Microsoft wil de prijzen voor zijn software laten variëren per land of regio. Het concern wil zo inspelen op ontluikende markten die relatief minder kapitaalkrachtig zijn. Algemeen directeur Martin Taylor spreekt van een ‘Big Mac’-index.
De topman verwijst daarmee naar het systeem dat fastfood-gigant McDonalds hanteert om zijn hamburgers wereldwijd verschillend te prijzen. Een Big Mac kost in Rusland niet omgerekend wat deze in de Verenigde Staten kost, maar is verrekend met factoren als het gemiddelde inkomen en de prijs van concurrerend voedsel.
“Één van de grootste problemen waar we nu mee worstelen is proberen te begrijpen hoeveel een Big Mac kost in India versus New York versus Taipei en hoe je zo’n index kunt toepassen op software”, zegt Taylor, verantwoordelijk voor platformstrategieën bij Microsoft. Hij is begin dit jaar aangesteld als open source-bestrijder en overheidslobbyist. In diverse landen kijken overheden, op meerdere niveaus, namelijk serieus naar open source-software.
Microsoft wil zo’n systeem invoeren om te reageren op pressie van gebruikers enerzijds en van open source-software anderzijds. Die twee factoren hebben een onderlinge samenhang. Gebruikers willen lagere prijzen en open source-programmatuur is veelal zelfs gratis. Tot op heden bestrijdt Microsoft dit gegeven door te wijzen op bijkomende zaken als ondersteuning en applicatie-ontwikkeling. Nu wil de Amerikaanse softwareproducent een stap verder gaan. Een variabele prijslijst is één van de mogelijkheden die het overweegt, zegt directeur Taylor.
Duitsland en GB
De gemeente München heeft onlangs Windows NT-computers – clients en servers – vervangen door Linux-machines om het beheer te verbeteren en de kosten te verlagen. Verder dreigde de Londense deelgemeente Newham eind vorig jaar over te stappen naar open source. Microsoft heeft dat op de valreep nog afgewend na intensieve onderhandelingen.
Daarbij heeft Newham kortingen en voorwaarden bedongen die gunstiger zijn dan wat eerst op Brits overheidsniveau was afgesproken met het Office of Government Commerce (OGC). Het stadsdeel verwacht nu één miljoen pond per jaar te besparen in vergelijking met de oudere infrastructuur. Deze overeenkomst zal echter niet breed beschikbaar zijn voor de gehele publieke sector. Bovendien mogen klanten de aan hun verstrekte kortingen niet aan de grote klok hangen.
Toch weet de OGC al met al flink te besparen op software. Uit het rapport ‘Purchasing and Managing Software Licences’ van de Public Accounts Committee blijkt dat diverse overheidsdepartementen de komende drie jaar een slordige honderd miljoen pond besparen op hun softwarekosten. Een groot deel hiervan komt volgens het rapport voort uit vijf maanden van harde onderhandelingen met Microsoft, gecombineerd met de bereidheid open source-alternatieven te overwegen. Ook leveranciers als Sun Microsystems, IBM, Corel en Oracle zijn onder druk gezet.
Licenties
Licentie-marketingmanager Mark Buckley bij Microsoft in Groot-Brittannië zegt dat de Windows-producent altijd achter de waarde staat van de producten die het klanten levert, maar dat het ook open staat voor discussie. De topman geeft niet ronduit toe dat er over prijzen valt te praten, hij heeft het over verschillende licentieprogramma’s, zoals de omstreden softwareabonnement-constructie.
“Soms koopt een klant datgene wat zij zien als de beste licentie. Wij kunnen echter naar licentietypes kijken en een beter geschikte suggereren.” Buckley maant wel dat organisaties open source-alternatieven niet als loos dreigement moeten hanteren. “Ga een onderhandeling niet in met een dreigement waarvan je niet bereid bent het uit te voeren.”
Thailand
Microsoft wil met zijn plannen voor prijspolitiek echter niet alleen huidige klanten plezieren. Het mikt vooral op nieuwe, opbloeiende markten zoals de Aziatische landen. Daar liggen de inkomens vaak dermate laag dat de prijsniveaus van Westerse producten, zeker software, simpelweg niet in het bereik liggen.
In Thailand heeft Microsoft als eerste water bij de wijn moeten doen. Dit om mee te mogen doen met het overheidsproject ‘Peoples PC’. Daarbij wil de Thaise regering zoveel mogelijk burgers toegang geven tot pc’s. Dit heeft geleid tot het doel van een desktop voor tweehonderdvijftig dollar en een laptop voor vierhonderd. Aanvankelijk viel Microsofts software Windows en Office hierdoor buiten de boot.
Het heeft toen besloten niet alleen een prijskorting te geven, maar daarvoor een enigszins uitgekleed softwarepakket te bieden. Dit is in de berichtgeving Windows XP Light gedoopt en omvat een aangepast Windows XP Home met Office voor ongeveer veertig dollar. De reguliere prijs ligt rond de zeshonderd dollar.
Verder voert Microsoft de komende maanden concrete prijsverlagingen door in Thailand, China, Indonesië en Vietnam. Dit betreft enkele ontwikkelprogramma’s waaronder het pakket Visual Studio.Net. Studenten en ontwikkelaars krijgen ook kortingen. Hiermee wil het bedrijf de ontwikkeling van Windows-applicaties stimuleren.< BR>