Het bedrijf achter de internet-zoekmachine Google kocht begin vorige week het usenet-archief van Deja. Het belooft binnen drie maanden alle ruim vijfhonderd miljoen berichten die er sinds 1995 op gepost zijn weer beschikbaar te stellen.
Voor de meeste mensen die op 12 februari het usenet-archief van Deja opsloegen was het een volslagen verrassing. De bezoekers van http://www.deja.com/usenet/ werden in een oogwenk omgeleid naar http://groups.google.com/. Weg archief ?
Eerst het slechte nieuws. De overname van Deja door Google betekent het eind van veteraan Deja. Het bedrijf begon zes jaar terug als Dejanews en bood gebruikers via het World Wide Web toegang tot de nieuwsgroepen van usenet. De dienst bleek zeer populair, maar leverde nauwelijks geld op. Deja heroriënteerde zich, besloot nieuwe markten aan te boren en begon met het aanbieden van informatie over consumentenproducten Ook daarmee is het blijkbaar nooit wat geworden. Afgelopen september stond de helft van de 120 personeelsleden al op straat en in december werd de consumentendienst overgedaan aan eBay. Nog twintig personeelsleden hielden tussen december en februari de usenet-dienst draaiende.
Interface
Tot de plotsklapse overname van Deja door Google. Op 12 februari om 8 uur ’s ochtends (in San Francisco) schakelde Deja zichzelf uit en nam Google de website over.
Voorlopig is het gevolg van de overname dat er maar nauwelijks toegang is tot het archief. De zoekmachine geeft nu toegang tot slechts de afgelopen zes maanden, minder nog dan de twee jaar die Deja bood. Google- woordvoerster Cindy McCaffrey erkent direct dat de verminderde toegang tot boze reacties leidde. "De overname ging heel snel. Programmeurs hadden twee weken de tijd. Dat bleek tekort om alle berichten over te hevelen naar de nieuwe interface."
Nu het goede nieuws. Google maakt alle informatie weer doorzoekbaar, volgens het bedrijf een terrabyte aan berichten. "Het is precies de verdovende, brute kracht modderworsteling met gigabytes van ongeordende informatie waar wij dol op zijn", licht het bedrijf op de website toe.
McCaffrey stelt dat binnen negentig dagen het volledige usenet-archief beschikbaar wordt. Google wil ook de snelheid van het archief verbeteren. "Snelheid is het allerbelangrijkste. De pagina’s van Deja waren gewoon te groot."
Jos Alsters, secretaris van de Nederlandse Unix gebruikers groep (Nluug) en systeembeheerder bij de universiteit Nijmegen, is positief over de overname. Het usenet-archief wordt volgens hem zeer intensief gebruikt: "Je kan zoeken op technische termen, zonder twee miljoen idiote pagina’s terug te krijgen." Dat Google de nieuwe uitbater van de berichten wordt is volgens hem een verbetering. "Het was soms moeilijk uit te vinden waar je bij Deja je zoekterm moest intikken. Google is echter een gewaardeerde zoekmachine. Het wordt even afwachten, maar daarmee komt het wel goed."
Systeembeheerders
Google wil niet slechts een deel maar bijna het volledige usenet-archief beschikbaar stellen. Dat is een belangrijke verbetering van de recente situatie, waarin de voormalige uitbater van het archief, Deja, toegang gaf tot slechts een of twee jaar.
In het usenet-archief is de oplossing te vinden voor vrijwel alle hardware- en softwarefouten, trucs voor willekeurige configuratie-conflicten en de juiste instellingen van dienst weigerende onderdelen. Zelf een vraag posten in de juiste nieuwsgroep levert vaak per ommegaande antwoorden op. In deze nieuwsgroepen worstelen collega-systeembeheerders met vergelijkbare problemen en dragen anderen oplossingen aan. Zoeken in het archief maakt in veel gevallen het stellen van de vraag overbodig. Hoe groter het archief, hoe groter de kans dat het probleem al eerder aan de kaak is gesteld.
Usenet
Vergelijk het met een openbaar prikbord in een supermarkt. Iedereen kan er over ieder onderwerp berichten kwijt. De vele honderden nieuwsgroepen van usenet zijn ouder dan internet. De elektronische prikborden werden al gebruikt in de prehistorie van het wereldwijde computernetwerk; het eerste bericht is geplaatst in 1979, toen drie studenten op twee universiteiten in de Amerikaanse staat North Carolina het ‘unix to unix copy program’ (uucp) gebruikten om berichten te plaatsen in een ‘nieuwsgroep’.
Usenet vormde de geboortegrond voor internetgereedschappen als de Frequently Asked Questions (om te voorkomen dat nieuwe gebruikers in de nieuwsgroepen alsmaar dezelfde vragen stelden), en rfc1855, de ‘Netiquette Guidelines’, richtlijnen voor het communiceren op internet.