Telecomdienstverlener Orange Business Services beslist binnenkort of het een hoogwaardig rekencentrum in of nabij Amsterdam gaat aanleggen. Dat zegt cloud-directeur Didier Jaubert. Als gevolg van toenemende aandacht voor cloud computing en de keuze van Orange om veel van zijn producten ook als webdienst te leveren, zoekt het bedrijf wereldwijde uitbreiding van zijn datacentercapaciteit. In 2012 moet daarmee 50 procent meer capaciteit beschikbaar zijn.
Het uiteindelijke besluit valt medio 2011, laat een woordvoerder weten. Naast Amsterdam is een locatie in het Verenigd Koninkrijk in de race voor het datacenter. Beide locaties zijn belangrijke internetknooppunten in Europa. Volgens de voorlichter zijn zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Amsterdam Engelssprekende medewerkers en goede partnerbedrijven aanwezig.
Het nieuwe datacenter wordt een zogenoemde Tier-III faciliteit. Deze op-een-na-hoogste kwalificatie houdt onder meer in dat het rekencentrum beschikt over volledige redundantie, over een onafhankelijke en dubbeluitgevoerde elektriciteitsvoorziening en over apparatuur die volledig compatibel is met de ruimteverdeling in het pand (’topologie’).
De voorlichter meldt dat de faciliteiten wellicht niet in eigendom van Orange komen. In dat geval worden ze als managed services afgenomen.
Benelux
Het dienstenbedrijf heeft in de Benelux nog geen datacenterfaciliteiten. Wereldwijd telt de onderneming meer dan dertig datacenters met een gezamenlijk vloeroppervlak van 37.000 vierkante meter. Op de diverse locaties staan in totaal ruim 31.000 servers geïnstalleerd, waarvan ongeveer een derde virtuele machines. Van de 31.000 servers zijn er ongeveer 12.000 managed servers, apparatuur die door gebruikers wordt gehuurd van de aanbieder.
De dertig datacenters zijn allen onderling verbonden via het wereldwijde telecomnetwerk van Orange. Bovendien kan de dienstverlener gebruikmaken van datacenterlocaties van zijn Japanse partner NTT.