Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de haalbaarheid van Windows Phone 10 op toestellen met maar 512 MB. Microsoft zegt dat Windows 10 ook naar instaptoestellen komt, in enige mate.
‘640K zou genoeg moeten zijn voor iedereen’, luidt een baude uitspraak uit het MS-DOS tijdperk. Een uitspraak die wordt toegeschreven aan Microsoft-grondlegger Bill Gates, hoewel die miljardair ontkent dit te hebben gezegd. Het door hem opgerichtte bedrijf lijkt deze wijsheid anno nu nog ter harte te nemen, want het aankomende Windows 10 zal ook op smartphones met minimaal geheugen werken.
Instapapparaten met maar 512 MB aan ram (zoals de Lumia 520 en veelgebruikte andere Windows Phone-modellen) worden volgens Microsoft niet achtergelaten als het nieuwe besturingssysteem uitkomt. Tenminste, ‘features kunnen variëren’, geeft Windows-topman Joe Belfiore aan. Terwijl het nog onbekend is welke functies worden opgeofferd om toch in 512 MB te kunnen passen, valt er wel te zeggen dat 512 MB niet genoeg is voor iedereen. Wat vind jij?
Kijk dat is nogal een gewaagde stelling: 512 MB is niet genoeg voor iedereen. Maar ik durf het nog sterker te maken. Ik denk dat 6,34 Gigabyte ook niet genoeg is voor iedereen.
Een ander artikel van de Computable gaat over toename van de vraag naar cloudspecialisten. Met andere woorden, we gaan meer en meer in de cloud werken. Waarom is het hebben van veel lokaal geheugen dan überhaupt nog nodig? Bill Gates kon nog wel eens gelijk hebben…….
Op Windows Phone is RAM niet een bijzonder interessant feit, tenzij je games wil spelen. De gebruikte processor zegt meer over de prestaties van de phone. Die dingen zijn zo goedkoop dat je wel een nieuwe instapper kunt kopen als Windows 10 op de markt komt.
Het feit dat Microsoft Windows 10 geschikt maakt om (ook) op telefoons met weinig geheugen te kunnen draaien, zegt niets over of 512 MB genoeg zou moeten zijn of niet. Het zegt alleen iets over Microsoft: ze doen moeite om oudere / goedkopere telefoons te blijven ondersteunen!
@Frits, Huub:
Jullie verwarren werkgeheugen (RAM) met opslaggeheugen (SSD, cloud, …).
Eens ff kijken wat heb je zoals nodig
– Een stukje memory management… een beetje CPU heeft tegenwoordig een MMU en het beschikbare geheugen staat keurig in een lineair geaddreseerd blok. eitje
– Taak scheduler om te kunnen multitasken… tja dat deed ik ooit al op een Sinclair Spectrum
Echt heel veel heb je daarvoor niet nodig
– Drivers
Welnu de hardware in je telefoon is bekend. niet meer rommel meenemen dan je nodig hebt.
Hieronder valt overigens ook de aansturing van de echte telefoon, USB support, display driver ect. Totaal een aardige portie maar niet echt iets dat je in vele megabytes moet uitdrukken.
– Filesysteem.
Tja je hebt het hooguit twee nodig. iets voor op je ‘disk’ op de foon en FAT voor het uSD kaartje
– Een GUI tja… dat kan heel sober en effcient. en ook daarvoor heb je niet echt veel nodig.
Maar dat veranderd natuurlijk als je alles in Visual Studio wil ontwikkelen.
Geen idee waarom het dan ineens zo’n bagger moet worden.
– Ik veronderstel dat MicroSoft voor de aps uitgaat van C# en niet van Java. ook daar valt een aardige winst te behalen C# is niet zo’n ramp als Java
Het punt is gewoon dat MicroSoft een overdreven zwaar systeem heeft ontwikkeld en dat men (en dat begrijp ik best) bang is om daar eens flink schoonmaak in te houden.
Meer aandacht besteden aan kwaliteit en minder aan ongewenste features en bling bling.
Maar ja dat levert geen consumenten op….
