Cloud computing gaat een veelbelovende toekomst tegemoet. Over een aantal jaar kijken we terug op deze periode als een tijd van enorme transformatie en verandering in de it. Er komen nog talloze creatieve manieren om de cloud in te zetten, maar wat is nou precies het business-model achter de cloud? En hoe kunnen bedrijven, groot en klein hiervan profiteren?
Cloud computing wordt gekarakteriseerd door een aantal unieke eigenschappen. Je zou het kunnen zien als een belangrijke technische innovatie, die wordt ondersteund door een nieuw business-model: bedrijven krijgen met het gebruik van de cloud toegang tot het door hun gewenste niveau van it, voor zaken als servers, opslag en netwerk. Dit is ook nog eens veel eenvoudiger schaalbaar dan het traditionele it-model, dat om een lange termijn verbintenis vraagt.
Betalen naar gebruik
Cloud computing is ontwikkeld rond een model waarbij je betaalt voor gebruikt. Met andere woorden: de maandelijkse kosten stijgen en dalen afhankelijk van hoeveel er gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat bedrijven systemen kunnen bouwen waarvoor ze weinig tot niets betalen wanneer ze niet worden gebruikt en waarvoor ze pas meer gaan betalen als ze het echt nodig hebben, wanneer het verkeer en het gebruik toenemen. Dankzij de flexibiliteit van dit model kunnen organisaties allerlei nieuwe kansen oppakken.
De cloud is ook heel breed inzetbaar. Je kunt er eigenlijk alles mee doen wat je maar kunt bedenken. Desondanks gebruiken bedrijven de cloud aanvankelijk vaak voor rechttoe-rechtaan ontwikkel- en testscenario’s. Van daaruit gaan ze geleidelijk aan meer complexe scenario’s gebruiken, met één of meer bedrijfskritische applicaties. Uiteindelijk plannen veel bedrijven een volledige migratie van hun huidige on-premises model naar de cloud. In de tussentijd bouwen ze veilige communicatiebruggen tussen de cloud en hun bestaande datacenters.
Nederland in de cloud
Start-ups in Nederland zagen de waarde van de cloud al vrij snel in, precies om deze redenen. Ze waarderen het betaalmodel dat zich richt op gebruik en de flexibiliteit om snel op te schalen. Maar ze maken ook graag gebruik van de optie om met higher-level-diensten van de cloud veel van de zware lasten weg te nemen. Zware lasten die vroeger geassocieerd werden met het gebruik van geavanceerde databases, caches en netwerken. Start-ups moeten altijd voorbereid zijn op succes dat ineens een vlucht neemt.
Het cloudmodel zorgt ervoor dat bedrijven, groot of klein, kunnen ontwerpen voor een wereldwijde schaal, terwijl de kosten voor de infrastructuur zo laag mogelijk blijven. Neem bijvoorbeeld het Nederlandse succesverhaal WeTransfer, dat recent weer een mooie investering in de zak mocht steken. In een relatief kort tijdsbestek groeide het aantal gebruikers van deze dienst naar ruim zeventig miljoen. Een opschaling naar dit niveau was erg moeilijk, zo niet onmogelijk, in de oude it-wereld zonder de cloud.
Ook scholen en universiteiten gebruiken de cloud. Bijvoorbeeld voor het hosten van de registratiesystemen voor hun vakken. Deze systemen worden slechts enkele keren per jaar gebruikt en de elastische aard van de cloud zorgt voor een eenvoudige schaalbaarheid die nodig is om de duizenden en zelfs tienduizenden registraties gedurende een korte periode te verwerken. Universiteiten zetten de cloud ook in voor grootschalige wetenschappelijke, technische en meteorologische simulaties, het online hosten van lessen en voor back-up en recovery. Andere scholen gebruiken de cloud zelf als een lesmiddel of een testlaboratorium. Studenten kunnen cloudomgevingen opzetten, ermee experimenteren en ze tenslotte deactiveren.
Veiligheid in de cloud
Veiligheid zou de hoogste prioriteit moeten hebben bij elke cloud provider. Ik adviseer potentiële cloudgebruikers altijd om hun meest prangende beveiligingsvragen aan de cloudprovider voor te leggen. De meest vooruitstrevende cloudproviders hebben de tijd en moeite genomen om relevante certificeringen en accreditaties van de brancheorganisaties te verkrijgen, zoals ISO 27001, SOC 1, 2 en 3 en PCI DSS Level1. De meeste providers geven informatie over hun beveiliging en laten weten hoe afnemers van de clouddienst dit kunnen gebruiken om gevoelige informatie te beschermen. Dit alles zorgt ervoor dat de cloud vaak veiliger is dan de eigen datacenters van bedrijven.
Jeff Barr, hoofdevangelist van Amazon Web Services
Jeff Barr is een held en schrijft hele goede artikelen, maar zover ik weet niet in het Nederlands. Ben benieuwd hoe deze constructie is opgezet. Vraagt Computable Amazon hiervoor, of biedt Amazon dit aan?
Verder is er geen speld tussen te krijgen, maar is dit verhaal al een beetje uitgekauwd.
Weet iemand het verhaal van Werner Vogels en Amazon? Hoeveel invloed heeft hij gehad op Amazon Webservices? Ik kan geen concrete links vinden, maar ben razend benieuwd naar zijn verhaal.
Laatst gaf ik een lezing op de Haagse Hogeschool en wist men mij te vertellen dat hij daar ook aan verbonden was.
Beste Jeff,
Goed opinistuk waarin je zowel de voordelen (recurring revenue en schaalbaarheid) als aandachtspunten (security) benadrukt. Ik mis wederom in deze keten een cruciale schakel die heel vaak word overgeslagen: Connectivity. Er is een goed WAN verbinding nodig (4G of glas) om de afstand naar de cloud te overbruggen. Voorheen had de klant dit CPE staan wat vrij dichtbij nu staat dit verder. Dit betekend dat latency en jitter alsmede het grillige medium internet een grotere rol krijgt in de performance van diensten van cloud provider. Nu zie ik nog te vaak dat de cloud dienst bij bedrijven niet goed performed om deze reden en dat de cloud provider zijn handen wast in onschuld omdat “mijn dienst” goed werkt.
Dit is slechst een aandachtspunt in de keten om met elkaar het juiste eco systeem te creëren voor bedrijven om de adoptie en migratie naar cloud soepeler te maken.
Ik heb ook ideeen hoe je de security van je clouddienst beter doet, maar daarover later meer.
Gr Nick