Hoewel kranten volstaan met berichten over duizenden ontslagen, gaat de automatisering van de strategische kanten van personeelsbeheer, in aanvulling op de administratieve aspecten, gewoon door. Dit meent Natascha van den Berg, senior analist bij IDC Benelux.
Van den Berg onderzocht (internet)toepassingen voor personeelszaken in Nederland. Zij heeft gesproken met zowel de verkopers van hr-producten en -diensten (human resources) als 431 hr-professionals. Ze heeft onder meer nagegaan hoe het zit met merknaamherkenning. "Veel mensen houden dan vast aan een idee dat zij in het verleden over een bedrijf hebben ontwikkeld. Ze denken bij Getronics toch meer aan die ‘kabeltrekker’, bij SAP aan ‘financials’, bij Cap Gemini Ernst & Young aan consultancy enzovoort. Wat dat betreft hebben de leveranciers nog heel wat werk te verrichten om hun oplossingen bij de juiste mensen op het netvlies te krijgen. Neem bijvoorbeeld Arinso, een zuivere hr-speler; vrijwel geen enkele hr-professional heeft ervan gehoord." Dit van oorsprong Belgische bedrijf ziet daarnaast Nederland, Luxemburg en Frankrijk als belangrijkste markten. In Nederland zijn Shell, Fortis, DSM en Start Arinso-gebruikers.
Cap Gemini Ernst & Young scoort het hoogst wat betreft merknaamherkenning op gebied van hr-producten en -diensten, op de voet gevolgd door CMG en SAP HR. Accenture en Arinso scoren opvallend laag. Bedrijven als Siebel en Peregrine Systems, die zich naar voren willen schuiven als softwareleveranciers die werknemers-portalen ondersteunen en zodoende de hr-markt willen betreden, ziet Van den Berg niet echt als hr-softwareleveranciers. "Ze kunnen een aardige aanvulling zijn op andere producten, maar willen ze echt meetellen, dan hebben ze nog werk te verrichten."
Indeling
Van den Berg is anderhalf jaar geleden met het idee de Nederlandse markt te onderzoeken naar haar superieuren gestapt. De oorspronkelijke opdracht de Europese markt in kaart te brengen sprak haar minder aan. "Deze software is zo sterk gelieerd aan regionale wet- en regelgeving en arbeidsvoorwaardenbeleid dat je wel gedwongen bent lokaal onderzoek te doen", was haar winnende argument. Ze vond tien sponsoren en rondde het rapport met succes af. Inmiddels onderzoekt ze de Belgische markt.
Ze heeft het hr-landschap in Nederland onderverdeeld in categorieën, onder andere salarisverwerkers (ADP, CMG, Getronics), management- en it-consultants (Cgey, IBM, Kpmg), hr-softwareleveranciers (SAP, Peoplesoft, Oracle), leveranciers van aanvullende software (Docent, Job Partners), hr-adviesbureaus (Hay Group, Human Capital Group), pensioen- en/of gezondheidsbedrijven, wervingsbureaus (Interim Management) en trainingsinstituten. De reactie van alle dertig belangrijkste hr-leveranciers in Nederland op deze indeling was: ‘Wij horen in alle categorieën!’. Het opnemen van een bedrijf in een bepaalde categorie betekent niet dat het niet actief is op andere marktsegmenten. Om toch een heldere indeling te hebben, is de oorspronkelijke bedrijfsachtergrond leidend geweest.
Elke deelmarkt (dienstverleners versus softwareleveranciers) heeft zijn eigen toppers. Bij de dienstverleners staan in Nederland Pricewaterhouse Coopers en Deloitte & Touche Human Capital Group bovenaan. Ze hebben volgens Van den Berg beide een uitgebreid portfolio en veel kennis. PWC gaat het volgens haar winnen op grond van betere technologievaardigheden. Adviseurs voor SAP-implementaties zijn vooral Arinso en CMG. Arinso wint de strijd vanwege het lawaai dat het in de markt maakt, terwijl CMG kan rekenen op een loyaal klantenbestand. Wat betreft technologie staan Peoplesoft en SAP vooraan, maar ze ondervinden veel concurrentie van nichespelers. De duidelijke hr-gerichtheid van Peoplesoft geeft dit bedrijf een voorsprong.
De meeste softwarefabrikanten bieden zware, uitgebreide toepassingen. Van den Berg vertelt dat het merendeel werkt aan lichte versies voor het midden- en kleinbedrijf. Die komen volgend jaar op de markt.
Inzicht
De afgelopen jaren, met een oververhitte economie, klaagden ondernemingen steen en been bij hun pogingen aan goed personeel te komen. Inmiddels is de recessie in de VS officieel in volle gang, lijkt zij in Nederland voor de deur te staan en regent het ontslagen. Dit neemt niet weg dat de automatisering van personeelsbeheer blijft doorgaan. Het gaat dan niet meer om automatisering van salarisverwerking of andere administratieve taken, maar om de strategische kanten van hr.
"De rol van personeelszaken is veranderd. Het hr-hoofd is deel van het management. Dit betekent dat gezocht wordt naar mogelijkheden om de werkdruk bij personeelszaken te verminderen. Daarom is er behoefte aan oplossingen waarbij het personeel zelf via een portaal kan opzoeken hoeveel vrije dagen ze nog hebben, hoe hun arbeidsvoorwaarden eruit zien en dat soort zaken", legt Van den Berg uit.
De hoofden personeelszaken willen nu meer inzicht krijgen in de kwaliteitsdoorsnede van het personeelsbestand, wie met welk project bezig is, wie kennis kan overdragen aan collega’s, wie bezig is of zou moeten zijn met welke cursussen enzovoort. Kortom, ze willen inzicht in strategische aspecten van personeelsopbouw. Daarvoor willen ze geautomatiseerde oplossingen. "In tijden van afslanking is des te meer inzicht nodig in dit soort vraagstukken. De vraag naar hr-toepassingen groeit alleen maar", besluit Van den Berg.