Het geplaagde Global One gaat na de overname van aandeelhouder Sprint door MCI Worldcom door met investeren in netwerk en nieuwe diensten. Dit zegt bestuursvoorzitter Michel Huet tijdens Telecom 99 in Genève. "Desnoods leggen we zelf een netwerk aan in de Verenigde Staten."
Het heeft iets cynisch. In het hotel waar het interview met de Fransman Michel Huet plaatsvindt, kondigden aandeelhouders France Telecom, Deutsche Telekom en het Amerikaanse Sprint vier jaar geleden hun samenwerkingsverband Global One aan. Nu verdedigt de topman aan de kade van Lac Leman het bestaansrecht van het nog jonge consortium. Aandeelhouder Sprint is immers overgenomen door concurrent MCI Worldcom.
Sprint wil Global One overdragen aan de twee Europese partners, die op hun beurt moeten besluiten hoe nu verder te gaan. Waarschijnlijk zullen France Telecom en Deutsche Telekom in een biedwedstrijd uitmaken wie de algehele controle over Global One krijgt.
Het is al met al niet zo gelopen als de oprichters vier jaar geleden voor ogen hadden. Het tijdperk van de grote consortia lijkt voorbij. Unisource, de joint venture van KPN Telecom, het Zweedse Telia en Swiss Telecom, is inmiddels ter ziele. Ook Concert van British Telecom en MCI bestaat niet meer, hoewel AT&T en British Telecom de naam opnieuw gebruiken. "De markt verandert erg snel. De consolidatie gaat eerder van start dan wij hadden gedacht."
Loyaliteit
Huet doet zijn best om een positieve draai te geven aan de ontwikkelingen. "Als Global One in handen komt van één aandeelhouder, dan is dat zo slecht nog niet. Het schept in ieder geval duidelijkheid en loyaliteit."
"Deze aandeelhouders hebben Global One vier jaar geleden mogelijk gemaakt", vervolgt Huet. "Zij waren destijds onmisbaar, want dankzij hen hoefden wij niet bij nul te beginnen. Maar nu zijn wij klaar om verder te gaan. Global One is een onafhankelijk bedrijf, met een eigen netwerk en klanten."
Het wegvallen van Sprint is in de ogen van Huet allerminst rampzalig. Ook al is ongeveer 20 tot 25 procent van de omzet afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar gebruikt Global One delen van het netwerk van het Amerikaanse bedrijf en klanten van Sprint. "Desnoods leggen wij zelf een netwerk aan in de VS", zegt Huet monter. "Als ik kijk naar alle dingen die ons bedrijf het afgelopen jaar heeft gepresteerd, dan is dat relatief gemakkelijk. En we hebben de tijd. Bij de oprichting hebben de aandeelhouders in een herenakkoord toegezegd dat zij na hun vertrek nog twee jaar hun netwerk beschikbaar stellen voor Global One."
Veelbelovend
Het is voor Huet en zijn medebestuursleden vervelend dat zij tijdens de megamanifestatie in Genève continu aan klanten moeten uitleggen dat Global One nog ademt. Hij was naar Zwitserland gekomen om zaken te doen, maar een groot deel van zijn tijd gaat op aan het geven van tekst en uitleg. "Maar we hebben een goed antwoord. Onze toekomst ziet er veelbelovend uit. Sterker nog, wij gaan op zoek naar nieuwe partners en eventuele overnamekandidaten."
France Telecom wil Global One alleen besturen
Voor Michel Bon, algemeen directeur van France Telecom, is de toekomst van Global One duidelijk: één van de aandeelhouders krijgt de volledige controle over het consortium. De topman gaf tijdens Telecom 99 aan dat zijn bedrijf interesse heeft. Deutsche Telekom wil echter hetzelfde.
De relatie tussen beide bedrijven staat onder druk sinds de Duitsers probeerden Telecom Italia in te lijven. France Telecom heeft zelfs een arbitragezaak aangespannen tegen zijn Duitse partner. De partijen hadden namelijk afgesproken dat als één van beide overnameplannen had, dit meteen bekend moest worden gemaakt aan de ander. En dat is volgen Bon niet gebeurd bij de overnamepoging van het Italiaanse bedrijf.
Het belooft een interessante strijd te worden tussen de twee Europese grootmachten. Mocht France Telecom die verliezen, dan heeft Bon al een nieuw strijdplan klaarliggen: "Als wij Global One verliezen, stellen wij een nieuwe aanbieder samen voor de grootzakelijke markt. Via overnames of samenwerkingen. Met name in de Verenigde Staten."