‘Deze overeenkomst is net zo’n doorbraak voor Baan als het contract met Boeing begin 1996 voor ons was.’ Zo omschrijft Baan-president Laurens van der Tang de strategische samenwerking met IBM om de complete iBaan-suite te slijten.
Baan is in 1978 opgericht door de gebroeders Jan en Paul Baan. De Veluwse onderneming was een van de eerste die met erp-software experimenteerde. De order van twintig miljoen dollar van vliegtuigbouwer Boeing in de eerste maand van 1996 was het startsein voor een wereldwijde zegetocht. Enkele jaren geleden kwam Baan evenwel in de problemen. De redding kwam in augustus 2000 toen het Britse concern Invensys de onderneming kocht. De Baan-software sluit goed aan op Wonderware, software voor de werkvloer van procesgestuurde bedrijven. Invensys heeft Wonderware jaren geleden gekocht en weer boven Jan gebracht.
De per 1 oktober benoemde nieuwe ceo van Invensys, Rick Haythornwaite, zegt dat Baan vooral op de Amerikaanse markt het goed doet in het kielzog van Wonderware. Invensys verkoopt in de VS Wonderware voor automatisering van de primaire processen in industriële bedrijven. Baan-software volgt voor logistieke planning, b2b-activiteiten (business-to-business), voorraadbeheer enzovoort. Invensys haalt het merendeel van zijn omzet in de VS.
Short list
De laatste jaren is Baan door een diep dal gegaan. Het beschikt evenwel over trouwe klanten, en sedert de overname door Invensys zijn er zo’n 250 nieuwe klanten bijgekomen. Toch is de glans eraf.
Van der Tang erkent dit. Hij doet zijn best om Baan weer op de shortlist te krijgen die ondernemingen op zoek naar erp-software doorgaans opstellen. Tegenwoordig staan daar meestal SAP, Oracle en JD Edwards op. "We moeten weer een plek in dat lijstje herwinnen", aldus de president.
Met de alliantie die nu met IBM is gesloten, meent hij weer hoge ogen te gooien naar een ’top of mind’-positie. Big Blue gaat zijn hardware en oplossingen voor het bedrijven van elektronische handel (Websphere) verkopen met iBaan, webgebaseerde software die een compleet pakket omvat van crm, erp, scm, samenwerkende particuliere elektronische marktplaatsen en industriële productiesystemen. Bij IBM werken trouwens nu al duizend mensen aan implementaties van Baan-oplossingen bij klanten.
Overigens beperkt de overeenkomst zich tot de sectoren automotive en elektronica. In deze branches staat Baan al sterk met klanten als Boeing, Volkswagen, Honda, Microchip, Microboard en Neways Electronics International. Voor andere sectoren gaat IBM eventueel met andere partners, concurrenten van Baan, in zee. Desalniettemin is de wereldwijde spankracht van IBM een opkikker die het Veluwse bedrijf goed kan gebruiken. Het verplicht zich iBaan geschikt te maken voor alle IBM-platformen.
Interessant voor Baan is voorts de regeling met IBM dat bedrijven die hun complete automatisering willen uitbesteden een offerte krijgen van het iSeries-platform van Big Blue in combinatie met iBaan. Dit is een groeimarkt.
Slecht weer
Bezoekers van de Baan-gebruikersdag in Noordwijk op 4 oktober troffen een zelfverzekerd bedrijf aan. Directeur Sijmon van den Berg hield zijn gehoor voor dat erp zeker niet dood is. "Kijk naar overheid, installatiebedrijven, bouwbedrijven, defensie en handelshuizen; die moeten allemaal die slag nog maken", ziet hij nog steeds een groeimarkt voor zich.
Ook Van der Tang toonde zich ingenomen met de ontwikkelingen. "De afgelopen jaren hebben we meer aandacht gegeven aan bestaande klanten. Het ‘oude’ Baan was te veel gericht geweest op nieuwe klanten. Tegelijk hebben we iBaan op de markt gebracht; er werken tenslotte nog steeds elfhonderd ontwikkelaars bij ons. Een half jaar geleden maakten we weer winst."
Terwijl vrijwel elk bedrijf in de ict-industrie het zwaar te verduren heeft (zelfs Sun zag zich voor het eerst in zijn bestaan gedwongen op grote schaal mensen te ontslaan), ziet Van der Tang de toekomst blijmoedig tegemoet. "Wij hebben onze maatregelen al enige tijd geleden moeten nemen. We zijn al lang gewend aan slecht weer en dat pakt nu in ons voordeel uit", zei hij, fijntjes glimlachend.