Technologie kan meer dan we ooit hebben durven dromen. In 1997 versloeg supercomputer Deep Blue als eerste machine een wereldkampioen in een toernooi. Door data-analyse te benutten versloeg het schaakgrootmeester Garry Kasparov. In 2016 verloor de achttienvoudig wereldkampioen Lee Sedol een wedstrijd van het strategische bordspel Go tegen AlphaGo – een krachtigere ai-aangedreven machine die zichzelf in een fractie van een seconde nieuwe vaardigheden kon leren bij geringe kosten.
Technologie heeft de manier waarop de wereld werkt ingrijpend veranderd. De wetenschap is veel geavanceerder dan ooit tevoren: auto’s kunnen zelf rijden, geavanceerde beeldherkenning maakt een nauwkeurigere identificatie van ziektes mogelijk en je kunt letterlijk praten met je telefoon. Dit is allemaal te danken aan artificiële intelligence (ai).
Naarmate ai-algoritmen een centralere rol gaan spelen in alle industrieën, van de financiële industrie tot gezondheidszorg en van retail tot de industrie, zullen de belangrijkste gebeurtenissen in het menselijk leven (een huis kopen, een baby krijgen, een partner vinden of voor je bejaarde ouders zorgen) in toenemende mate georkestreerd worden door intelligente software.
Traditionele benaderingen hebben ons zo ver gebracht als we kunnen, maar we hebben nu technologie nodig die voorop loopt bij het verleggen van onze grenzen. We hebben al gezien dat technologie de wereld verandert zoals we die kennen en enkele van de grootste uitdagingen van de mensheid oplost; van klimaatverandering tot het aanpakken van de wereldwijde gezondheid. De mogelijkheden zijn onbeperkt.
Technologie betekent verandering
In onze organisatie zien we de positieve effecten van ai, machine learning, supercomputing, verbeterde intelligentie en geavanceerde data-analyse op de maatschappij. De Universiteit van Birmingham gebruikt bijvoorbeeld supercomputing om projecten te bevorderen die wereldwijd gevolgen hebben voor de volksgezondheid, zoals de ontdekking en identificatie van het Zika-virus. Daarnaast verlegt het Barcelona Supercomputer Center de grenzen van de menselijke kennis met behulp van deze krachtige technologie om chronische lymfatische leukemie (CLL) beter te begrijpen en, nog belangrijker, de manieren waarop het effectiever kan worden behandeld.
Hoewel gezondheidszorg een duidelijk gebied is waar technologie een groot verschil maakt, zijn er nog veel meer positieve voorbeelden. Vestas, een wereldwijde organisatie in windenergie, gebruikt bijvoorbeeld diepgaande, rekenintensieve analyses en simulaties om gegevens om te zetten in bruikbare inzichten. Denk aan het bepalen van de optimale locatie voor een turbine om de beste energie-output te garanderen, terwijl de North Carolina State University (NCSU) artificiële intelligentie gebruikt om klimaatverandering aan te pakken door boeren te voorzien van aanstaande droogtecondities zodat ze gewassen kunnen aanpassen of investeringen kunnen doen om beter voorbereid te zijn.
Het zijn geavanceerde technologieën zoals ai en supercomputing die ons gaan helpen kanker beter te begrijpen, therapieën te ontdekken die ziektes bestrijden, de impact van klimaatverandering te voorspellen en de antwoorden te vinden om de grootste uitdagingen van de mensheid op te lossen.
Sneller leren
In plaats van bang te zijn voor technologie, kunnen we de wereld generaties lang verbeteren door te investeren in het versnellen van de ontwikkeling en implementatie van deze innovaties. We kunnen onze capaciteit optimaliseren om win-win-oplossingen te vinden voor de grootste uitdagingen van de mensheid. Simpel gezegd, we kunnen de mensheid niet ontwikkelen zonder geavanceerde technologie, het is een van de grootste hulpmiddelen en middelen die we hebben om de bescherming van de mensheid te waarborgen.
Onderzoeksorganisaties en universiteiten lopen voorop bij veel van deze ontwikkelingen, maar het bedrijfsleven heeft ook een belangrijke mogelijkheid om technologie in te zetten om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Door zich mede bezig te houden met de grootste uitdagingen van de mensheid, kunnen ondernemingen die zich hier op focussen vertrouwen en geloofwaardigheid verdienen en zo profiteren van concurrentievoordeel.
Technologie is nog nooit zo toegankelijk geweest. Met de juiste omgeving, ecosysteem en technologieën hebben ondernemingen een unieke kans om de rijkdom aan informatie en de mogelijkheid om continu te leren te benutten om innovaties tot leven te brengen.
Tom Sluijs, general manager Lenovo Data Center Group (DCG)
Ik hoop dat de auteur van het artikel zich realiseert dat er nog miljoenen mensen zijn op deze wereld die geen eten hebben, dat er nog miljoenen sterven aan de meest eenvoudige ziekten, dat we een potje van het klimaat gemaakt hebben en er steeds minder plekken zijn waar wij als mensen een beetje fatsoenlijk kunnen leven, dat we nog steeds op grote schaal oorlog voeren en elkaar het leven zuur maken. Ik vind technologie enorm interessant, maar maak mij geen illusies, het is echt niet voor iedereen in dezelfde mate weggelegd en dat het bedrijfsleven al de bovenstaande problemen zou willen oplossen al helemaal niet. De mens zelf is aan zet en we mogen hopen dat we gezamenlijk de juiste keuzen maken.