschillende tools waaronder Imidio overwegen. De lage aanschafprijs is niet altijd doorslaggevend.
2- Zoals Imidio, is RES ook een prima product. Allebei van Nederlandse bodem. Leuk te zien dat deze jongens op internationale niveau een speler zijn.
3-Het is handig om eerst helder te maken wat je behoefte is en wat je uiteindelijk met je project wil bereiken. Houd het doel en middel gescheiden van elkaar!
Wat mijn persoonlijke ervaring met een tool is kan heel anders voor iemand anders zijn. Daarom respecteer ik je mening als je aangeeft dat je deze tool “ na een demo” zeer interessant heb gevonden. Ik was benieuwd of je nog meer ervaring met deze tool had of is dit beperkt tot een demo!
@Peter @ Reza,
De best of breed vs best of suite discussie is al zo oud als de weg naar Rome. Voor beide insteken is dan ook een hoop te zeggen. Ik denk dat de strategie van Immidio om point solutions te ontwikkelen hout snijdt en als ik Rob Huisman mag geloven in zijn laatste blog, zullen ze die strategie ook in de toekomst blijven volgen. Je hoeft dan ook geen volledige UWM of UEM oplossing te verwachten van die club.
Aangezien Brainforce met hun workspace manager product het hele wm-concept heeft uitgevonden, kan ik me eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat ze over 1 nacht ijs zijn gegaan om te besluiten geen UWM oplossing mee te nemen in hun voorgestelde architectuur. Klaarblijkelijk gebruiken ze immidio om een tactische probleem op te lossen. Immidio kan voorzover ik heb begrepen gewoon weer worden verwijderd nadat het zijn werk heef gedaan. Lukt dat ook met Res of AppSense?
Aannames zijn gevaarlijk maar afgaande op de inhoud van dit artikel, zou ik raden dat de overige uitdagingen die met dit project meekomen (context adaptiveness, applicaties die de gebruiker volgen, roaming profiles) allemaal geboden gaan worden door Citrix oplossingen.
Zo niet, dan ben ik het wel voor een deels met Reza eens en dient een UWM of UEM opgenomen te worden voordat wordt gestart met de migratie. Google bijvoorbeeld eens op User Workspace Management en zie dat er ook andere (Nederlandse) partijen zijn die je profielen migreren maar die ook je applicatiepark onder controle brengen, flexibel maken en al die andere dingen aanpakken die een moderne IT manager op zijn agenda heeft staan.