Sun Microsystems heeft een werkend prototype van zijn multikern-processor Niagara. Dit meldde Sun-president Jonathan Schwarz eerder deze maand in zijn blog. Daarnaast komt de serverleverancier nog dit jaar met een open source-uitvoering van zijn Unix-variant Solaris.
|
In dat jaar verschijnen eerst de APL-systemen (Advanced Product Line), die voortkomen uit de hechte samenwerking tussen Sun en Sparc-partner Fujitsu. Laatstgenoemde ontwerpt en levert voortaan de processoren voor algemene servers. Sun, de oorspronkelijke Sparc-schepper, concentreert zich op geavanceerde multikern-chips, zoals Niagara en Rock.
Open source
Ondertussen werkt Sun ook gestaag aan het openen van de broncode van de aanstaande Solaris versie 10. Het volgt daarbij het model dat Apple al sinds 2000 hanteert voor zijn besturingssysteem Mac OS X, dat is gebaseerd op de kern van Unix-afgeleide Free BSD. Daarbij is de onderliggende besturingssoftware, genaamd Darwin, vrijelijk beschikbaar als onder een door Apple opgestelde semi-open licentie. Sun zou ook elementen gebruiken van Red Hats aanpak voor Fedora. Die afgesplitste Linux-desktopdistributie is voorzien van de nieuwste snufjes, die Red Hats eigen bedrijfsdistributie pas later en geleidelijk krijgt.
|
x86-64
Topman Schwartz laat weten dat uitvoerend vice-president John Loiacono hem heeft gemeld dat Solaris-x86 nu ook draait op Intel Xeon-processoren met de Nocona-chipkern. Die Nocona-chips zijn voorzien van 64-bit AMD-compatibele extensies van de 32-bit instructieset. Intel noemt dit Extended Memory Technology (EMT) en volgt daarmee het voorbeeld van AMD’s Opteron-processoren (x86-64).
“Onze samenwerking met AMD verloopt fantastisch. Met al het werk dat we samen met hun hebben verzet voor Solaris was het relatief makkelijk om op Nocona te draaien”, aldus Schwartz. “Het is goed om te zien dat Intel zich zo netjes houdt aan industriestandaarden”, concludeert de flamboyante topman.< BR>