China ontwikkelt een eigen zwaar serverplatform en onthulde vorige maand de eerste machine op basis daarvan. De Dawning 400L-server (codenaam Soaring Dragon) is uitgerust met 644 Risc-processoren, codenaam Dragon. Deze 32-bit chips zijn ook een eigen ontwikkeling.
De technologie is afkomstig van wetenschappers van het instituut voor computertechnologie (ICT) van de Chinese Academy of Sciences (CAS), en daar ook getest. De server is ontworpen en gefabriceerd in samenwerking met het National Research for Intelligent Computing Systems (Ncic) en het bedrijf Shuguang, ofwel Dawning Information Industry Corporation. Shuguang draagt een eigen Linux-uitvoering bij.
De geclusterde machine heeft 644 GB aan geheugen, een opslagcpaciteit van 100 terabyte (TB) en een rekencapaciteit van 3 teraflops (biljoen zwevende komma berekeningen per seconde). Deze specificaties worden op termijn opgewaardeerd naar 1300 processoren, 4000 GB geheugen en 600 terabyte opslag om daarmee uit te komen op 6,75 teraflops.
De server, momenteel de grootste computer in China, is bedoeld voor data-intensieve applicaties. De Dawning 4000L kan bijvoorbeeld de gegevens verwerken van tweehonderd SMS-verzendingen per dag per persoon door veertig miljoen mensen. De Chinese markt voor high-performance computing, normaliter het terrein van supercomputers, bevindt zich nu in de overgang van wetenschappelijke naar zakelijke toepassingen.
In 2001 werd al voorloper Dawning 3000 onthuld, een parallelle computer met een piekvermogen van 403,2 gigaflops (miljard zwevende komma berekeningen per seconde). Deze machine is onder meer in gebruik bij het Huada Gene Research Center, dat er berekeningen op draait voor genensequenties en proteïne-analyses. Dit onderzoeksinstituut, gelieerd aan de CAS, heeft later een tweede exemplaar in gebruik genomen.
Intellectueel eigendom
De Dragon-processor, ontworpen voor zware servertoepassingen, is geheel gebaseerd op intellectueel eigendom van Chinese organisaties. Shuguang spreekt dan ook van een aanzienlijke versterking voor de nationale defensie en beveiliging alsook de economische zelfstandigheid. De Chinese computerindustrie kan hiermee zijn onafhankelijke ontwikkelpad voortzetten, aldus het computerbedrijf.
China is relatief afhankelijk van Amerikaanse producten, met dito eigendomsrechten, en acht dat niet wenselijk. Dit vanwege de groeiende rol van informatie- en communicatietechnologie op het gebied van beveiliging en defensie van het communistische land. Bij de ontwikkeling van de eigen technologie hebben de ontwikkelcentra en bedrijven ook gelet op buitenlandse technologiepatenten. Het fabriceren van bijvoorbeeld een x86-kloonchip was dan ook niet ideaal.
Het Chinese ministerie voor Economische Zaken schat dat de halfgeleidermarkt in het land tot 2005 jaarlijks 35 procent groeit. Tegen 2005 levert dat een verkoop op van 17 miljard chips met een omzet van 40 miljard dollar. De Chinese halfgeleidermarkt was in 2001 al goed voor een omzet van 13 miljard dollar. Rond 2010 is China dan de op één na grootste afzetmarkt voor halfgeleiders ter wereld. Nummer één is nog altijd de Verenigde Staten.
De Chinese Academy of Science hecht goedkeuring aan clustermachine:
english.cas.ac.cn/english/news/detailnewsb.asp?InfoNo=24490
Jasper Bakker