In een wereld waarin de grootste bedrijven techgiganten zijn, is het geen verrassing dat ook het ondernemerschap de virtuele snelweg heeft genomen. Ondernemingen worden vandaag niet langer geboren aan een fysieke balie, maar steeds vaker via een veilige internetverbinding.
Daarbij gebruikt men videoverbindingen, elektronische identificatiemethoden en een digitale handtekening. Van het oprichten van een vennootschap tot het openen van een zakelijke bankrekening: alles kan tegenwoordig online. Dat maakt de drempel om te ondernemen lager dan ooit.
Van idee tot inschrijving: in enkele klikken operationeel
In zowel België als Nederland zijn de procedures voor het oprichten van een onderneming de voorbije jaren grondig gedigitaliseerd. Wie in Nederland een eenmanszaak wil starten, hoeft enkel een online formulier in te vullen en een korte afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel. In België kan men via de ondernemingsloketten het volledige proces online doorlopen. Zelfs het oprichten van een vennootschap – traditioneel een notariële aangelegenheid – kan sinds kort digitaal in beide landen. Via een videovergadering met een notaris wordt de oprichtingsakte dan ondertekend en geregistreerd, zonder enige fysieke tussenkomst. Daarover lees je verder meer.
Dat deze administratieve versnelling mogelijk is, is enerzijds te danken aan nieuwe wetgeving en anderzijds ook aan technologische innovaties, waaronder eID-verificatie, digitale volmachten en gecertificeerde video-identificatieplatforms. Zo kunnen oprichters, aandeelhouders en bestuurders zich eenvoudig legitimeren en zo de formele stappen zetten. Ook Europa speelt een rol: in het kader van de Europese eenwording wil Brussel het eenvoudiger maken om elders in Europa een vennootschap op te richten (zie Richtlijn (EU) 2019/1151). Eenvoudiger betekent zoals wel vaker digitaal, want zich fysiek moeten verplaatsen naar een ver Europees land is natuurlijk een grote drempel. De impact van dit alles? Kortere wachttijden, minder papierwerk en vooral: meer ruimte om te focussen op groei en innovatie.
Online een zakelijke bankrekening openen
Een cruciale stap in dit digitale oprichtingsproces is het openen van een zakelijke bankrekening. Een zakelijke bankrekening is zeker voor een vennootschap vereist, maar is ook bij een eenmanszaak enorm nuttig. Ook het openen van een zakelijke bankrekening gebeurt steeds vaker volledig online, indien de bank deze optie aanbiedt. Via een beveiligd portaal upload je dan je identiteitsgegevens, ondernemingsinfo en statuten. Na enkele dagen is de rekening meestal al geactiveerd en kunnen de eerste transacties worden uitgevoerd, zonder dat je ooit een bankkantoor hebt bezocht.
Banken zoals BNP Paribas Fortis bieden deze mogelijkheid aan. Speciaal voor starters heeft deze grootbank bovendien professionele bankpakketten die afgestemd zijn op jonge bedrijven, freelancers en digitale ondernemers. Starters genieten er bovendien van vele voordelen. Dat is een manier van de bank om nieuwe klanten aan zich te binden. Een extra voordeel van de moderne bankomgeving is dat het steeds vaker mogelijk is om eenvoudig informatie uit te wisselen met andere programma’s, zoals boekhoudsoftware. Ook dit draagt bij aan de digitalisering van het ondernemerschap.
Digitaal een vennootschap oprichten
Zowel in België als Nederland is het sinds kort mogelijk om een besloten vennootschap (bv) volledig digitaal op te richten. In Nederland gebeurt dit via het Digitale Oprichtingsplatform van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. In België kunnen oprichters sinds augustus 2021 – niet toevallig tijdens de coronapandemie – digitaal een authentieke akte ondertekenen via een videovergadering met de notaris. Deze digitale oprichting verloopt zonder meerkosten en met behoud van de juridische zekerheid. De notaris blijft met andere woorden een centrale speler in dit proces en wordt niet buitenspel gezet, maar wordt dankzij de digitalisering vooral efficiënter ingeschakeld. Hij adviseert nog steeds over de meest geschikte rechtsvorm en statuten, maar men hoeft daar niet langer fysiek bij aanwezig te zijn.