Microsoft opent zijn XML-formaat in het aanstaande Office 12, via standaardisatie door de ECMA. Toch is er nog kritiek.
Microsoft heeft zijn op XML gebaseerde bestandsformaat (.docx) voor Office 12 ingediend bij de ECMA (European Computer Manufacturers Association). Doel is goedkeuring voor en verheffing tot open standaard. “Dat zal ongeveer een jaar in beslag nemen, dat is namelijk de duur voor de normale procedure”, zegt Raul Pesch, Platform Strategy manager bij Microsoft Nederland. Hij baseert dit op de eerdere ervaringen met de standaardisatie van platform .Net en programmeertaal C#.
Patenten
Deze nieuwe openheid van Microsoft wordt niet door iedereen met gejuich ontvangen. Struikelpunt, voor met name voorstanders van open source, blijft het feit dat Microsoft patenten heeft op bepaalde elementen in zijn XML-formaat. Pesch erkent dit tegenover Computable, maar vertelt dat Microsoft een licentie-addendum biedt waarin het toezegt zijn patenten niet in te zetten tégen ontwikkelaars rondom documentenformaten. Gebruik van Microsofts XML-schema’s zou dus veilig zijn.
Jurist Andy Updegrove van het non-profit consortium OASIS (Organisation for the Advancement of Structured Information Standards) merkt op dat in het addendum Office 2003 wordt genoemd, niet de komende versie 12 of eventuele formaatwijzigingen. Pesch stelt dat het Microsoft wel degelijk om echte openheid, voor het XML-formaat van Office 12, te doen is. De indiening bij de ECMA moet dit een stap verder brengen. “Ontwikkelaars hebben daarmee zeggenschap over de richting waarin het bestandsformaat gaat.”
Goede intenties
Ict-gigant IBM, die één van de supporters is van OpenDocument, houdt de opties nog open. Het prijst Microsofts intentie aan, maar wacht aanvullende details nog af. Eventuele bedrijfseigen extensies binnen de Office 12-implementatie van XML zouden mogelijk blijven en daarmee echte openheid in de weg staan, argumenteert IBM. Daarnaast snijdt het bedrijf ook de licentievoorwaarden aan; zijn die te verenigen met open source software? Hans Appel van Sun Microsystems is ook voorzichtig positief: “Dit is een goede stap, de erkenning dat openheid van belang is.”
Pesch en Van der Meer voorzien in ieder geval veranderingen in de concurrentieverhoudingen, met onder meer het open source pakket OpenOffice. “Het grote verschil tussen Office en Open- of StarOffice zit in de XML-implementatie. Wij ondersteunen custom schema’s, wat nu wel in het ECMA-voorstel zit, zij niet”, aldus Hans van der Meer, audience marketing manager bij de divisie die onder meer Office omvat. Pesch vult aan: “We kunnen nu dus ook een andere implementatie zien, zoals Mono dat is van .Net.”
Open en meer open
Pesch benadrukt dat de specificaties voor Office-documenten al twee jaar open zijn. “Middels een RAND-licentie – reasonable and non-discriminatory. Daarbij behoudt Microsoft de controle, het eigendom.” Laatstgenoemde was een tijdje terug reden voor de regering van Denemarken om toegang tot de XML-specificaties van Microsoft te eisen. Naast dat Europese voorval was er recent het besluit van de Amerikaanse staat Massachussetts om een compleet open documentformaat verplicht te stellen.
“In sommige landen, waaronder Nederland, is iets pas een open standaard als het in handen is van een non-profitorganisatie. Dit verschilt per land en in de Verenigde Staten zelfs per staat. Die vereiste sluit dus formaten als doc, PDF en Java uit.” Volgens Pesch past deze ‘nieuwe openheid’ ook in Microsofts recente samenvoeging en vereenvoudiging van zijn licenties voor shared source.
Serversamenwerking
Daarnaast voorziet de softwareproducent zijn pakket kantoorapplicaties in toenemende mate van serverfunctionaliteit. “Het heet dan ook Office System”, zegt Van der Meer. “In Office 12 komt meer serverfunctionaliteit en dan moet je goed samenwerken met backend-systemen, zoals een ERP-systeem. Dat willen interne it-afdelingen en Microsoft-partners.”
Pesch geeft aan dat het bouwen van een connector geen optie was, aangezien dat nog altijd zou afschermen én een vendor lock-in betekent. “Noem het de druk van de markt.” Hij haalt de data-explosie aan, gecombineerd met de toename in gegevensanalyse (business intelligence), voor behoefte aan beter documentenbeheer en dus aan openheid. “Overheden lopen daarin voorop.” Microsoft werkt dan ook aan voorzieningen voor workflow- en versiebeheer.
http://www.microsoft.com/Office/xml/faq.mspx
http://www.oasis-open.org