Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het ontbreken van een tweede Service Pack voor het veelgebruikte Windows 7, dat best nog jaren dienst kan blijven doen.
Officieel krijgt Windows 7 geen algemene ondersteuning meer van Microsoft. De voorganger van het huidige Windows 8(.1) krijgt wel nog tot 2020 uitgebreide ondersteuning, die dan alleen security-updates brengt. Het nu vers installeren van het bij bedrijven veelgebruikte 7 levert vele updaterondes en bijbehorende reboots op. Óók als de installatie wordt gedaan met als startpunt het eerste verzamelpakket van patches, fixes en updates. Service Pack 1 (SP1) voor Windows 7 stamt namelijk alweer van begin 2011. Dat is flink wat maandelijkse patchrondes geleden.
Eind 2012 is bekend geworden dat Microsoft niet van plan is een SP2 uit te brengen voor Windows 7. Listige webadressen ten spijt bestaat er toch echt geen SP2 voor de Windows-versie die wel eens het equivalent kan zijn van de oude XP-versie: massaal omarmd en lange tijd in gebruik gebleven, ondanks het uitkomen van opvolgers. Windows 8 en 8.1 lijken het lot van Vista beschoren en misschien wordt Windows 10 qua adoption wel het nieuwe 7. Toch is het hoogste tijd om beheerders een SP2 te geven voor Windows 7. Wat vind jij?
Ik kocht een nieuwe notebook met naar keuze Win7 of 8.0.
Ik heb Win8.0 geprobeerd, viel achterover van ellende en kon gelukkig Win7 installeren.
Kort geleden moest ik iemand helpen met een nieuwe notebook, waar Win8.0 op zat. Geen Win7 meer te bekennen. Nu kon ik echter een update naar Win8.1 installeren en bleek tot mijn verrassing dat Win8.1 zoveel overeenkomsten heft met Win7, dat ik sindsdien op mijn eigen computer ook Win8.1 heb gezet. Kortom, geen behoefte aan Win7SP2.
Ik ben benieuwd wat Win10 nu weer zal brengen…
Ik kan mezelf gaan citeren uit de ‘Windows 7-exit moet je nú gaan plannen’ discussie…
Het wordt tijd dat bedrijven een softwarebeleid gaan opstellen. Daarin moet het bijblijven centraal staan. Met zo lang mogelijk op een oude versie blijven bespaar je namelijk helemaal niks: je moet toch een keer over (die nieuwste hardware draait gebrekkig of niet met een oud OS), en uitstel maakt de uiteindelijke overstap groter en moeilijker en daardoor duurder dan wanneer je bij was gebleven.
Zie verder ook de al eerder gevoerde discussie…
Lijkt me niet echt een probleem. Je kan updates en patches toevoegen (i.e. slipstreamen) in een bestaand, uitgepakt ISO image. Op die manier is het bijwerken na een nieuwe installatie tot een minimum beperkt.
Windows 7 is en blijft een log systeem.
Windows 8.1 is daarentegen wel een efficienter OS. Feit dat het Start menu even wennen is, is niet gelijk een reden om het te bombarderen tot Vista opvolger.
SP2 lijkt me een kleine moeite om uit te brengen voor Microsoft. Na een half jaar Win 8.1 ben ik weer over op Win7 en het is toch wel een verademing. Maar het is bekend dat MS niet goed naar klanten luistert, dan hadden we het startmenu al voor de introductie van 8.0 al weer teruggehad… en alleen tegels waar nodig… In Windows 10 (wat eigenlijk 8.2 zou zijn) zal het vast allemaal weer goedkomen, en hopelijk ook nog zonder licentiekosten.
“Ik heb Win8.0 geprobeerd, viel achterover van ellende.”
Of je installeert gewoon een classic shell?
Of waren er meer bezwaren (apparatuur waarvoor geen drivers zijn?)