Op 21 en 22 mei verwelkomt Cybersec Europe een toonaangevende onderzoeker op het gebied van post-quantum-cryptografie. Jan-Pieter D’Anvers, postdoctoraal onderzoeker bij Cosic, KU Leuven, zal er een cruciale vraag beantwoorden: hoeveel tijd hebben we nog om de quantumdreiging voor onze huidige encryptiesystemen aan te pakken?
Hoewel quantumcomputers momenteel nog niet krachtig genoeg zijn om gangbare encryptiemethoden te kraken, vordert de technologie snel. ‘Veel vormen van data moeten jarenlang of zelfs decennialang versleuteld blijven’, waarschuwt D’Anvers. ‘Dit betekent dat informatie die vandaag wordt beschermd, in de toekomst kwetsbaar kan zijn als quantumcomputers deze kunnen ontcijferen.’
Deze dreiging heeft de Verenigde Staten al aangezet tot actie, met de eis dat applicaties tegen 2035 quantumbestendig moeten zijn. D’Anvers benadrukt echter dat voor sommige toepassingen deze deadline misschien al te laat komt.
Cryptografische wendbaarheid

In zijn presentatie op de Main Stage zal D’Anvers tijdens Cybersec Europe uitleggen waarom de overgang naar post-quantum cryptografie urgent is. Hij zal dieper ingaan op de noodzaak van quantumbestendige encryptie en hoe deze transitie eruit zal zien. ‘Wachten tot quantumcomputers daadwerkelijk encryptie kunnen kraken, is te laat’, stelt D’Anvers. ‘Bedrijven moeten nu hun cryptografische infrastructuur beoordelen om kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken.’
Cryptografische wendbaarheid wordt bij dit alles dus een kritieke factor – systemen moeten snel kunnen inspelen op nieuwe cryptografische dreigingen en oplossingen om langetermijnveiligheid te waarborgen.
Fully homomorphic encryption
Naast zijn sessie op de Main Stage zal D’Anvers ook een presentatie geven op de Tech Stage op Cybersec Europe. Die gaat over een gerelateerd maar anders gericht onderwerp: fully homomorphic encryption. Deze baanbrekende technologie maakt het mogelijk om berekeningen uit te voeren op versleutelde gegevens zonder deze te ontcijferen.
Terwijl post-quantum-cryptografie zich richt op het aanpakken van de directe dreiging van quantumcomputing, opent fully homomorphic encryption nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor gevoelige data in medische, financiële en industriële sectoren. D’Anvers zal tijdens deze sessie op de Tech Stage de huidige staat van fully homomorphic encryption bespreken, de ontwikkelingen en de praktische toepassingen ervan. Hij zal ook een demonstratie geven die laat zien hoe het veilige en privacyvriendelijke gegevensverwerking mogelijk maakt.
Jan-Pieter D’Anvers spreekt zowel op de Main Stage als op de Tech Stage op dag 2 (22 mei) van Cybersec Europe.
Interesse in cybersecurity inzichten? Bezoek een van de (gratis) Cybersec-events!
Cybersec Europe keert op 21 en 22 mei terug naar Brussel en biedt een platform om in contact te komen met experts, de nieuwste cybersecurity-innovaties te ontdekken en waardevolle inzichten op te doen. Dit jaar verwelkomen we toonaangevende keynote sprekers zoals Mario Beccia, Max Schrems en Anouk van Brug. Registratie is gratis en nu geopend: Cybersec Europe Registratie.
Later dit jaar vindt Cybersec Netherlands plaats op 10 en 11 september in Utrecht. De registratie opent in april, maar je kunt je alvast aanmelden om op de hoogte te blijven: Blijf op de hoogte.