De golfslag in de opslagmarkt wordt niet alleen veroorzaakt door serverfabrikanten die zich storten op niet-servergebonden opslag. Ook oudgedienden als Hitachi Data Systems, stammend uit het mainframetijdperk, roeren zich. "Na de trend van serverconsolidatie volgt opslagconsolidatie", stelt Cees Heikamp, manager partners en voorverkoop bij HDS Nederland.
Opslag is nu namelijk versnipperd, met name in de Novell- en NT-wereld. Elk systeem heeft bovendien z’n eigen beheerhulpmiddel en backup-platform. In de wereld van open systemen vindt er nu een consolidatie plaats naar één opslagapparaat om diverse computers te bedienen."
"Onze grote opslagsystemen bieden dan ook nas-ondersteuning (network attached storage) en hebben ingebouwde switches (netwerkschakelaars – red.)." Laatstgenoemde hardware-functie verhoogt de doorvoersnelheid naar en van het netwerk.
HDS leunt in grote mate op partners, waaronder andere it-leveranciers. Meest recent sloeg het Sun Microsystems aan de haak als wederverkoper. Die serverfabrikant volgt daarmee het voorbeeld van concurrent Hewlett-Packard, die in 1999 EMC liet vallen ten gunste van de Hitachi-dochter.
Platformonafhankelijk
De oem-relatie met HP betreft niet alle opslagsystemen van HDS. "Zij kopen, net zoals Sun, onze zwaarste opslagmachine, maar voegen daar eigen software aan toe, zoals een suite voor hun beheerplatform Openview. Wij doen dat soort leverancierspecifieke dingen niet, wij koppelen onze systemen juist aan platformonafhankelijke beheersoftware, zoals die van CA en BMC. Daarmee bereiken we dan diverse Unix-smaken; zoals HP-UX, Solaris, Dynix/Ptx en Linux", legt Heikamp uit.
Daarnaast verkoopt HDS zelf ook opslag voor mainframes, terwijl HP zich alleen bezighoudt met open systemen. "Dat zijn nog steeds gescheiden werelden, hoewel de beheerchaos in de open wereld de laatste tijd wat minder wordt." De HDS-manager bespeurt voor open systemen een gang naar de procedures en striktheid voor beheer die standaard is in de mainframewereld.
De mate waarin je chaos tolereert hangt samen met de waarde van de informatie; hoe meer deze waard is, hoe minder beheerchaos er mag zijn – en de waarde van informatie neemt toe, aldus Heikamp. Hij stelt dat daarmee ook de kennis en ervaring van HDS aan waarde wint. "Bovendien zit de grootste datagroei in open systemen."