47 Procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om cyberdreigingen en geopolitieke dreigingen. De zorgen zijn verschoven van terrorisme, infectieziekten en spanningen tussen bevolkingsgroepen, naar cyberdreigingen, geopolitieke dreigingen en uitval van vitale processen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid).
Het gaat om relatieve verschuivingen. Ook over de dreigingen die niet meer bovenaan staan, maakt een aanzienlijk deel van de Nederlanders zich zorgen.
Dit blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer die I&O Research twee keer per jaar opstelt. Bijna de helft van de Nederlanders schat de kans op cyberdreigingen van alle dreigingen het hoogst in. Ook de verwachte ernst van zo’n gebeurtenis voor de samenleving steeg. Na het stoppen van vitale processen, een stralingsongeval en geopolitieke dreigingen steeg de inschatting van de ernst van een cyberdreiging naar plek 4. De voorgaande drie metingen had dit thema nog geen plek in de top-5.
Doet overheid genoeg?
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat Nederlanders het lastig vinden in te schatten of de overheid voldoende doet om risico’s en dreigingen te voorkomen. Met name de georganiseerde criminaliteit en spanningen tussen bevolkingsgroepen.
Vier op de tien Nederlanders hebben niet veel, maar ook niet weinig vertrouwen in de informatievoorziening overheid bij rampen. Ruim een kwart (27 procent) heeft wel vertrouwen hierin. Drie op de tien Nederlanders ervaren geen vertrouwen op dit vlak. Het vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid tijdens een ramp of crisis, is stabiel sinds voorjaar 2021.