Als er een ontslag dreigt, is het belangrijk om (van tevoren) te weten wat je rechten zijn. In dit artikel hebben we nuttige informatie verzameld, zodat je als IT-er precies weet waar je recht op hebt als je in deze nare situatie terecht zou komen.
Werkloosheidsuitkering
Als eerste even de werkloosheidsuitkering, wat van toepassing is als je werkgever hiervoor verzekerd is. Ook moet je minimaal een aantal weken hebben gewerkt en direct weer beschikbaar zijn voor betaald werk. Zeg je bijvoorbeeld je vaste contract als IT-specialist zelf op, dan heb je geen recht op WW. Komt het ontslag vanuit de werkgever, dan heb je hier vaak wel recht op. Waarmee we bij het volgende punt zijn aangekomen, dat gaat over een online vaststellingsovereenkomst regelen.
Vaststellingsovereenkomst
Als een werkgever een arbeidscontract vroegtijdig wil beëindigen, dan kan het zijn dat je een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangt (ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd). In deze overeenkomst (op papier of digitaal) staat een voorstel van de werkgever, welke van kracht gaat als jullie beide een handtekening zetten. Hoewel dit een goede keuze kan zijn, bijvoorbeeld als de onderlinge arbeidsrelatie verstoord is, ben je niet verplicht om de overeenkomst te tekenen. Het kan namelijk ook nadelig zijn, bijvoorbeeld als er niet expliciet in staat dat het ontslag op initiatief van de werkgever is. Anders kun je door het tekenen van de VSO geen recht meer hebben op een WW-uitkering.
Voordat je de VSO tekent is het sowieso aan te raden om de hulp in te schakelen van een ontslag advocaat, zodat er indien nodig aanpassingen kunnen worden gemaakt. Deze specialist kan zelfs in jouw naam handelen, wat je een beetje kunt zien als een onderhandeling. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je bijvoorbeeld een hogere ontslagvergoeding krijgt of je bijvoorbeeld de telefoon van de zaak mag houden. Uiteraard controleert de ontslagspecialist ook of alle noodzakelijke gegevens in het document staan.
Concurrentiebeding
Een belangrijk puntje in de VSO om rekening mee te houden is het eventuele concurrentiebeding. Dit is iets dat vaak in de IT-sector wordt opgenomen in het arbeidscontract. Waarin bijvoorbeeld staat dat je na het aflopen van het contract niet bij een concurrerende werkgever aan de slag mag gaan. Zo’n concurrentiebeding kan je er dus wel van weerhouden om na een ontslag nieuw werk te vinden in je eigen sector. In een vaststellingsovereenkomst kan dus bijvoorbeeld worden gezet dat dit komt te vervallen en je wel kunt zoeken naar een baan (om er hopelijk zelfs sterker uit te komen).
Ziekte
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor een werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. Zoals een reorganisatie binnen het bedrijf waardoor jouw IT-functie komt te vervallen, of een arbeidsconflict waardoor samenwerking onmogelijk is geworden.
Ben je echter ziek, dan is het aangeraden om de VSO niet te ondertekenen. Dit zou namelijk betekenen dat je geen recht hebt op een ziektewetuitkering, maar ook niet op een WW-uitkering (aangezien je niet beschikbaar bent voor betaald werk). Er zijn uitzonderingen, met name als je voor een langere periode ziek bent. Ook in dat geval is het beter om deskundig advies in te winnen, zodat je geen verkeerde beslissing neemt met het oog op de toekomst.