Het Martini Ziekenhuis in Groningen schroeft de efficiëntie van haar zorgverlening nog verder op door een uitbreiding van het zorginformatiesysteem CS-EZIS.Net. Het ziekenhuis gaat de dossiervoering rondom verpleegkundige zorg digitaliseren, neemt software in gebruik ter ondersteuning van kinderartsen, en geeft een impuls aan de ondersteuning van zorglogistiek door de inzet van digitale zorgpaden.
Met het verpleegkundig systeem van ChipSoft krijgen de artsen en verpleegkundigen in het Martini Ziekenhuis onder meer de mogelijkheid om met één handeling een compleet verpleegkundig activiteitenplan uit te zetten voor de patiënt. Vanuit dit schema, dat per dag op gestructureerde wijze alle activiteiten en (verplichte) registratiemomenten rond de patiënt aangeeft, kunnen zij vervolgens alle relevante gegevens snel en secuur vastleggen in het verpleegkundig dossier. Daarbij hebben de artsen en verpleegkundigen met één muisklik toegang tot labuitslagen, metingen en opgeslagen (beeld)documenten.
Hulp voor kinderartsen
Naast alle verpleegkundige acties gaat het Martini Ziekenhuis ook de ontwikkeling van kinderen in kaart brengen met het CS-EZIS.Net. Bovenop de basisregistraties (van onder meer de skeletleeftijd en de Tannerstadia) krijgen de kinderartsen op diverse manieren steun van het systeem. Zo kan bij een patiënt op een snelle manier een standaard groeicurve worden vastgelegd, kunnen curves over elkaar heen worden gezet om ze goed te kunnen vergelijken, en kunnen binnen de grafiekschermen de numerieke waarden (inclusief de berekende normaal-, SD- en SDS-waarden) van de metingen worden getoond. Daarnaast biedt de software functionaliteit voor het berekenen van ‘target waardes', bijvoorbeeld de gewenste lengte waar een kind – al dan niet met behulp van groeihormonen – naartoe moet groeien.
Digitale zorgpaden
Voor een verdere optimalisatie van de zorglogistiek gaat het Martini Ziekenhuis binnenkort ook gebruik maken van digitale zorgpaden. Dit zijn (per zorgvraag) uitgestippelde zorgtrajecten, waarbij alle afspraken, onderzoeken, opnames, operaties en resources in één keer voor een patiënt kunnen worden ingepland. Hierbij wordt rekening gehouden met de benodigde tussentijden en eventuele mutaties. Deze manier van inplannen kost de zorginstellingen beduidend minder tijd.
Ook is het mogelijk zorgpaden te reserveren zonder dat er een specifieke patiënt aan gekoppeld wordt. Dit is met name handig voor zorgpaden die regelmatig gebruikt worden. Op deze manier worden de delen van het zorgpad volgens het meest ideale traject uitgezet en hoeft – zodra een patiënt in aanmerking komt voor het betreffende zorgpad – de patiënt enkel nog aan het gereserveerde pad gekoppeld te worden. Een gereserveerd pad dat niet gebruikt wordt, kan na verloop van tijd vrijgegeven worden voor andere patiënten. Op die manier is het Martini Ziekenhuis binnenkort in staat om mankracht en resources zo efficiënt mogelijk in te delen.