De vraag naar externe ict'ers is gedaald naar het crisisniveau van 2009. Onderzoeksresultaten van januari 2011 laten een compleet ander beeld van de ict-sector zien dan eerdere cijfers van het vierde kwartaal van 2010. Dit blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young, een continu onderzoek onder zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en analyse van ruim tienduizend onderzoeksgegevens.
Niet alleen de vraag naar externe ict'ers neemt af, ook de vraag naar interne ict'ers is weer exact op het crisisniveau van april 2009. 11 procent van de ondervraagde managers ziet de interne ict-afdeling groeien, terwijl 13 procent juist mensen ziet weggaan. De oorzaak zit volgens Ernst & Young deels in tegenvallende omzetten, waardoor uiterste voorzichtigheid in personeelsgroei is geboden. Een andere oorzaak zit in de overheveling van werk naar met name India.
Naar beneden bijgesteld
Naast de daling van werkgelegenheid dalen de investeringen ook. Bedrijven en instellingen met meer dan vijfhonderd werknemers hebben de ict-budgetverwachtingen voor 2011 aanzienlijk naar beneden bijgesteld. De ict-budgetten blijven echter nog steeds groeien: van de ondervraagde managers verwacht 32 procent een toename in het budget, terwijl 21 procent een afname verwacht. In november 2010 waren deze verwachtingen aanzienlijk rooskleuriger: 38 procent zag een toename en 19 procent een afname van de ict-budgetten.
Vooral de overheid zet in rap tempo bezuinigingen door. Er is minder inhuur van ict'ers, minder aanschaf van hardware en er wordt voorzichtig omgegaan met de aanschaf van software. Ook laat de ICT Barometer een daling zien bij externe ict-services. De overheidsmanagers zijn helder over hun verwachtingen: 20 procent van hen verwacht groei, 41 procent een afname van externe ict-services voor 2011.
Positiever
Naast alle tegenvallende cijfers zijn er ook positieve geluiden. De verwachtingen van mkb-organisaties en kleinere instellingen zijn minder negatief voor de rest van 2011; het mkb gaat in 2011 naar verwachting juist meer investeren in externe ict-services. Gemiddeld 20 procent van de mkb-managers verwacht groei en 14 procent een afname. Binnen de sectoren handel en distributie hebben de managers hun verwachtingen voor de bestedingen voor externe ict-services in 2011 juist sterk naar boven bijgesteld. Bijna 30 procent van de managers verwacht groei in 2011, terwijl maar 10 procent een afname voorspelt. Hun verwachtingen zijn aanzienlijk positiever in vergelijking tot medio 2010.
dit gaat meer over management dan over IT. management is gewoon de dood in de pot. begrijp dat nou eens. al die beroepsgroepen die vinden dat ze IT wel kunnen managen (financieel directeuren, mba’ers, economen, coordinatoren, pz, etc.). laat de informaticus/techneut/ict’er gewoon eens *rustig* het werk doen zonder al dat management/macho gebekvecht. nog geen onderneming is daar slechter van geworden. integendeel (but at the expense of very many studying hours, mediocre pay, non-existant career planning/support, and no life. if you are really good at IT).
@Speedboat
Why study to become an engineer when you can be his boss?
@Steamboat
The boss lost his job as soon as he fired my ass.
@Speedboat
My ass fired at my boss as soon as I lost my job.
Mijn ervaring als zelfstandige IT adviseur is juist tegengesteld. Van half december tot begin januari heb je natuurlijk een seizoensdip, maar sindsdien gaat het als een raket. Ik heb dit jaar zelf nog geen enkele acquisitie gedaan maar wordt van alle kanten gevraagd of ik tijd heb voor verschillende nieuwe projecten. De frequentie van deze vragen ligt beduidend hoger dan in het najaar.