Sun Microsystems trapte zijn jaarlijkse Java-ontwikkelaarsconferentie JavaOne in San Francisco op gang met de aankondiging van een nieuwe scriptingtaal voor ‘webcontent’-creatie, een initiatief om het internet naar de rest van de wereld te brengen én de mededeling dat Java nu helemaal ‘open source’ is.
Met de aankondiging dat Java nu volledig open source is – op enkele elementen na waarover nog met de eigenaars wordt gediscussieerd – rondt Sun een proces af dat in november 2006 werd gestart. Door de keuze voor de GPL v2 licentie kan Java nu ook makkelijk met Linux-distributies worden verdeeld (zoals Ubuntu al doet).
Een interim overzichtsraad (met 5 leden, waaronder twee Sun werknemers) gaat nu de regels opstellen voor de werking van de open Java gemeenschap, waarbij wel duidelijk wordt gemaakt dat het beheer van de Java-specificatie in handen van het Java Community Process blijft. Belangrijk is de toezegging dat de 'technology compatibility kit' (TCK) die de compatibiliteit van een Java-implementatie test, makkelijker beschikbaar wordt. Dat is een must om de compatibilteit van de open source implementaties (zoals Apache's Harmony) te garanderen.
JavaFX
Een kernstuk van Richard Green's presentatie (executive vice-president software) was de aankonding over JavaFX als een familie van producten en tools op basis van Java SE en bestemd voor het creëren van toepassingen met een rijke interactieve 'webcontent'. Als eerste deel wordt JavaFX script beschikbaar, bestemd voor contentbouwers. Voorts toonde een demo van 'JavaFX mobile' hoe die content ook op (bestaande) mobiele telefoons met Java-faciliteiten kan worden afgebeeld. Een prototype van een mobiele telefoon met JavaFX mobile leek daarbij wonderwel op een iPhone van Apple…
Voor de mensheid
In aanwezigheid van Dr. Djibril Diallo, vertegenwoordiger van het 'UNO sport for development & peace', werd vervolgens door ceo & president Jonathan Schwartz opgeroepen om een 'engineers without borders' op te zetten. Dat met het oog op een betere communicatie in landen en tussen mensen die daar nood aan hebben, maar ook om te zorgen voor educatieve inhoud.
Andere aankondigingen betroffen de beschikbaarheid van Real Time Java o.a. voor gebruik in bedrijfstoepassingen die een sterk deterministisch karakter hebben (bijvoorbeeld een beurstransactiesysteem), de mogelijkheden van Java in Blu-Ray spelers (als Sony's PS3) en de beslissing van Ericsson om de Glasfish applicatieserver als basis voor verdere ontwikkelingen te gebruiken.
Omzet en winst
Gevraagd hoe Sun op open source winst zal maken, benadrukte Jonathan Schwartz eens te meer dat zijn bedrijf moet worden beoordeeld op omzet en winst en die stijgen allebei. En dat met een bedrijf dat hij uitdrukkelijk – zeg maar een half dozijn keer – omschreef als 's werelds grootste open source softwarebedrijf! Open source is een kernstuk van de groei, stelt hij, want hierdoor hebben de klanten terug een goede kijk op Suns technologisch kunnen én kan het zaken doen buiten zijn bestaande klantenkring.
Bron: Datanews