IBM meent dat de verkoop van chips de komende jaren fors zal toenemen. Dit ondanks waarschuwende voorspellingen van onderzoeksbureau’s. De computerreus steekt 2,5 miljard dollar in de bouw van een nieuwe halfgeleiderfabriek en nog eens dat bedrag in het uitbreiden van bestaande productiefaciliteiten.
De nieuwe fabriek komt te staan in East Fishkill ten noorden van New York en moet in de tweede helft van 2002 beginnen met de productie. Dit schept ongeveer duizend nieuwe banen in de staat New York. Begin 2003 moet de productie van de faciliteit volledig op gang zijn.
De opzet voor de fabriek is ultramodern; het moet geavanceerde productietechnieken zoals koperen tussenverbindingen en silicon-on-insulator (soi) gebruiken om chipplakken (wafers) van 300 mm af te leveren. Uit die plakken worden de daadwerkelijke halfgeleiders ‘gesneden’. De huidige standaardmaat is 200 mm, waaruit minder chips zijn te halen waardoor de productiekosten relatief hoger liggen dan voor de grotere wafels.
Bestaande fabrieken
IBM steekt nog eens 2,5 miljard dollar in het uitbreiden van bestaande fabrieken in Burlington (Vermont, VS), Yasu (Japan) en Corbeil-Essonnes (Frankrijk). Die laatstgenoemde lokatie betreft de Altis Semiconductor-operatie in samenwerking met geheugenchipfabrikant Infineon, voorheen dochter van het Duitse Siemens.
Daarnaast vergroot IBM zijn wereldwijde productie van organisch en keramisch materiaal dat dient als ‘verpakking’ voor halfgeleiders. De wereldwijde chipindustrie kan momenteel niet voldoende produceren om aan de grote vraag te voldoen vanwege een tekort aan deze cruciale componenten.
Optimistisch
President Lou Gerstner is optimistisch gestemd: "De groei van elektronische handel zorgt voor een reusachtige uitbouw van de IT- en communicatie-infrastructuur. En dat zorgt op zijn beurt voor een grotere vraag naar benodigde technische componenten zoals chips. Met name chips voor servers, voor Internet-toegangsapparaten en voor de netwerkapparatuur die dit alles met elkaar verbindt."
De IBM-topman wil zijn bedrijf laten meeprofiteren van de huidige groei van de halfgeleider-afzet. Marktkenners voorspellen dat dit gunstige klimaat de komende jaren aanhoudt. Analisten Klaus Rinnen en Dean Freeman van onderzoeksbureau Gartner menen dat IBM’s fabrieksplannen een bevestiging zijn van hun positieve voorspellingen voor de chipmarkt.
De omzet voor die sector komt voor dit jaar uit op ongeveer 232 miljard dollar, schat Gartner. Dat is een toename van 37 procent ten opzichte van vorig jaar. Het onderzoeksbureau voorziet een doorlopende groei tot zeker 2004. De verkoop van chips zal in dat jaar 316 miljard dollar opleveren.
Opvallend genoeg waarschuwde mede-onderzoeksbureau Dataquest – dat overigens een dochter is van Gartner – vorige week dat de groei weliswaar aanhoudt, maar in een minder hoog tempo. Dat houdt relatief slechte tijden in voor de chipindustrie.
Zeker gezien het feit dat veel leveranciers, waaronder IBM en ook Philips, nu bezig zijn met het vergroten van hun productiecapaciteit. Geheel nieuwe fabrieken werpen pas over twee jaar vruchten af. Uitbreidingen van bestaande faciliteiten kunnen na een jaar reeds resultaat opleveren.
Gebrek
Vorig week liep de aandelenkoers van IBM een deuk op naar aanleiding van hardnekkige geruchten dat het bedrijf onvoldoende chips kan leveren aan een grote afnemer. Naar verluidt zou het hier gaan om netwerkleverancier Cisco die één van de chip-afnemers van IBM is. Cisco gaat niet in op deze geruchten.
Woordvoerder John Bukavinsky van IBM erkent dat er een tekort is aan het keramische materiaal waar chips in ‘verpakt’ worden, maar weigert dat te specificiëren. Naar verluidt zit de chipproductie van IBM momenteel tegen het capaciteitsplafond en kan het geen nieuwe orders meer aan. Overigens levert die activiteit van de IT-reus naar schatting slechts 4 procent van de totale omzet op.
Analist John Jones van investeringsbank Salomon Smith Barney zegt dat het door componententekorten veroorzaakte gebrek aan chips naast IBM ook SGI en Cisco plaagt. "De vraag van Cisco naar chips en componenten ligt nu twee tot drie keer zo hoog als wat het begin dit jaar voorspelde."
SGI-woordvoerster Larissa DeCarlo bevestigt dat de computerfabrikant moeite heeft voldoende halfgeleiders te produceren. Ook zij wijst als voornaamste oorzaak naar gebrekkige verkrijgbaarheid van keramisch verpakkingsmateriaal.
Belastingvoordeel
De staat New York geeft IBM een fors belastingvoordeel voor het bouwen van de nieuwe chipfabriek in East Fishkill (NY). Het bedrijf heeft al 475 miljoen dollar ontvangen als ‘aanmoediging’ voor de nieuwe productiefaciliteit, zo melden de Amerikaanse dagbladen Wall Street Journal en New York Times. Het was namelijk ook mogelijk dat IBM de geavanceerde fabriek zou plaatsen bij bestaande fabrieken in Burlington (Vermont, VS) of Yasu (Japan). Die twee locaties krijgen nu simpelweg uitbreidingen van de capaciteit, maar niet de geheel nieuwe productielijnen met geavanceerde technologie. De genoemde miljoenen zijn echter niet de enige financiële bonus voor IBM. Het komt nog in aanmerking voor een staatssubsidie van 29 miljoen dollar, alsook 156 miljoen dollar aan belastingkortingen voor het tewerkstellen van 1400 bouwvakkers die de fabriek opzetten. De staat New York heeft overigens eerder dit jaar een wet aangenomen, die specifieke gebieden aanwijst waar de regionale overheid geld in steekt om het eigen IT-terrein ‘Silicon Alley’ te bevorderen.