NS/British Telecom (Telfort) en Enertel zijn behoorlijk teleurgesteld over de late invoeringsdatum van nummerportabiliteit. Oude klanten van PTT Telecom die over willen gaan naar een van de beide nieuwe aanbieders van spraaktelefonie, krijgen pas op 1 januari 1999 hun telefoonnummer mee.
Dit betekent een forse tegenvaller voor Telfort en Enertel, die per 1 juli 1997 spraaktelefonie en datacommunicatie mogen aanbieden. Deze nieuwe concurrenten zullen tijdens de eerste anderhalf jaar van hun bestaan een aanzienlijke handicap hebben.
Zware klus
Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) ziet geen mogelijkheden de nummerportabiliteit eerder te regelen. "Je kunt geen ijzer met handen breken. Als de techniek een eerdere implementatie niet mogelijk maakt, dan is er sprake van overmacht", aldus de minister.
Ze heeft zich door PTT Telecom laten overtuigen dat dit technisch een zware klus is. De kosten zouden aanzienlijk zijn. Maar PTT Telecom weigert te zeggen hoeveel. Jorritsma kondigde haar besluit over deze zaak aan tijdens de uitreiking van de twee landelijke vergunningen voor kabel-gebonden telecommunicatie-infrastructuur aan Enertel en Telfort.
Nadat op 7 oktober al de eerste regionale vergunning is verleend, kunnen nu ook de twee landelijke aanbieders aan de slag. Hiermee ontstaat concurrentie met PTT Telecom in het aanbod van vaste verbindingen (huurlijnen). Daarnaast kunnen de vergunninghouders over deze infrastructuur alle geliberaliseerde diensten aanbieden en vanaf 1 juli 1997 ook spraaktelefonie.
Maar de feestvreugde werd bij Enertel en Telfort behoorlijk verstoord door de verlate invoering van nummerportabiliteit. Onlangs nog bleek uit een onderzoek van Moret Ernst & Young dat veel telefoonabonnees willen overstappen naar een van de nieuwe aanbieders, maar dat het ontbreken van nummerportabiliteit hen tegenhoudt. De recente uitbreiding van de telefoonnummers heeft het bedrijfsleven al genoeg moeite gekost. Weinig bedrijven hebben zin in een nieuwe omnummeringsoperatie.
Groot dilemma
Minister Jorritsma erkent dat de abonnees terughoudend zullen zijn met het overstappen naar een andere operator als zij hun nummer niet kunnen meenemen. Ze ziet in dat zonder nummerportabiliteit de concurrentie moeilijk van de grond komt. De nieuwe operators willen echter ook niet bijdragen aan de kosten van nummerportabiliteit. Daar staat tegenover dat het niet redelijk is PTT Telecom alle kosten te laten dragen, terwijl anderen er met hun abonnees van door gaan. Nieuwe aanbieders moeten het namelijk grotendeels hebben van ex-PTT-klanten.
Minister Jorritsma zei voor een lastig dilemma te staan. Zowel over de invoeringsdata als de kostenverdeling konden de betrokken partijen het niet eens worden. Daarom heeft de minister besloten de zaak per 1 januari 1999 te regelen. Zowel de gewone telefoonnummers als de mobiele nummers kunnen dan worden meegenomen. In de loop van 1998 wordt een proef gehouden met blok-nummerportabiliteit. De simpele 0800-nummers waarvan het verkeer over het gewone verkeersnet wordt afgehandeld, gaan al per 1 januari 1998 over.
De operators betalen zelf de kosten voor het opzetten van hun eigen systeem. De kosten van overdracht worden bij de ontvangende operator in rekening gebracht. Deze kan zelf uitmaken of deze kosten worden doorberekend aan de nieuwe klant.