Compaq heeft de integratie met Tandem juridisch afgerond. Het wegwerken van de cultuurverschillen is de volgende stap. Algemeen directeur Ton Pannekoek ziet dat met vertrouwen tegemoet, omdat het om twee relatief kleine groepen gaat. Hoe dat straks moet met de integratie van de tweeduizend Digital-werknemers, kan hij nog niet zeggen.
Al meer dan tien jaar is Ton Pannekoek het gezicht van Compaq Nederland. Op zolder begonnen is hij inmiddels gepromoveerd tot algemeen directeur van de nieuwe Compaq/Tandem-organisatie. Wat er van die functie overblijft, nu Compaq ook Digital wil overnemen, valt nog moeilijk te bepalen. De 49-jarige Pannekoek kan geen commentaar geven op deze inlijving omdat er een radiostilte is afgekondigd gedurende de afwikkeling van de koop.
Inmiddels is wel de integratie van de vorig jaar mei in gang gezette overname van Tandem juridisch afgerond. Dat was reden voor een feestje op 18 februari in de Beurs van Berlage. Volgens Pannekoek konden de medewerkers van de Nederlandse organisaties daar, om te wennen, elkaar letterlijk en figuurlijk zien en voelen. Dat is waarschijnlijk hard nodig want het cultuurverschil is evident aanwezig: het beeld dat men heeft van de Tandem-werknemer (de wat oudere, door de wolgeverfde IT-consultant) verschilt hemelsbreed van dat van de Compaq’er (de jonge, snelle verkoper). Pannekoek vindt het echter wel meevallen. "Omdat het om twee kleine groepen gaat – 120 Compaq-werknemers tegenover 110 van Tandem – is het naar elkaar toegroeien beheersbaar."
Telewerken
Op de vraag hoe het dan vervolgens moet met de veel omvangrijkere integratie van Digital in Nederland (zo’n 2000 medewerkers) antwoordt Pannekoek. "Ik kan mij daar niet over uitlaten. Ik heb ook geen inzicht in het verloop van dat soort integratieprocessen. Maar er bestaan methodes voor."
Het voormalige Tandem-hoofdkantoor in Hoofddorp, dat inmiddels ontdaan is van het logo op het dak, wordt voorlopig aangehouden naast de Compaq-hoofdvestiging in Gouda. De vraag hoe dat straks gaat met de huisvesting van Digital, dat hoofdkwartiert in Utrecht, had Pannekoek verwacht, maar hij kan er nu geen uitspraak over doen. "Wel is het een normale gang van zaken", merkt hij op, "dat grote bedrijven diverse grote vestigingsplaatsen in het land hebben. Verder geloof ik in een wedergeboorte van het telewerken, al zal daarvoor de managementstijl in het bedrijf moeten veranderen."
Acroniem
Pannekoek heeft de groeistuipen van Compaq van vrijwel begin af aan meegemaakt. In 1987 – vijf jaar na de oprichting van de Compaq Computer Corporation – stond hij aan de wieg van de Nederlandse vestiging. "Een echte pionierstijd", zegt hij terugblikkend op die periode. "De start was op zolder thuis. Ik begon met niets. Niet iedereen was makkelijk te overtuigen van onze goede bedoelingen. Zo wilde ik lease-auto’s regelen, maar ik had geen geld, laat staan een balans. Ik zei tegen die handelaar: ‘maar wij zijn dochter van een Amerikaans bedrijf’. ‘Ja,ja’, reageerde die, ‘dat zeggen ze allemaal.’"
De naam Compaq is een acroniem, gevormd door compatible en quality. De twee woorden vormen een uitgangspunt dat volgens Pannekoek bij de houding van het bedrijfsleven past. "Ondernemers houden niet van revolutie, maar evolueren stap voor stap aan de hand van goedwerkende producten." Het streven naar technologisch leiderschap gold de eerste jaren voor de fabrikant van PC’s, notebooks en servers als grondbeginsel. Dat deed het bedrijf in 1991 bijna de das om omdat de geavanceerde producten voor een groot deel van de markt te duur waren. "Wij stonden toen voor de keuze om door te gaan als niche-speler met een klein marktaandeel of te streven naar een koppositie met goedkopere spullen. We kozen voor de tweede optie."
Minimaal nummer twee
Daarna is het met Compaq crescendo gegaan. Het bedrijf positioneert zich inmiddels als aanbieder van een complete IT-dienstverlening (van PC tot aan high-end server). Compaqs ultieme doel – IBM passeren – is in Nederland bijna bereikt. Afgelopen jaar realiseerde het bedrijf in ons land een omzet van 1,3 miljard gulden. Pannekoek: "Wij willen dit jaar richting de twee miljard. De meeste omzet halen we uit hardware, terwijl de concurrenten dat met software en dienstverlening doen." Binnenkort zal Compaq in een nieuwe marktstrategie bepalen wat voor hogere omzet uit services gehaald moet worden. "We zullen ons niet opwerpen als dé totale dienstleverancier", zegt Pannekoek. "Onze activiteiten moeten complementair aan elkaar zijn. In bepaalde delen van de markt zijn we daarom niet actief. We hebben bijvoorbeeld geen enkel plan om een detacheringsbedrijf te worden. Op de plekken waar we wel zitten, willen we minimaal nummer twee zijn."
Synergie
Het voormalige Tandem levert betrouwbare, parallel uitgevoerde systemen voor de verwerking van gegevensintensieve processen. Met deze activiteiten erbij kan Compaq een compleet platform aanbieden. Hoe dat in de markt kan uitpakken, blijkt uit een op handen zijnde overeenkomst met de Engelse bank Lloyds. Tandem was hier huisleverancier van backoffice-systemen voor bijvoorbeeld internationale betalingen en valutatransacties. Na de samensmelting met Compaq is er een bedrijf ontstaan dat zowel de automatisering van de backoffice als de frontoffice (de kantoren) kan invullen. Voortaan kan Lloyds het IT-risico bij één partij neerleggen. In dit nieuwe bancaire concept staat real time banking centraal: de bank kan op ieder moment over de gewenste data van klanten beschikken.
De meerwaarde van de Compaq/Tandem-combinatie zal ook in Nederland binnen afzienbare tijd tot resultaten leiden, beweert Compaq. Dat dit financieel aantrekkelijk is, bewijzen de onderhandelingen met Lloyds. Was het oude contract een paar miljoen dollar waard, de nieuwe overeenkomst zal rond de honderd miljoen uitkomen.