Teleurstellend verlopen. Zo kenschetst algemeen directeur Franz Hetzenauer het boekjaar 1996 van Tulip Computers. Tien miljoen gulden verlies, een tegenvallende marktgroei en mislukte overnamebesprekingen zetten vorig jaar voor de Nederlandse computerfabrikant de toon. Desondanks is Hetzenauer positief gestemd over 1997. Met de net geopende hightech-fabriek liggen er weer volop winstkansen voor zijn bedrijf, is zijn inschatting.
De omzet lag vorig jaar op 527,5 miljoen gulden, 4,5 miljoen minder dan in 1995. In 1995 boekte Tulip nog een winst van 9,1 miljoen gulden, tegen een verlies van 10 miljoen in het afgelopen jaar. De grootste boosdoener is de prijsval geweest in het eerste halfjaar van 1996. De geheugenchips, processoren en diskdrives werden plotseling zo goedkoop dat de voorraad een flink stuk lager moest worden gewaardeerd. De omzetgroei was op dat moment nog 8 procent. In de tweede helft van vorig jaar kampte de Brabantse computerproducent met een teruglopende omzetgroei. Er werd wel weer winst geboekt, maar deze was te gering om het vorige verlies te compenseren. In het verlies is ook een last van 0,4 miljoen gulden inbegrepen, kosten die het Bossche computerbedrijf uitgaf aan de overname-gesprekken met een Aziatische onderneming, die in december vorig jaar werden afgebroken.
Fabriek
Het moeizame proces – dat in 1992 in gang werd gezet – om tot het bouwen van een nieuwe fabriek te komen is ook niet bevorderlijk geweest voor de resultaten van Tulip, vindt Hetzenauer. "Die fabriek is geen waarborg voor succes, maar een must. Hij had al een aantal jaren eerder geopend moeten zijn."
De nieuwe produktiefaciliteit produceert volgens het zogeheten build to customer order-principe: alleen produceren als er orders binnenkomen. De moederbordproduktie, de assemblage, de kwaliteitstesten en de administratieve afhandeling gebeuren haast volautomatisch. Een logistiek besturingssysteem van Sap stuurt het geheel aan. Volgens Rob Romein, directeur sales & marketing, werkt het bedrijf nu met zo min mogelijk voorraad. "Dit werkt kostenbesparend en we verkleinen het risico dat we weer veel last hebben van prijsdalingen. Verder kunnen we 3 procent goedkoper produceren. We hebben ongeveer 7 minuten ‘handjes’ nodig om een PC af te bouwen. In de oude fabriek deed een medewerker daar gemiddeld 20 minuten over. Binnen 24 uur is een computer onze fabriekshal uit.’
Overnamekandidaten
Tulip produceert portable computers, desktops en servers voor de zakelijke markt. Deels onder eigen naam en deels voor derden (oem). Het afgelopen jaar is de omzet vooral achtergebleven door een geringere marktgroei dan voorspeld (18 procent tegenover 20 à 25 procent) en een teruglopend oem-segment. De afzet van het Tulip-merk in Europa liep opvallend genoeg goed: een omzetgroei van 16,5 procent bij een marktgroei van 11 procent.
Het Bossche bedrijf verwacht – op basis van door Dataquest afgegeven cijfers – voor dit jaar 13 procent groei op de Europese markt en 26 procent op de Aziatische markt. Ook gaat de directie er vanuit dat aan het eind van het lopende boekjaar winst wordt behaald. Wel zal in het eerste halfjaar van 1997 nog een verlies worden geleden door dubbele huisvestingskosten in januari en februari en de opstartkosten van de nieuwe fabriek. In tegenstelling tot eerdere berichten in de pers, zegt Tulip nu niet druk op zoek te zijn naar een overnamepartner. Hetzenauer: "Mocht zich een kandidaat aanbieden, dan zullen wij zijn voorstel in overweging nemen. Wij bezitten echter geen boodschappenlijstje met namen van door ons gewenste partners. Wij geloven vooralsnog in onze eigen kracht." n
Net-PC heeft voorkeur Tulip
Tulip verwacht dit jaar te kunnen profiteren van de netwerkcomputer. Maar dan niet zozeer van de NC van Oracle. Deze uitgeklede PC is weliswaar minder kostbaar in onderhoud en aanschaf, het nadeel is de gebruikte Java-programmatuur die niet compatibel is met de huidige infrastructuur op de werkplek. De Brabantse onderneming ziet meer in de pas gelanceerde netwerk-PC van Microsoft en Intel. Deze Net-PC kan wel overweg met de huidige generatie PC’s die met Windows 95 werken. De machine zal wel iets duurder zijn dan de Oracle-netwerkcomputer, omdat er een harddisk moet worden ingebouwd, aldus Tulip.