Ad Rietveld is de man die Wordperfect groot maakte. In de eerste helft van de jaren negentig was Wordperfect eigenlijk als enige tekstverwerker opgewassen tegen Microsoft Word. Dit maakte Rietveld tot een van de weinige Nederlandse ondernemers die een tijd lang wereldwijd in het IT-spotlight heeft gestaan.
Het bleek echter vechten tegen de bierkaai. Toch was Wordperfect een gewilde overnamekandidaat. In 1994 kwam het in handen van Novell. Begonnen als techneut, ontwikkelde de Rotterdammer Rietveld zich al snel als commercieel talent. Nadat Wordperfect in 1988 zijn softwaredistributiebedrijf Deltaware overnam, maakte Rietveld carrière bij zijn nieuwe bedrijf. Eerst als Europees verkoop- en marketingdirecteur. Vanaf 1992 herstructureerde hij de vastgelopen organisatie, wat hem de hoogste mogelijke functie opleverde: president en chief executive officer. Na de acquisitie bleef Rietveld nog een jaartje bij Novell als roerganger van de Applications Group.
Investeringsgroep
Na dat jaar trok Rietveld zich terug van het openbare podium en startte, samen met een aantal andere ex-Wordperfect managers, de investeringsgroep Esnet. "De groep is voornamelijk om sociale redenen opgezet. We wilden mekaar niet uit het oog verliezen", zei Rietveld afgelopen zomer tegen Computable. Na vier jaar in startende IT-bedrijven te hebben geparticipeerd, bouwt Esnet zijn IT-belangen weer af. Investeringen in projectontwikkeling, zoals winkelcentra en kantoorpanden, gaan de boventoon voeren. De belangrijkste reden daarvoor is dat projectontwikkeling minder inspanning vereist dan IT.
Privé
Rietveld legt tegenwoordig het accent op zijn privé-leven. "Als mijn zoon me zou vragen een basketbaltoernooi te organiseren kan de hele wereld in elkaar storten, maar dan ben ik er voor mijn zoon. Mijn kinderen hebben namelijk lang genoeg te weinig aandacht gekregen." IT-investeringen doet hij nog maar zelden en uitsluitend op persoonlijke titel. Rietveld bleef als publiek figuur zichtbaar als columnist bij Infoworld en als lid van het Twinning Netwerk. Rietveld is dus nog niet verloren voor de Nederlandse IT-wereld. RV
Hedendaagse toppers aan kop
De door Computable georganiseerde verkiezing van de IT-persoonlijkheid van het millennium is halverwege. De stembussen blijven tot begin december open. Inmiddels stromen de stemmen gestaag binnen. Opvallend is dat de deelnemers een voorkeur hebben voor de hedendaagse top-industriëlen. De strijd gaat op dit moment dan ook tussen Steve Jobs van Apple, Bill Gates van Microsoft en Linux-koning Linus Torvalds. Zij ontlopen elkaar erg weinig. Dat belooft een spannende strijd te worden. Op afstand volgen de ‘uitvinders’ Alan Turing en John von Neumann. Zij zijn zeker niet kansloos.
Professor Edsger Dijkstra gooit hoge ogen in de verkiezing van de Nederlandse IT-persoonlijkheid. Hij gaat fier aan kop. Zijn voornaamste concurrenten zijn momenteel Eckart Wintzen, voormalig topman van BSO en de gebroeders Baan. Ton Risseeuw, Roel Pieper en Joop van Oosterom krijgen ook veel stemmen.