De 64-bit processor heeft de toekomst. De weg van 32-bit naar 64-bit leidt via een chip met beide mogelijkheden. Een dergelijke chip onthulde chipfabrikant Intel afgelopen week. Voor het eerst volgt hij daarmee concurrent AMD, die dit type processor al een jaar levert.
Verrassend is niet de aankondiging van de chip, maar het vroege tijdstip waarop deze leverbaar is. Hij komt namelijk al in het tweede kwartaal uit. Analisten hielden rekening met een levering rond eind dit jaar of ergens begin 2005.
Op de beurs voor Intel-ontwikkelaars vorige week noemde Intel-topman Craig Barret de chip niet voor niets “het slechtst bewaarde geheim van San Francisco”. Intel kondigde drie varianten aan, voor uni-, dual- en quad-processormachines.
De aankondiging van de processor is een knieval naar concurrent AMD. Die verkoopt veel meer 32/64-bit chips (de zogenoemde Opteron) dan de chip waar Intel totnogtoe de voorkeur aan gaf, de volledig 64-bit chip, Itanium.
Werkstations
De nieuwe chiplijn vertroebelt het verschil tussen Intels zwaardere server-processoren en de lichtere server-cpu’s (Xeon, een variant op de Pentium 4). Intel hield totnogtoe vol dat juist de volledig 64-bit chip bedoeld is voor de zwaardere toepassingen.
Ict-onderzoeksbureau Gartner verklaart de interesse in AMD’s Opteron, juist niet vanwege 64-bit mogelijkheden, maar vanwege de prijs/prestatie-verhouding. Opteron is een dankbaar platform voor 32-bit toepassingen die hoge prestaties moeten leveren, zoals intensieve servertoepassingen, databases en werkstations voor industriële ontwerpen.
Opteron-gebruikers hoeven hun 32-bit toepassingen niet over te zetten naar een andere processor. Intels Itanium kan die 32-bit software weliswaar ook aan, maar de vertaalslag die daarvoor nodig is, doet de prestaties flink terugvallen.
Besturingssysteem
Intels 32/64-bit, Nocona, is wat de software aangaat in de meeste gevallen uitwisselbaar met Opteron. Dat vereenvoudigt het werk van softwareleveranciers, zoals Microsoft, HP en Red Hat, die al een tijdje bezig zijn hun programma’s hiervoor aan te passen. Microsoft herhaalde dat het in de tweede helft van dit jaar komt met 32/64-bit versies van besturingssysteem Windows XP en servermotor Windows 2003 Server. De 32/64-bit versies van Linux zijn er voor die tijd al, zo deelden Redhat en Suse (Novell) mee.
HP verraste begin deze week met de aankondiging van 32/64-bit Proliant-servers. Het bedrijf is al enige tijd bezig het aanbod van servers te vereenvoudigen. Het migreert de drie zwaarste serverreeksen van mips, PA-risc en Alpha naar twee, die worden ingericht met Itanium-processoren. HP’s serverreeks met x86-processoren, de zogenoemde Proliant-servers, wordt nu weer uitgebreid met de Opteron en straks de Nocona.
Vrijwel meteen leverbaar is een Proliant met twee Opteron-processoren. Volgens Carol Hess-Nickels, directrice van de Europese HP-divisie die x86-servers levert en ontwerpt, gaan vooral geheugenintensieve toepassingen profiteren van de betere prestaties ervan. Daarnaast acht ze deze server geschikt voor ‘web-toepassingen’.
Volgend kwartaal komt er een variant met vier Opteron-processoren en 64 gigabyte werkgeheugen. Vervolgens verschijnt rond de zomer ook een blade-server met de 32/64-bit chip.
Hess-Nickels verwacht over een paar weken de resultaten van proeven van erp-fabrikant SAP, die de prestaties wil meten van een Proliant met vier Opteron-processoren. Die server doet het 5 tot 40 procent beter dan een met een 32-bit processor. Dat verschilt per toepassing, zegt ze.
Zodra de Nocona van Intel beschikbaar is, gaat HP Proliant-servers ermee inrichten. “Deze aankondiging is niet ingegeven door de komst van Intels Nocona”, reageert Hess-Nickels. “Er was maar weinig vraag naar 32-bit chips met 64-bit uitbreidingen. Wij hielden die servers dan ook in het lab. Nu is er wel vraag, daarom doen we deze aankondigingen.”
De desktop met 32/64-bit processor is volgens velen nog ver weg. Intel-baas Barret temperde vorige week al de enthousiaste verwachtingen. Er bestaat nog nauwelijks 64-bit desktop-software; bovendien is er veel geheugen nodig om zo’n machine echt nuttig te maken. Dat maakt het systeem al snel erg kostbaar. Hess-Nickels beschouwt de Opteron en de Nocona daarentegen toch als opstapjes naar volledig op 64-bit gebaseerde computers. “Inderdaad, de wereld gaat naar 64-bit.”< BR>