Dienstverleners Getronics en CMG houden de vakbonden buiten de deur. Getronics wil niet onderhandelen over loonsverhoging, zo laat het de bonden vandaag per brief weten. Ook CMG weigert de bonden te erkennen. Het bedrijf wil 110 detacheerders ontslaan, die het beschouwt als reguliere uitzendkrachten. De vakbonden beraden zich op verdere acties.
Hrm-directeur bij Getronics, Mattijs Kropholler, wil alleen met de bonden praten over flexibele beloning, harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden en persoonlijke ontwikkelingsplannen. Zijn besluit is een reactie op de petitie die hij op 24 juni ontving van demonstrerende Getronics-medewerkers en vakbonden De Unie, CNV en FNV. Donderdagmiddag lichtte hij daarover per e-mail de medewerkers in. De afgelopen dagen ontvingen de Getronics-medewerkers hun salarisbrief. Volgens Kropholler ontving 73 procent meer dan 1,5 procent meer loon. 14 procent kreeg precies 1,5 procent meer en 12 procent kreeg geen loonsverhoging. "Dat betreft de directie, tijdelijke medewerkers en een aantal mensen die niet goed presteerde." Precies hoeveel Getronics-medewerkers niet voldoen, is Kropholler onbekend. "Het zijn er niet meer dan een paar procent."
Carla Kiburg, voor FNV onder meer onderhandelaar bij Getronics, heeft op donderdagmiddag de brief nog niet ontvangen. Ze verwachtte echter al dat Getronics de bonden niet terug zou vragen aan de onderhandelingstafel. "Toch laten we de loonparagraaf nooit los." Hoe de bonden concreet op de brief van Getronics zullen reageren, kan Kiburg nog niet zeggen. "We raadplegen eerst de achterban."
Ook CMG Noord-Nederland drijft het conflict met de vakbonden op de spits. Het bedrijf wil 110 adviseurs ontslaan en stelt dat het gaat om uitzendkrachten. De CNV, die stelt 80 procent van die groep te vertegenwoordigen, eist betrokken te worden bij de vaststelling van het sociaal plan. Siegbert van der Velde, CNV-onderhandelaar bij CMG wil dat het Centrum voor Werk en Inkomen, dat de ontslagen goedkeurt, op dat besluit terugkomt. "Gebeurt dat niet, dan kunnen de ontslagregels voor grote delen van onze economie de prullenbak in."