Cray past het ontwerp van de Red Storm-supercomputer aan om een server op te leveren voor de bedrijfsmarkt. De supercomputerfabrikant wil de super met Opteron-processoren komend jaar vercommercialiseren, meldde het eind vorige maand.
|
Dit moet servers opleveren die in hoge mate schalen naarmate de belasting groeit. Het aantal processoren in die bedrijfsservers schaalt van 64 tot wel 10.000 stuks. Die Opteron-processoren worden net zoals bij ‘grote broer’ Red Storm verbonden middels een eigen interconnect die is gebaseerd op Hypertransport, wat een hoge bandbreedte en lage vertraging (latency) biedt.
MMP
Volgens Cray is het gebruik van het massively multiprocessor-ontwerp (mmp) van de supercomputer efficiënter qua kosten, en daarmee de prijs/prestatieverhouding, dan reguliere clusters van smp-computers (symmetric multiprocessor).
"Geclusterde smp-computers met commerciële interconnect-verbindingen zijn prima voor het afhandelen van kleine rekenproblemen of grote rekentaken die simpel van aard zijn", stelt vice-president verkoop en marketing Peter Ungaro van Cray. "De efficiëntie van dergelijke systemen kan echter inzakken tot 5 procent wanneer er echt moeilijke taken worden uitgevoerd. Een goed ontworpen mmp-systeem als Red Storm presteert dan vijf tot tien keer beter."
In eerste instantie mikt Cray met deze ‘kleine broertjes’ op bedrijven met zeer zware rekentaken, dus eigenlijk een lichte uitbreiding van het supercomputerbereik. Op termijn ziet de leverancier echter een breder toepassingsbereik. "Deze producten zullen niet voor alle gebruikers geschikt zijn, maar wij menen wel dat er een redelijk aantal potentiële klanten is", zegt de Amerikaanse woordvoerder Steve Conway. Hij stelt dat het optimale punt ligt bij mmp-systemen met tweehonderd processoren.
Teraflops
Ondertussen is de Red Storm-super nog in ontwikkeling voor het Amerikaanse kernwapenprogramma bij de Sandia National Laboratories. Daar bevinden zich reeds enkele andere, krachtige supercomputers, waaronder de ASCI Red met Intel-processoren. Die machine heeft 9632 Pentium II-chips met elk een kloksnelheid van 333 MHz wat een prestatieniveau oplevert van 2,4 teraflops (2400 miljard zwevende komma berekeningen per seconde).
De Opteron-super die Cray nu bouwt, moet met meer dan 10.000 processoren uitkomen op minstens twintig teraflops piekvermogen. De lat wordt mogelijk echter op veertig teraflops piekvermogen gelegd. Woordvoerder Conway stelt dat Cray’s Opteron-ontwerp ver voorbij de aanvankelijke opzet kan schalen. De fabrikant heeft een contract met Sandia om in ieder geval twintig teraflops te leveren.
Cray is in juni vorig jaar uitverkoren voor dit project, wat een waarde van 90 miljoen dollar heeft. De semi 64-bit Opteron-processor van AMD is in oktober 2002 geselecteerd door Cray, in plaats van de eigen processoren in zijn X1-vectorcomputer. Vervolgens is in juni dit jaar het open source Linux gekozen als besturingssysteem. Dit is de distributie van Suse, die nu wordt overgenomen door oudgediende ict-leverancier Novell. Red Storm moet eind 2004 gereed zijn. De uitvoering voor het bedrijfsleven zal echter eerder op de markt verschijnen.< BR>