De Europese Unie heeft 14,96 miljard ecu (33 miljard gulden) beschikbaar gesteld voor het Vijfde Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling.
Voor het eerst ligt in dit kader de nadruk op ICT-onderzoek. Het budget van het Vijfde Kaderprogramma is circa 18 procent meer dan de 12,7 miljard ecu (28 miljard gulden) van het dit jaar aflopende Vierde Kaderprogramma. Dit programma kende nog negentien onderzoeksvelden; in het vervolg is dat tot vier grote onderzoeksgebieden ingekrompen: informatie- en communicatietechnologie, biotechnologie, productie & transport en energie & milieu. Na twee jaar volgt een evaluatie om vast te stellen of de onderzoeksgebieden aangepast moeten worden. Na aftrek van financiële steun voor Euratom, de Gemeenschappelijke Centra voor Onderzoek en een aantal uitwisselingsprogramma’s voor onderzoekers krijgt de ICT-sector uit de resterende pot 7,9 miljard gulden. Dat is de hoogste bijdrage van alle onderzoeksgebieden.
Het is voor het eerst dat in het kader van deze Kaderprogramma’s ICT de boventoon voert. Doel van het programma is het vergroten van de concurrentiepositie en van de Europese industrie en het aanmoedigen van de onderlinge samenwerking.
MKB
Nederland kan aanspraak maken op 8,3 procent (zo’n 2,7 miljard gulden) van het budget. "Daarvoor moeten wel grensoverschrijdende onderzoeksprojecten worden ingediend, het liefst met meerdere buitenlandse partners", zegt VVD-Europarlementariër Elly Plooij-van Gorsel. "Gehonoreerde projecten worden voor 50 procent gesubsidieerd".
Op initiatief van Plooij-van Gorsel is 10 procent van het onderzoeksgeld gereserveerd voor projecten waaraan het midden- en kleinbedrijf deelneemt. Zij hoopt dat er veel projectvoorstellen worden ingediend waarin grote bedrijven met kleinere bedrijven samenwerken. "Zo kunnen de kleinere bedrijven beter profiteren van innovatieve ontwikkelingen. Dat is goed voor de werkgelegenheid."
Aan het Vierde Kaderprogramma namen 1100 Nederlandse bedrijven deel, waarvan achthonderd midden- en kleinbedrijven. Zij scoorden vooral goed met projecten op het gebied van bio- en materiaaltechnologie, zegt Plooij. Zij hoopt dat er de komende vier jaar meer ICT-projecten worden ingediend. RS