SAP Nederland beloont ieder jaar de meest succesvolle implementaties met een Quality Award. In de categorie ‘Business Transformation’ was dit jaar het goud, zilver en brons voor respectievelijk Koninklijke Boskalis Westminster, het ministerie van Buitenlandse Zaken en De Netwerkgroep (DNWG).
Koninklijke Boskalis Westminster
Mede door acquisities groeide Koninklijke Boskalis Westminster N.V. uit tot een toonaangevende expert op het gebied van baggeren en maritieme dienstverlening. De overnames zorgden echter ook voor uitdagingen. Zo kreeg Boskalis te maken met drie divisies met geheel eigen informatiebehoeften en eigen financiële systemen. Door de verschillen in processen en systemen nam bijvoorbeeld een kwartaalafsluiting veel tijd in beslag.
Voor een consolidatie van data en systemen implementeerde Boskalis samen met partner Finext de Enterprise Performance Management-suite van SAP die bestaat uit SAP Business Planning and Consolidation (BPC) en SAP Disclosure Management (DM). SAP BPC consolideert alle relevante cijfers uit de systemen terwijl SAP DM zorgt voor een vlot en gecontroleerd proces om tot publicatiestukken zoals jaarrekeningen te komen.
“We hebben nu ‘one way of reporting’ en we weten dat de cijfers kloppen”, concludeert Paul Schurgers, Manager Group Accounting & Reporting bij Boskalis. “Daardoor zijn we veel meer in control gekomen. Waar we bijvoorbeeld voorheen drie weken nodig hadden voor een kwartaalafsluiting doen we dat nu met gemak in één week.”
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) is in samenwerking met IT-partners Atos en iQibt overgestapt op een ERP-omgeving van SAP.
Op basis van de uitgangspunten van de compacte rijksdienst is een principiële keuze gemaakt om de SAP-inrichting en onderliggende processen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) te implementeren. Dit heeft de doorlooptijd van het project versneld en de mogelijkheden van interdepartementale samenwerking vergroot. Voor de ondersteuning van de activiteiten op het gebied van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking richtte BuZa SAP Grantor Management in. Met de overstap realiseerde BuZa efficiencyvoordelen en kostenbesparingen.
Tijdens het project zijn diverse Gateway-reviews uitgevoerd. “Het onderzoeksbureau stelde dat de diplomatie die in de genen van BuZa zit en de ingeboren zakelijkheid van IenM hebben geleid tot het succes van dit project. Bureau Gateway noemde het project een voorbeeld voor de rijksoverheid”, zegt Jeroen Groot Bruinderink, destijds projectmanager van de SAP-implementatie bij BuZa.
Met de implementatie van SAP ECC sorteert het ministerie voor op een centrale financiële serviceorganisatie. Data zijn centraal beschikbaar en leven niet meer in verschillende systemen. Het ministerie merkt momenteel al de voordelen van de overstap op SAP-software. “Neem bijvoorbeeld de inkoopcontracten. Voorheen stonden die in een aparte oplossing. Nu zijn deze geïntegreerd in de inkoopmodule beschikbaar”, zegt Conny de Hoogh, Hoofd Concernadministratie en Informatievoorziening bij BuZa.
De Netwerkgroep
Het is voor netbeheerder Enduris, onderdeel van De Netwerkgroep (DNWG), van cruciaal belang om klanten continu van stroom, water, gas en internetverbindingen te voorzien. Om storingen sneller te detecteren en af te handelen, ontwikkelde DNWG samen met partner Oliver IT een nieuwe storingsapplicatie, gerealiseerd op een SAP Process Orchestration/SAP Composition Environment-platform.
“De administratieve last bij de monteurs is met 5 tot 10 procent teruggebracht”, zegt Björn van Eck, Product Owner MOTO2 bij DNWG. ‘MOTO2’ verwijst naar de tablet die de 115 monteurs in het veld gebruiken. “Die verbetering is mogelijk gebleken doordat het registreren en oplossen van een storing voorheen nog een aantal handmatige handelingen kende die we er nu uit hebben gehaald. Het vastleggen van de storing en bijvoorbeeld de gereedmelding als het probleem is opgelost, gebeuren nu geheel digitaal.”