Een supercomputer op één chip in 2010. Daartoe moet een nieuw processorontwerp leiden.
Een teraflop (1 biljoen floating point operations) verwerkingskracht op een enkele chip. Dat is het toekomstbeeld voor 2010 volgens een radicaal nieuw ontwerp van de Universiteit van Texas en van IBM Research. Het gaat om meer dan het proppen van transistoren op een stukje silicium en het opvoeren van de kloksnelheid. Dat is relatief makkelijk, zoals de laatste 35 jaar heeft aangetoond. De huidige processoren zijn alle stukjes specifieke elektronica: je hebt microprocessoren voor een server, voor streaming video/audio, een ingebedde chip voor een controller of pda.
Met zijn Blue Gene project is IBM al bezig om een miljoen risc-processortjes (500 MHz) die 1 petaflop (1 miljoen gigaflops) leveren, in een enkele machine te proppen teneinde genoomproblemen te kraken. Het Trips-project (Teraops reliable intelligent processing system) is echter ambitieuzer. Dat moet een nieuw type processor opleveren die van karakter verandert afhankelijk van de werkbelasting.
Een meerkernige processor met een speciale opbouw van geheugen en ‘floating point’-eenheden, zou softwarematig een multithread-serverprocessor kunnen emuleren, een dsp, of ingebedde microprocessoren, naar gelang de wensen van de applicatie.
De onderzoekers willen krachtige uniprocessoren opdelen in kleine virtuele eenheden die zo geconfigureerd kunnen worden dat ze zich gedragen als dsp’s of andersoortige processoren. Met een blokgeoriënteerd uitvoeringsschema moet een Trips-processor grote blokken instructies verwerken, in plaats van de superscalaire processoren die hoogstens vier instructies per klokcyclus kunnen afhandelen.
IBM wil eerst naar een kloksnelheid van 500 MHz. Op een prototype Trips-chip wil het vier processorkernen plaatsen, die elk zestien floating point of integer instructies per klokcyclus kunnen uitvoeren. Een werkend prototype eind volgend jaar moet vier Trips-chips bevatten met 250 miljoen transistoren, 32 GB hoofdgeheugen, en 128 gigaflop kunne leveren. Het Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) steekt 11,1 miljard dollar in het project.< BR>