Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de macht van Apple die antitrust-aandacht krijgt in Taiwan.
Apple heeft nooit de machtspositie gehad van Microsoft, maar wordt wel gezien als groot en machtig op mobiel gebied. Toch is de iPhone slechts één van de platformen in een woelige markt, waar Android tegenwoordig groot zo niet groter is. Windows daarentegen is op de pc-markt dermate groot dat er sprake is van een monopolie. In Taiwan is Apple op de vingers getikt voor concurrentie-ondermijnend gedrag. De iPhone-maker is beboet voor prijslimieten die het oplegt aan telecomproviders. Apple loopt tegen de lamp. Wat vind jij?
Jasper geeft in zijn introductie allemaal redenen waarom Apple op mobiel gebied geen monopolie heeft, en daar ben ik het mee eens. Twee derde van de telefoons is een Android telefoon, dus (maximaal) één derde kan nooit een monopolie hebben.
Alleen bij tablets is de iPad groter dan alle Android tabs bij elkaar opgeteld, maar dan nog is het geen monopolie. En het gaat in Taiwan niet over tablets…
Apple blijft tegen de lamp lopen.
-Kinderarbeid in fabrieken.
-Belasting mijdend gedrag.
-Niet voldoen aan Europese garantiewetten.
-Prijsafspraken maken met content providers.
-Leveranciers onder druk zetten tav leveringsprijzen.
En toch doen ze het als merk nog steeds goed.
Wat klopt hier niet?
Mensen zijn zo onder invloed van reclame en sociale factoren dat men de hufterigheid van menig bedrijf door de vingers ziet of gewoon ontkend.
Apple is evil
Ik vind dat het aan de Taiwanezen is om te bepalen of Apple in Taiwan een Taiwanese wet (of daarmee gelijk te stellen rechtsregel) heeft overtreden en dan vervolgens de sanctie te bepalen.
Vervolgens vind ik het dan tendentieus, ongefundeerd, en nodeloos kwetsend, om te stellen dat Apple nu “tegen de lamp loopt.” De beschreven overtreding heeft eigenlijk het karakter van een parkeerboete, daarvoor veroordeeld worden is toch geen indicatie van een aangeboren slecht karakter…
Een mooi Nederlands spreekwoord zegt dat hoge bomen veel wind vangen, en Apple is zo’n hoge boom. Het is natuurlijk geen biologisch dynamische hippiefarm maar een internationaal miljardenbedrijf. Dat ze daarbij de grenzen van de wet opzoeken is vanzelfsprekend en ook natuurlijk, vind ik niet slecht. Als ze die wetten overtreden krijgen ze met een sanctie te maken, en zolang ze dat niet doen kunnen ze doen wat ze willen, zo werkt een rechtsstaat.
Nu is het helaas zo dat er nogal wat mensen zijn die het naar vinden dat er hoge bomen zijn. Die mensen scheppen dan bij gebreke aan een daadwerkelijke overtreding een klimaat waarin allerlei zaken die niet strafbaar zijn in een heel kwaad daglicht worden geplaatst om daardoor een sfeer te creëren dat bedrijven zoals Apple toch wel Heel Slecht zijn en zich vooral Schuldig moeten voelen en dat het Toch Echt Allemaal Niet Kan wat die boefjes doen en dat ze zich vooral “Vrijwillig” aan allerlei niet-wettelijke beperkingen moeten onderwerpen.
Belastingmijdend gedrag is een mooi voorbeeld daarvan. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van belastingmijdend gedrag, het alternatief is namelijk vrijwillig meer belasting betalen dan wettelijk strikt noodzakelijk is. Wie doet dat nou? Ik niet? Wie wel?
Apple verdient dezelfde behandeling als ik: Ofwel je hebt met het wetboek in de hand een zaak tegen ze, en als dat niet zo is dan moet je ze met rust laten.
@Johan
Even een reactie. Apple ontwerpt en bedenkt dingen, het daadwerkelijk produceren wordt uitbesteedt aan andere partijen. Zo worden veel Apple apparaten door Samsung Electronics gefabriceerd, die dat vervolgens weer door bedrijven als Foxconn laat uitvoeren.
En Apple is niet de enige; alle merken hebben zo’n soort constructie. Het alternatief, alles in het westen laten maken, zou betekenen dat alle elektronische apparaten 2 tot 3 keer zo duur zouden worden. En daar kan niemand aan beginnen, want de eerste die dat doet, prijst zichzelf uit de markt.
Jouw Samsung tv, JVC autoradio, Raspberry Pi mediaspeler, Billie boekenkast…, alles wat in lage lonen landen is gemaakt, is gemaakt door mensen die (voor onze begrippen) onderbetaald zijn, dan wel te jong zijn om te mogen werken, dan wel onder slechte omstandigheden (onvoldoende bescherming, structureel meer dan 40 uur per week) werken.
Ik neem aan dat je kleren draagt, en dat je die bij gewone kledingwinkels hebt gekocht. Verrassing: die kleren zijn mede dankzij kinderen gemaakt.
Apple blijft tegen de lamp lopen?
Dan ook Philips, Samsung, Sony, Ikea, …
Apple blijft leveranciers onder druk zetten?
Heb je ooit eens de prijzen in supermarkten in Nederland en het buitenland vergeleken? Die in Nederland zijn best laag, en hoe komt dat? Juist, door leveranciers onder druk te zetten (of uitknijpen, als je sommige leveranciers mag geloven).
Hierin blijft Apple overigens achter bij “de markt”. Apple heeft gezonde marges, maar spelers aan de onderkant van de markt niet. Die moeten hun leveranciers wel uitknijpen om te kunnen overleven.
Het omgekeerde gebeurt ook. Zoals er een paar jaar geleden een Duits gasnet is gekocht van 100% belastinggeld, wat 1,5 miljard euro te duur was. Ik had liever gehad dat de Nederlandse inkopers de verkopers wat meer uitgeknepen hadden.
Apple is evil?
Dat is het standaard zinnetje van een Fandroid. Ooit van Google gehoord? Dat is een factor oneindig “more evil”.
Het valt wel mee met Apple. Het is niet perfect, maar het is ook niet erger dan de concurrentie. Het is net een gewoon bedrijf…