Verder zie ik niet waarom er zo’n zwaar OS op een telefoon moet draaien terwijl de concurenten daarvoor iets dedicateds voor hebben ontwikkeld.
Het echte probleem is echter dat MicroSoft moet concureren aan systemen die reeds lang op de markt zijn, echt meer te bieden hebben, en die geen historie van ergernis en trauma’s van blauwe schermen met zich mee dragen.
Tja, ik vond het apart dat Bill Gates 20 jaar na dato claimt het nooit gezegd te hebben. Ik weet zelf niet meer wat ik 20 jaar geleden gezegd heb. Zeker niet als het op een of andere promotie gebeuren is geweest.
512 MB kan genoeg zijn als de apps allemaal heel zuinig geschreven zijn, maar ik hoop dat er dan wel een extern kaartje inzit voor de foto’s.
As allways – it depends… 🙂
Meer geheugen voorkomt dat je tijdens het werken met een applicatie vaak data en/of onderdelen van een applicatie moet bijladen. Dat komt de overall prestaties en gebruikersbeleving ten goede; zeker als die applicatie en data “ergens” in de cloud staan. Dus met dat idee op de achtergrond geldt: hoe meer geheugen hoe beter.
Randvoorwaarde is wel dat de betreffende applicatie hiervoor de nodige intelligentie aan boord heeft. Zeker op het moment dat er in de achtergrond meerdere applicaties tegelijk draaien.
Een andere, misschien nog belangrijkere randvoorwaarde is dat het OS geen gebruik hoeft te maken van een page/swap bestand voor de betreffende code + data. Is dat wel het geval, dan heeft meer geheugen en/of kleinere code + data segmenten nog steeds de grootste impact op het verbeteren van de gebruikersbeleving. Zelfs als dat page/swap bestand op een SSD staat!
Waar meer geheugen niet gaat helpen is bij een snellere uitvoering van die transacties waarvan de code + data al in het geheugen staan. Om voor deze transacties de prestaties te verbeteren helpt alleen “snellere code” of sneller ijzer (i.e. meer GHz-en *en* meer Gbits per seconde).
Met andere woorden, de gebruikerservaring van een applicatie kon wel eens minder worden als je een upgrade uitvoert van een 4-core op 3 Ghz naar een 16-core op 2 Ghz. Per tijdseenheid kunnen er weliswaar tot 4 keer meer transacties uitgevoerd worden doordat het aantal cores is toegenomen. Maar doordat het aantal Ghz-en met 33% is afgenomen neemt de benodigde executietijd van de individuele transacties met minimaal 33% toe.
Een neveneffect van een dergelijke upgrade is tevens dat het OS meer tijd nodig heeft om de huishouding te regelen rondom de toename van het aantal cores. Wat er voor zorgt dat de netto prestatiewinst voor applicaties niet helemaal is van wat je zou verwachten bij een dergelijke upgrade.
🙂
Het werkgeheugen is een onderschat onderdeel dat een groot verschil kan maken bij de prestaties van een programma. Hoe meer van het programma in het geheugen kan, hoe sneller het werkt. Daarom betekent een beperkt geheugen zeker een aanslag op de prestaties. Alleen, voor veel taken op een smartphone kan de 512 Mb meer dan genoeg zijn. Denk aan bellen, Whatsappen, browsen, mailen. Wie zijn communicatie-apparaat vooral daarvoor gebruikt, kan er prima mee aan de slag.
Afgelopen weekend:
Pascal heb jij nog geen WhatsApp ?
Neen!
Weet je wel hoe gemakkelijk dat is! Je kan groepjes aanmaken en met iedereen tegelijk kletsen!
Paul heb jij geen irc ? Weet je wel hoe gemakkelijk dat is, je praat enkel met mensen die je wat te melden hebt, geen iritante reclame geen misselijke regeltjes over wat wel en niet mag, werkt op elk device met een netwerk verbinding.
Met een programmatje van 10 kB kan dat al werken.
Blijft er nog zat ruimte over voor de foto’s.