Eenduidiger prijsopgave moet klanten naar Sun Solaris of Sun Linux trekken. Het onderhoudssysteem voor Solaris wordt voorts geschikt gemaakt voor Suns Linux-klanten en voor applicatieleveranciers.
Het prijsproject Orion moet na de zomer klanten overhalen applicaties-van-derden om te ruilen voor die van Sun. Orion is Suns antwoord op vragen van bedrijven om voorspelbare kosten voor soft- en hardware. Volgens Jonathan Schwartz, topman van Suns softwaredivisie, zijn bedrijven de onoverzichtelijke kostenstructuur zat. "Men wil niet werken met kostentellers op gebruik van een database, de prijs voor opslag bepalen door het aantal megabytes te tellen en die voor softwaregebruik door het aantal cpu’s na te gaan."
Sun zet daarnaast voor de eigen klanten het kwartaalschema van sofware-onderhoud voor Unix-variant Solaris over naar Linux. Het bedrijf rekent erop dat andere software-leveranciers zich bij dit schema aansluiten. Voorbeelden kon Schwartz nog niet noemen.
De divisiedirecteur ziet weinig toekomst meer voor de Unix-varianten van IBM en HP. "Wat blijft is 32-bit Linux en 64-bit Solaris." Schwartz is daarvan dusdanig zeker dat hij stelt dat alle applicaties voor Linux straks zonder moeite ook op Solaris kunnen werken, en andersom. De afgelopen maanden maakte het steeds meer van de typische Solaris-applicaties geschikt voor Linux. In januari voegde het zo Sun One Application Server 7 en Sun One Directory Server 5.1 toe aan het lijstje. Eerder presenteerde het Linux-varianten van Webserver, Grid Engine, Active Server Pages en Studio.
Java-telefoon
Schwartz spoort ontwikkelaars aan software te gaan schrijven voor Java-telefoontjes. Het aantal verscheepte Java-mobieltjes evenaart bijna het aantal verkochte pc’s, stelde de softwaretopman. "Er zijn nu honderd miljoen mobieltjes die met Java werken; vorig jaar zijn er 120 miljoen pc’s verscheept."
De Java-mobieltjes gaan hand- of schootcomputers vervangen, voorspelde Schwartz. Even wat gegevens intoetsen op een mobieltje is te prefereren boven het meesjouwen van een laptop. "Iedereen heeft een mobiele telefoon." De pc verdwijnt waar mogelijk uit de gereedschapskist, wil Schwartz maar zeggen.
Voor de sim-kaart ziet hij mogelijkheden. Inloggen op een voor het publiek afgeschermd deel van een computernetwerk? Wat is je mobiele telefoonnummer? Wat is de pincode van de simkaart? Sun softwaretopman Schwartz denkt dat niet alleen Amerikaanse soldaten straks hun simkaart gebruiken als toegangsbewijs. "Het is de kleinste werkende identificatiekaart met een sterke vorm van authentificatie, die ik ken."
Gijs Hillenius