Achter de dynamische handel die op de Bloemenveiling Aalsmeer plaatsvindt, gaat een hoge automatiseringsgraad schuil. Terwijl veel bedrijven net toe zijn aan de adoptie van gegevenspakhuizen en analysetoepassingen, is de veiling begonnen aan de modernisering van zijn systemen, die al sinds 1993 in gebruik zijn. Het vervangt applicaties van Information Builders voor die van Business Objects.
Een strak logistiek proces maakt het mogelijk dat er tussen het afsnijden van de bloemen bij de kweker en het moment waarop diezelfde bloemen bij de mensen thuis in de vaas staan, niet meer dan 24 uur zit. Op de bloemenveiling beschouwt men dit zelf als een wondertje van logistiek. Meer dan tweehonderd IT-ers zorgen voor de ondersteuning van deze logistieke processen, waarbij dagelijks twintig miljoen bloemen en planten van eigenaar verwisselen. Naast de opwaardering van de analysetoepassingen, brengt de bloemenveiling vraag en aanbod bij elkaar via de Internetapplicatie Flower Access.
Opknapbeurt
Het eerste analysesysteem dat een opknapbeurt kreeg was het PGB (Personeels Gegevens Bestanden). Karien Verhagen, informatie adviseur van de bloemenveiling, legt uit: "In de operationele systemen worden de ziektegevallen geregistreerd. Maar daar worden geen historische gegevens in opgeslagen en dus valt er niet veel te analyseren. Daarom hebben we een aparte database aangelegd, waaruit we bijvoorbeeld kunnen afleiden binnen welke afdelingen en leeftijdscategorieën RSI (repetitive strain injury) het meeste voorkomt."
PGB is het eerste systeem dat niet meer draait met Focus/EIS van Information Builders (IB), maar op Business Objects. In 1993 was IB nog marktleider, maar inmiddels is de marktsituatie verandert en gelden andere criteria. "IB heeft als nadeel dat we zelf veel programmeerwerk moeten verrichten. En dat vergt ook weer veel onderhoud. Een tweede minpunt is dat IB voor managers te ingewikkeld en voor specialisten te beperkt is", aldus Verhagen. Omdat de hoeveelheid coderegels zo groot is, kostte het opsporen van fouten veel tijd. Bovendien is er volgens Verhagen een steeds groter tekort aan IB-specialisten.
Spelen met gegevens
Met de keuze voor Business Objects streeft Verhagen twee doelen na: "Minder zelf programmeren en daarnaast het differentiëren van het analyse-aanbod. Iemand die wil ‘spelen’ met de gegevens kan dat doen, terwijl op maandagochtend ook met een druk op de knop een standaardrapportage gemaakt kan worden."
Naast het PGB-systeem, staan ook andere managementrapportage-applicaties die in IB zijn gebouwd op de helling. "Alle systemen die nog op Focus/EIS draaien, worden uitgefaseerd. In 2000 moet alles vervangen zijn door Business Objects." Het gaat dan om MGB (Management Gegevens Bestanden: commerciële gegevens over onder meer kwekers, kopers, producten, kwaliteit), LGB (Logistiek Gegevens Bestanden: doorlooptijden en productiegegevens) en FGB (Fust Gegevens Bestanden).
Selectie
De bloemenveiling heeft op een centrale plek zijn gegevens geconcentreerd in een Sybase-database op een server van Hewlett-Packard. In die centrale database, waar niet alleen de analysesystemen maar ook de operationele applicatie gebruik van maken, staat al ‘schone informatie’. De analysetoepassingen hoeven daarom niet te worden voorzien van ‘opschoon’-functionaliteit, wat vaak een struikelblok is in het ontwikkelen van gegevenspakhuizen. Elke afdeling die namelijk het gegevenspakhuis voedt moet dezelfde definities hanteren over bijvoorbeeld omzet en producten. Die stap is met de centrale gegevensopslag al gerealiseerd.
De gegeven situatie had grote invloed op het selectietraject voor de analysetools. SAS Institute heeft een compleet productenpakket, van gegevensopslag tot -‘opschoning’ en analyse. SAS verspeelde zijn kansen echter al in een vroeg stadium, door niet op te komen dagen op een door de veiling georganiseerde open dag voor productdemonstraties. "Maar we hebben ook niet voor SAS gekozen omdat je dan met weer met hun bedrijfseigen datamarts zit, terwijl we al Sybase hadden. Bovendien is hun interface een stuk minder", verduidelijkt Verhagen.
Hoewel de bloemenveiling uiteindelijk met Business Objects in zee ging, kwam Cognos als winnaar uit de open dag. Gebruiksvriendelijkheid was hiervoor het belangrijkste argument. "Maar we hebben ons niet alleen afgevraagd wat eindgebruikers willen, maar ook wat ontwikkelaars graag zien. Omdat de inleertijd van Business Objects korter was hebben we toch voor hen gekozen."