Andersen Consulting heeft in 1997 de wereldwijde omzet zien stijgen tot 6,6 miljard dollar. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van de omzet van 1996 (5,3 miljard dollar).
Uitbesteding – in de woorden van Andersen: business process management – vormt een steeds belangrijkere inkomstenbron. Het bracht in 1997 bijna 1 miljard dollar op (een groei van 58 procent), ondermeer door contracten met DuPont, J.P. Morgan en Ryder.
In Nederland bereikte het kantoor een omzet van 128 miljoen, een stijging van 50 procent in vergelijking met een jaar eerder. Andersen boekte vooral sterke progressie in de nutssector en financiële wereld. Het aantal personeelsleden steeg in 1997 van 441 naar 545.
Arbitragezaak
De keerzijde van het succesvolle 1997 was de broedertwist die aan het eind van het jaar ontstond tussen Andersen Consulting (AC) en Arthur Andersen (AA). De twee firma’s werden in september 1989 opgericht met het moederbedrijf Andersen Worldwide (AW) als coördinerend lichaam daarboven. Arthur Andersen zou de typisch algemene accountantswerkzaamheden uitvoeren, terwijl Andersen Consulting zich zou specialiseren in IT-gerelateerde advisering en dienstverlening. Daarbij spraken de twee consultancybedrijven af dat AA zich wel met IT-consulting voor het midden- en kleinbedrijf mocht bemoeien.
Nu automatisering steeds meer als een integraal onderdeel van zakelijke processen wordt beschouwd, komen de twee bedrijven elkaar echter op de markt steeds vaker tegen. Tot ergernis van AC biedt AA ook IT-diensten, zoals pakketimplementatie en uitbesteding, aan voor grote klanten. Het bedrijf is daarom een arbitragezaak tegen AA en AW begonnen en heeft de internationale kamer van koophandel in Parijs gevraagd een uitspraak te doen in het conflict. Aangezien de zaak nog loopt, wil AC niet ingaan op de vraag of het vorig jaar door de activiteiten van AA inkomsten derfde.
De Gartner Group zou een scheiding tussen beide bedrijven, waar Andersen Consulting op aanstuurt, aanmoedigen. Een zelfstandig voortbestaan beëindigt niet alleen het onderlinge gekissebis, maar maakt ook een einde aan het probleem dat de markt Arthur Andersen en Andersen Consulting regelmatig door elkaar haalt, aldus Gartner. RS