Een opensource-organisatie klaagt de Canadese provincie Québec aan. Aanleiding is het besluit om bedrijfseigen software aan te schaffen, terwijl offertes van opensourcevarianten niet in beschouwing waren genomen. Dat is wettelijk wel verplicht.
Québec moet zich voor de rechter verantwoorden voor de aanschaf van bedrijfseigen (proprietary) software. De Canadese provincie koos kortgeleden voor Microsoft-producten zonder opensourcevarianten in beschouwing te nemen. De rechtszaak is aangespannen door Facil, een organisatie die zich inzet voor het gebruik van opensourceproducten.
In theorie volgt de provincie een open aanbestedingsbeleid, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht, aldus Facil. De organisatie beweert dat de provinciale overheid weigert om offertes van alle softwareaanbieders te behandelen. In plaats daarvan zouden alleen producten worden aangeschaft van aanbieders van bedrijfseigen software, zoals Microsoft en Oracle.
Absurd
Facil zegt dat publieke inkooporganisaties vaak onterecht een uitzonderingsregel in de provinciewetgeving gebruiken. Volgens de wet kan direct bij aanbieders van bedrijfseigen software worden besteld, als geen alternatieven beschikbaar zijn. "Het zou geen regel moeten zijn. Het druist in tegen het overheidsbeleid, dat de concurrentie en het gebruik van lokale alternatieven juist moet stimuleren. Het is echt absurd", aldus Facil-topman Mathieu Lutfy.
De opensourceorganisatie berekent dat Franstalige provincie Québec jaarlijks meer dan tachtig miljoen Canadese dollars kwijt is aan licenties voor besturingssysteem Windows Vista. Leveranciers van opensourcesoftware verschaffen de programma's veelal kosteloos en brengen alleen hun dienstverlening er omheen in rekening.
Heemskerk
In Nederland besloot staatssecretaris Frank Heemskerk eind 2007 dat de (semi-)publieke overheden zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Het actieplan heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de overheid te versnellen.
Actieplan
Met het actieplan wil staatssecretaris Heemskerk de interoperabiliteit binnen de Nederlandse overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en open source software te stimuleren en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit'-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen.
Op januari 2009 moeten daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid.
Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en ‘mede-overheden'. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, is een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties.